Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Трескавица и Требевић – ВРЕМЕ ЈЕ ЗА БОРОВНИЦЕ!

25. августа 2017. - 27. августа 2017.

КАУП жели да своје активности прошири и на територије које су раније биле често посећене од стране многобројних љубитеља природе, као и да својим члановима приближи многе лепоте којима се дичила некадашња заједничка држава. Планине око Сарајева су биле идеалне за масовне походе планинара и уживање у свим активностима на отвореном простору, па се сад након дужег затишја опет враћају у загрљај онима који знају какви природни драгуљи тамо постоје. Крај месеца августа је идеалан за посету планини Трескавици која је међу познаваоцима ових крајева позната као планина лепих врхова, пространих пашњака и дивних језера. Такође, красе је велике и густе четинарске и листопадне шуме, бројни пропланци са бујном травом, а у ово доба године је и изузетно богата боровницама – још једним од разлога зашто не треба пропустити ову акцију.

Трескавица је планински масив у јужној Босни и Херцеговини и припада динарским планинама. Већи део планине се налази у Републици Српској, а мањи део према западу је смештен у Федерацији Босне и Херцеговине. Трескавица је највиша планина у околини Сарајева, чијим североисточним делом пролази пут према Фочи. Ђокин торањ (или Мала Ћаба како се сада зове) је врх који са својом висином од 2086 м доминира над целим подручјем, а од Маглића – највишег врха БиХ је нижи за само 300 метара. Трескавица је грађена од тријаских кречњака, са развијеним крашким облицима рељефа и траговима плеистоценске глацијације.

Врхови Трескавице. Фото: Коста Вујичић Црно језеро. Фото: Коста Вујичић Велико језеро. Фото: Коста Вујичић

„Требевић је планина у југоисточном делу Републике Српске и налази се југоисточно од Сарајева. Надовезује се на планину Јахорину, а највиши врх је висок 1627 метара. Представља значајан туристички и рекреативни центар који је на жалост доста уништен у ратовима 90-их година. Због идеалне конфигурације терена, овде је саграђена и стаза за боб и санкање за потребе зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984-е године, која је такође уништена зато што се налазила на линији разграничења сукобљених страна, али је у току њена обнова.“

Требевић - Брус. Фото: Коста Вујичић Поглед на кривину Брус и Довлиће. Фото: Коста Вујичић

Петак 25. август:

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник) тачно у поноћ, тј. у 00:00 часова. Идемо, са успутним паузама, преко Шапца, Лознице, Зворника и Сарајева до села Турови (близина Трнова) где напуштамо наше возило. Настављамо пешке још неких 3-4 км (ствари нам превози теренско возило) и након сат времена стижемо до планинарског дома „Рунолист“.

Смештамо се у дом, а надамо се да ћемо имати времена и за мали одмор од пута.

Након свих ових активности, крећемо у трекинг по језерима Трескавице (Велико, Црно, Платан), а можда обиђемо и још понеки локалитет (врх Облик, пећину Ледницу, Зубове, Овчије ждрело…). Воде нас домаћини из планинарског дома, тако да туру организујемо у договору са њима. На крају дана се враћамо у дом, вечерње активности, спавање…

Планинарски дом "Рунолист". Фото: Коста Вујичић Велико језеро. Фото: Коста Вујичић Платан језеро. Фото: Коста Вујичић

Субота, 26. август:

Рано устајање, доручак и покрет у 08:00 часова. И овај дан идемо под организацијом наших домаћина, а у плану је да се попнемо до највишег врха Трескавице Ђокиног торња (Мала Ћаба) – 2086 мнв. Акција је целодневна и очекујемо да ћемо проћи око 16 км са укупним успоном од 1000 м. Са Ђокиног торња, ако је дан ведар, виде се све околне планине (Јахорина, Требевић, Бјелашница, Игман, Височица…) као и оне удаљеније према западу (Вележ, Прењ…) и према истоку (Дурмитор, Маглић, Волујак, Лебршник, Биоч…).

Успут наравно очекујемо прегршт боровница, а видећемо да ли ће бити и прилика за купање у неком од језера.

Врхови Трескавице. Фото: Коста Вујичић Велико језеро. Фото: Коста Вујичић Трескавица гледана са Требевића. Фото: Коста Вујичић

Недеља 27. август:

Устајање, доручак, паковање ствари и остале јутарње активности. Идемо пешке до нашег превоза шумским путем којим смо и дошли, па онда крећемо ка Требевићу. У плану је да га пређемо гребенски где још увек постоје остаци аустроугарских положаја, као и бункер из великог рата. Биће то интересантно да се види, а након тога се враћамо „Аустроугарском стазом“ по којој су давних дана наводно шетале аустроугарске принцезе 😆 . Наравно, имамо и одличан поглед на град Сарајево.

Требевић у јесен. Фото: Коста Вујичић Коњићи на чесми према Пуховој равни. Фото: Коста Вујичић Стаза ка врху Требевића. Фото: Коста Вујичић

Ко не буде желео на Требевић, може отићи у обилазак Сарајева!

Поглед накривину Брус са врха. Фото: Коста Вујичић Врх Требевића. Фото: Коста Вујичић Маркирана стаза. Фото: Коста Вујичић

На крају акције идемо у оближњи ресторан на освежење и евентуални ручак, па крећемо пут Београда. Повратак је истим путем као што смо и дошли, а очекујемо долазак до Шумица најкасније око поноћи.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације: телефоном, мејлом или средом од 20 h на састанцима Клуба, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела “Србија”)

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

45 €

Учесници који још нису пуноправни чланови, плаћају још по 100 дин.

ДОДАТНЕ НАПОМЕНЕ:

  1. Боравак и активности на Трескавици су подложни променама према препорукама домаћина који су изванредни познаваоци ове планине.
  2. Исхрана је лични избор сваког учесника (сува или конзервисана храна, сендвичи…). У планинарском дому постоји кухиња коју можемо користити, а са домаћином се можемо договорити и да нам се нешто спреми.
  3. У дому постоји чиста постељина и ћебад, али није лоше понети и вреће за спавање за сваки случај.

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо у петак 25. августа тачно у 00:00 часова, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у недељу 27. августа у касним вечерњим сатима (надамо се до 24:00 часа).

Акцију реализује

Зоран Вујошевић – Буца

063/283-558

buca@serbianoutdoor.com

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Детаљи

Почетак:
25. августа 2017.
Крај:
27. августа 2017.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Организатор

Зоран Буца Вујошевић
Телефон:
+381 63 283558
Е-пошта:
buca@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com

Место

Трескавица
Трново, Bosna i Hercegovina + Google Map