Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Златибор: гребеном Торника

20. маја 2018. @ 06:00 - 22:00

Када се каже Златибор,  ми љубитељи природе помислимо на његове дивне пределе под шумом или бескрајне простране пашњаке, где се чује меденица са неког од стада. Или је то пак нека речица која вијуга међу ретким боровима, будећи симпатије на први поглед.

Водимо вас да откријете најлепше пределе ове планине. Ништа вам данас неће бити ускраћено, ни борова шума, ни опојни златоборски ваздух, ни пространи пашњаци, ни понеки сусрет са домаћим животињама.

Да вас не завара назив акције… ово јесте гребенска тура, али гребеном којим може проћи свако ко је у иоле кондицији и коме константно кретање узбрдо не преставља проблем. Ко нам се придружи, уживаће у велелепним видиковцима, са једне стране непрегледни превоји покривени четинарским шумама а са друге, непрегледни заталасали пашњаци, мамиће честе уздахе. Има доста хладовине, јер ми добрим делом стазе се крећемо кроз четинарску шуму. Стаза је одлично проходна и одржавана од стране планинарских удружења из Ужица, тако да сви услови за лепу и угодну шетњу су на једном месту. Па да кренемо редом…

ПОЛАЗАК  у 6.00 h, са паркинга испред нашег клуба (Устаничка 125 ц), крећемо пут Златибора. Пошто пут није баш кратак, направићемо једну паузу за кафу на некој од бензинских пумпи.

Након доласка у златиборско село Доброселицу, обићићемо у центру села, цркву брвнару а затим кренути пешке макадамским путем, до прерасти која је удаљена око 1 km.

Доброселица је село које својим гоографским положајем и лепотом пејсажа заиста заслужује да се нађе на разгледницама из Србије. Са своја три столетна бора од којих су неки стари око 500 година и црквом брвнаром у центру села, оставља снажан утисак. А да чудо буде веће ту је и прераст, за сада једина откривена у Западној Србији. Све ово проткано пространим цветним пашњацима, таласастим брдима, старим брвнарама чине јединствене живописне пејсаже, због којих се село сврстава међу најлепша у златиборском округу.

Да ли сте знали да се Добоселица, која је добила име по његовим житељима, добрим људима, нашла у неким значајним делима наше киноматографије, овде су снимани „Оригинал фалсификата“, „Црни бомбардер“, „Живот је чудо“ и др.

Црква брвнара је посвећена пророку Илији, изграђена 1821.године. Легенда каже да је подигнута током ноћи, тако што су је побожни мештани, на својим запрегама, пренели са суседног брда Црквине, након што су чули да се Турци спремају да је спале.

Црквица је малих димензија, правоугаоног облика, са полукружном олтарском аспидом, постављена на камене темеље, зидови су јој од масивних храстових брвана а првобитни кров је био од шиндре, са ниским улазним вратима, чине је су је врло репрезентативном богомољом овог типа. Због своје архитектонске јеинствености као и своје старости, црква се налази под посебном заштитом државе и и има статус културног добра.

Прерасти представљају природне камене мостове и последње стадијуме у животу једне пећине. Природни камени мост, у народу познат као Шупљица или Јечменска пећина, налази се у атару села Доброселице, на јужном ободу планине Златибор. Образован је на крају јаружасте долине усечене у тамним кристаластим шкриљцима, на месту где се сада слаб водени ток пробија кроз уску и ниску кречњачку греду. Пећински канал је дугачак 48 m, широк 12 m и висок на горњем улазу 12 m, а на излазу 16 m. Једини је у западној Србији,тако да представља изузетан природни објекат, који све више привлачи пажњу туриста, пре свега планинара.

Прераст код Доброселице као једини такав геоморфолошки објекат у западној Србији и налази се на листи националног геонаслеђа. По својим димензијама спада међу шест највећих природних камених мостова у нашој земљи. Представља природну реткост од изузетног значаја за науку, али и за туризам на Златибору.

Након разгледања прерасти која је на 950 м.н.в. настављамо нашу пешачку туру према гребену Торника. Ова стаза је врло атрактивна, што због прелепих видиковаца током целе стазе, што због терена, који се непрестано мења, час је травната површина, час је прошарана стенама, прелази некад чистином, некад кроз шумарке, а завршним делом кроз густу четинарску шуму. Преко Равног Торника долазимо до највишег врха Торника, Бандера који је на надморској висини од 1.497 m. Одавде ћемо се спустити ски стазом до подножја и паркинга, где нас чека наш аутобус.

Иза нас је остало око 15 km пређене стазе, са спустом и успоном од по 500 метара.

17.30 h, полазак за Београд, обзиром да нас дели око 4 сата вожње, направићемо једну паузу на бензинској пумпи. 

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

1.800 дин

1.700 дин  за чланове Клуба

За групу мању од 40 учесника котизација се увећава за 300 динара

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац, штапови, вода, храна за цео дан, одећа слојевита, у складу са временским приликама; добра  заштита од ветра, сунца и евентуалних падавина. Подлошку за седење је добро имати из практичних разлога.

ИНФОРМАЦИЈЕ и пријављивање на састанцима Клуба, средом у 20 h (Устаничка 125 ц, Коњарник, код хотела „Србија“)

Акцију реализује Новица Радојичић

nole@serbianoutdoor.com

061 170 29 55

  

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог  удружења.

Детаљи

Датум:
20. маја 2018.
Vreme:
06:00 - 22:00
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , , ,