Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Волујак и Лебршник

7. јула 2016. - 10. јула 2016.

00_Naslovna-Ana_1

Пре годину дана били смо на планини Зеленгори одакле смо се вратили препуни утисака и лепих сећања. Све лепоте које смо тамо видели, често нам се враћају у мисли и замишљамо како би било лепо да опет одемо у те невероватне босанске крајеве. Током боравка на Зеленгори, родила се идеја да посетимо две суседне планине Волујак и Лебршник, па ћемо овом приликом то и учинити. Акција је практично истраживачког карактера с обзиром на то да тамо идемо по први пут. Сигурни смо да ћемо уз помоћ добрих карата, GPS навигације и осталих информација које смо добили што из разне литературе, а што од пријатеља који су тамо већ били, извести лепу акцију коју ће сви учесници памтити. Према томе, спремите се за једну авантуру у непознато!

Маглић, Волујак и Лебршник, сликано са Зеленгоре

Четвртак, 07. јули и петак 08. јули:

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник) , тачно у 23.00 часа. Идемо преко Ваљева, Бајине баште, Таре и Мокре горе, улазимо у Босну и долазимо до Вишеграда где правимо паузу.

Мост преко Дрине у Вишеграду Андрић град

Наставак пута је преко Горажда и Фоче до Тјентишта, па онда још мало до превоја Чемерно. Ту скрећемо на макадамски пут и након 8 км долазимо до Папиног дола и планинарског дома у власништву ПД Волујак из Гацког. Имамо времена за мали одмор и спремање ствари, па онда крећемо према Лебршнику.

Планинарски дом "ПД Волујак" из Гацког; Фото: Ана Миливојевић Поглед са Лебршника; Фото: Ана Миливојевић  Фото: Ана Миливојевић

Лебршник је планина која се налази североисточно од Гацка. Припада ланцу Динарских планина. Највећим делом се налази у Босни и Херцеговини, у општини Гацко, а мањим делом у Црној Гори. Највиши врх је Орловац (1.985 мнв).

Изводимо успон на највиши врх Лебршника, а повратак до дома идемо највероватније другом путањом. О томе одлучујемо на лицу места сходно ситуацији на терену. Требало би укупно да пређемо око 11-12 км са 700 м успона и спуста. Вече је предвиђено за одмор и сређивање утисака.

 Субота, 09. јули:

Рано устајање, доручак и покрет у 08:00 часова. Идемо на Волујак, опет уз помоћ карата и GPS навигације, а требало би да има и маркираних делова што ће нам акцију учинити лакшом.

Једна од планина која је у горју југоисточне БиХ односно Републике Српске, уз суседне и само неколико десетина метара више планине Маглић и Биоч (који припада Црној Гори), a међу планинарима неправедно дуго година била у другом плану је Волујак. Ова планина, из којег год се угла гледа је пространи и високи масив, дугачка громада која у своје лепоте допушта улазак свима који воле природу. Зато у овом случају није потребно неко пребогато искуство, већ пре свега солидна физичка спремност и леп дан. На крајњим северозападним деловима Волујак се алпски стрмоглаво и стотинама метара дубоко литицама обрушава у кањон Сутјеске. Североисточне и северне стране су прво километрима дуги окомити стеновити зидови који падају према кањону Сушког потока, затим травнате стране које завршавају у Трновачком језеру, бисеру који Волујак потпуно равноправно дели са Маглићем и Биочем, па поново вертикалне литице.

Непрегледне, такође километрима дуге, југозападне падине су стрми пашњаци који у свом нижем делу прелазе у шуме. Волујак је планина која има други врх по висини у БиХ, односно Републици Српској (Власуља 2336 мнв), а још неколико вршних кота заузима и места иза. То је планина са чијег се једног краја на други, као ивицама крова, може сатима ходати висинама од 2200 до 2336 мнв и притом врло кратко спустити на „само“ 2000 мнв. Целом дужином пута ужитак у јединственим погледима је нешто што се не може доживети ни на једној околној па ни даљим планинама. Висине Волујака без великих проблема и опасности у повољним временским условима и са водичем, могу досегнути и његовим дугачким гребеном прећи и мање искусни и физички припремљени планинари.

До највишег врха Волујака-Власуље (2336 мнв) има око 7 км пешачења и 1050 м успона. Дакле, очекујемо да нам за успон треба око 3-3,5 сата хода. Након дуже паузе на врху, а опет сходно ситуацији на терену, враћамо се према Папином долу другом (мало дужом) путањом (око 8 км). Све укупно тог дана прелазимо око 15 км са 1050 м успона и спуста. На терену такође одлучујемо да ли имамо времена и воље да одемо и до Великог Стабанског језера (додатних 3-4 км са 250 м успона и спуста).

Стаза према Волујаку; Фото: Ана Миливојевић Фото: Ана Миливојевић Фото: Ана Миливојевић

Недеља 10. јули:

Устајање, доручак, паковање ствари и остале јутарње активности. Овај дан је предвиђен за опуштање и каснији повратак за Београд. Предлажемо одлазак на купање или на оближње Јагодње језеро, или да се одмах потрпамо у наш превоз па да се спустимо до великог базена на Тјентишту. О свему се договарамо на лицу места.

Јагодње језеро; Фото: Ана Миливојевић Базен на Тјентишту; Фото: Александар Вељковић

Како год одлучили, битно је да темпирамо повратак у одређено време, како бисмо у Београд стигли најкасније до 24 часа.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације: телефоном, мејлом или средом од 20 h на састанцима Клуба, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела “Србија”)

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

40 €

Учесници који још увек нису пуноправни чланови, плаћају још по 100 дин.

Калкулација је рађена за минимум 15 пријављених. Ако број учесника буде мањи, цена може да се повећа о чему ће сви бити благовремено обавештени!

ДОДАТНЕ НАПОМЕНЕ:

  1. Исхрана је лични избор сваког учесника (сува или конзервисана храна, сендвичи…). У планинарском дому постоји кухиња коју можемо користити, а са домаћином се можемо договорити и да нам се нешто спреми.
  2. За боравак у дому је обавезно понети папуче (само тако се може ући у собе), као и вреће за спавање.

 

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо у четвртак 07. јула тачно у 23:00 часова, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у недељу 10. јула у касним вечерњим сатима (надамо се до 24:00 часа).

Акцију реализује

Зоран Вујошевић – Буца

063/283-558

buca@serbianoutdoor.com

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Детаљи

Почетак:
7. јула 2016.
Крај:
10. јула 2016.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , , , , ,

Организатор

Зоран Буца Вујошевић
Телефон:
+381 63 283558
Е-пошта:
buca@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com

Место

Чемерно
Чемерно, Република Српскa, Босна и Херцеговина, Bosna i Hercegovina + Google Map