Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

СВРЉИШКА ПРИНЦЕЗА – Нишевачка клисура (Богданица, Куле, кањон Белице – Котлови)

6. јула @ 06:00 - 7. јула @ 23:00

Наша Србија има неких „рупа на карти“ у смислу што има неке посве изузетне пределе, који се не посећују, нити о њима, игде ишта можете сазнати на ма који приступачан начин. Као да не постоје. Управо је то случај са Нишевачком клисуром. Њена вансеријска лепота тако остаје под велом разних изговора да је далеко, да се нема где сместити… Стога вас КАУП и ове године позива да поново видите о доживите Сврљишку принцезу и упознате један изузетно леп и богат крај! Пре седам година, направили смо први корак, а следеће све то обогатили обиласком Сврљишких планина и би савршено. У међувремену, млади географ Неша Ранђеловић изашао је пред јавност са удружењем Terra Incognita са идејом да овај предео не остане „рупа на карти. С’ друге стране, у редовима наших чланова изражена је и жеља да се поново организује она премијера, коју нико од учесника није заборавио. И то је то. Идемо! 🙂 

Кауповци на Кули ТУ логорујемо Скакаоница

Сврљишка котлина једна је од најмаркантнијих попречних котлина у карпатско балканском луку источне Србије и као таква представља посебну предеону целину. Обухвата претежни део слива Сврљишког Тимока, леве саставнице Белог Тимока и лежи између планинског венца Сврљишких планина (Зелени врх 1334 m) на југу, огранка Пајешког камена (1074 m), на истоку, планине Тресибабе (786 m) на северу и Калафата и његових огранака (839 m) на западу. На северозападу је ограничена пределом Голак, на северу књажевачком котлином, на истоку Заглавком, на југоистоку Белопаланачким Буџаком, на југу Белопаланачком котлином, а затим облашћу Сићевачке клисуре, Нишком и Алексиначком котлином, на југу и југозападу. Централно (градско) насеље је Сврљиг, са 38 села на територији општине.

Нишевачка клисура пруга кроз Нишевачју клисуру

Овај пасиван и заборављен простор Србије, сачувао је раскош природних ресурса: еколошки очувана и не загађена природна средина, планински извори пијаће воде, резервати богати дивљим животињама, шумским и лековитим биљем, печуркама и воћем.

Аутентични, још увек чувени производи – сврљишко јагње, сврљишки сир, белмуж, шљива, малина, лековито биље, мед, предмети ручне израде су нешто што на другим местима нећете наћи.

Централни БИСЕР целе приче је Нишевачка клисура и њена непосредна околина, што је и насловна тема нашег похода. Ево плана:

фото: Милан Дракулић Котлови фото: Милан Дракулић

Субота, 7. јули:

ПОЛАЗАК: у 6.00 h са паркинга у Устаничкој 125 (Коњарник), аутопутем до Ниша. Пут је дуг, али ћемо направити паузу код Параћина у ресторану „Тито“ (20 минута), а потом наставити даље. Пред Нишом се искључујемо и настављамо према Сврљигу. У Нишевац бисмо требали да стигнемо до 11 h. Ово мало сврљишко село се налази на 36 km од Ниша и на само 7 km од Сврљига на обалама Сврљишког Тимока, на самом уласку у клисуру. Нишевачка клисура, околне планине и сам Тимок чине овај крај безмало фантастичним за планинарење и боравак у природи.

фото: Д. Боснић Бањица

Е, ту напуштамо возило и полазимо на Богданицу (792 m), са које се спуштамо у Нишевачку клисуру, на место где ћемо логоровати – Бањица, а које је и купалиште, тј. плажа! Собом носимо само оно што је неопходно за успон, остатак ствари нам трактор превози до логора. Ту ће бити и наши сврљишки пријатељи, са којима ћемо се дружити уз ватру. И скрећемо пажњу: колико год било врело, вечери су овде свежије, доста свежије! Понесите дукс/полар и добре вреће за спавање, да вас хладноћа ноћи не изненади.

 предах на путу до Богданице

По силаску са Богданице следи вечера уз ватру, уз неизоставни специјалитет краја – белмуж! Дужина трасе износи 10 km, са висинском разликом 450 m (траје у просеку 3 до четири сата), и биће то леп увод за сутрашњи дан…

Недеља, 8. јули:

Буђење, доручак, кафа, паковање шатора, и до 9.00 h полазимо на Куле (505 m), врха са кога пуца феноменалан поглед на меандре Нишевачке клисуре, а ту су и остаци „Турског града“ – утврђења. По силаску одлазимо у кањон Белице, тзв. Котлове. Само име већ наговештава да се ради о прелепо извајаном кањонском коридору, нека вам фотоапарати буду спремни!

детаљ са успона на Кулу Куле

За успон на Куле је важно да имате у виду да тежину те трасе не одређује дужина, већ нагиб и подлога. И ако кратак, ово је врло озбиљан, стрм успон (и ако траје у просеку око сат и по до два)! Ко не буде желео да се пење, може остати на плажи, и после наставити са остатком групе у Котлове. Иначе, до врха имамо 2,5 km, уз успон од 160 m, али погледајте како изгледа њен графички приказ на доњој слици лево!

 приказ трасе успона на Куле  поглед са врха Куле

Са врха се пужа панорамски видик, што ће нас на њему задржати, како бисмо наградили себе за труд током пењања и уживали у несвакидашњој лепоти. Силазимо према селу Варош, ходајући пругом, што значи да ћемо прећи преко моста који је конструисао Милутин Миланковић.

Мост који је конструисао Милутин Миланковић Миланковићев мост - фото: Милан Дракулић

А спуст није тек само спуст. И та путања има узбудљиву динамику, обзиром да пре широких поља и пруге пролази кроз један кратак стеновит усек, а што смо приказивали претпрошле године у најавном филму, који можете погледати овде (на 6:50).

  Део повратка са Кула - пругом

Кањон Белице је изузетно атрактиван, дуг 300 метара са занемарљивом висинском разликом. Због карактеристично извајаних лонаца, зову га Котлови о он је ништа друго до кутак за уживање.

 кањон Белице кањон Белице

На падинама брдовитог терена испод остатка средњовековног града, са десне стране клисуре Белице, налазе се  остаци средњовековне сакралнее архитектуре. Високо у брду посетићемо један од три археолошка локалитета, који вековима одају отпор  природи и времену, али уз будуће напоре свих нас, можда добије нови живот.

У 17 h полазимо натраг за Београд, трактор нам пребацује ствари до комбија, поздрављамо се са нашим пријатељима – домаћинима, а ручамо у ресторану „Камионџије“, чији су специјалитети са роштиља познати по квалитету и цени.

ОПРЕМА:  гојзерице, шатор, врећа, подлошка, батеријска лампа, вода, храна, заштита од сунца, прибор за личну хигијену,  опциона обућа за кањон (пролазимо воду), купаћи и све остало што вам треба за плажу и наравно пресвлаке.Нишевачка принцеза

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

3.800 динара

Због специфичности терена и саме акције, програм не предвиђа велику групу, тако да је број учесника ограничен.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ  и информације средом у 20 h, на састанцима Клуба.

                                                       Акцију реализују Ненад Царевић и Немања Манчић:

064 878 78 78

 nemanja@serbianoutdoor.com

фото: Милан Дракулић

фото: Милан Дракулић

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а.

Детаљи

Почетак:
6. јула @ 06:00
Крај:
7. јула @ 23:00
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , , , ,