Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Таорска врела – буђење пролећа; Таорска стена – Чикер

1. априла 2017.

Таорска врела се налазе у Доњем Таору недалеко од пута за Маковиште. У овом предивном природном простору, некад је постојало 12 воденица, а сада их је остало неколико од којих су само две или три у неком нормалном стању где се може видети како је све то некад изгледало. Фотографије овог краја су некад красиле сваку брошуру која је представљала лепоте некадашње СФРЈ. Али, откако су врела каптирана 80-их година прошлог века за потребе Косјерићког водовода, ови предивни слапови су мање јачине, тако да своју аутентичну лепоту показују једино у рано пролеће. Тада их и посећујемо, као и сваке године, а како нам је било, можете видети у овим фото галеријама:

2013          2014          2015          2016

Сваке године идемо нешто другачијом трасом, али још ниједном нисмо стигли да посетимо и Таорску стену која се као неки стражар заштитник поставила изнад овог прелепог краја. Ове године смо одлучили да се коначно попнемо на њу и да видимо какав је поглед одозго, а отићи ћемо и до суседног Чикера 🙂 

 

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 06:30 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Путујемо преко Лајковца, Ваљева и Косјерића до Радановца и Ћировине у близини споменика Жикици Јовановићу Шпанцу где је полазишна тачка пешачења. Идемо у правцу запада, веома брзо се спуштамо до реке Скрапеж, па пратећи њен ток узводно и крећући се широком долином долазимо до Таорских врела. Ту је планирана прва дужа пауза, како бисмо могли у миру да уживамо у лепоти воде и водених каскада. Ко буде хтео, моћи ће да истражује околину, а ко буде желео само уживање и мир имаће за то сасвим довољно времена.

  

Након паузе настављамо у правцу севера ка засеоку Кузмани које се налази у подножју Таорске стене. Одатле скрећемо ка северозападу у правцу засеока Брђани, на погодном месту се одвајамо од главног пута и пењемо се на Таорску стену (1021 мнв).

Таорска стена Реализатор акције и Таорска стена у позадини

Након краће паузе, спуштамо се у подножје и прелазимо на другу страну стене ка Црквишту. Настављамо ка врху Чикер (1113 мнв), а ако је неко од учесника слабије кондиције, може да остане на Црквишту и да сачека групу да се врати.

У наставку сви заједно идемо у правцу истока преко засеока Дрповина ка ловачкој колиби „Лајковача“.

 

Све време имамо прекрасне видике на околне Ваљевске планине и врхове. Од ловачке колибе, скрећемо ка југоистоку и спуштамо се преко Смиљеве косе ка Дуранском потоку. Долазимо до засеока Обрадовићи и на крају до железничке станице „Дреновачки кик“ где нас чека наш превоз за Београд.

 

Укупна дужина пешачења је 21-22 км са висинском разликом од 800 м. у успону и 900 м. у силаску. За оне који не иду на Чикер, тура је краћа за 4,5 км и са 200 м. мањом висинском разликом. Потребно је да сваки учесник поседује одговарајућу физичку кондицију. Траса којом се крећемо су углавном добри колски и гребенски путеви и шумске стазе.

  

На крају акције свраћамо до неког од успутних познатих окрепилишта (или домаћинство Обрадовић у Буковима, или неки ресторан на Дивчибарама). Долазак у Београд у вечерњим сатима (између 22 и 23 часа).

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ (минибус):

1.450 динара

1.350 динара за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином!

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације: телефоном, мејлом или средом од 20 h на састанцима Клуба, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела “Србија”).

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 06:30 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у вечерњим сатима (између 22 и 23 h).

Акцију реализује Зоран Вујошевић – Буца

063/283-558

buca@serbianoutdoor.com

Фото: Славко Марковић 

    Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог  удружења.

Детаљи

Датум:
1. априла 2017.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , , , , ,

Организатор

Зоран Буца Вујошевић
Телефон:
+381 63 283558
Е-пошта:
buca@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com

Место

Таор
Таор, Србија + Google Map