Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Оровица, Љубовиђа, Завојшница и још понешто…

26. маја 2018.

Можда некоме ови називи ништа не значе, али свако ко је бар једном био на Медведнику, сигурно је имао прилике да са његовог видиковца види све те локалитете.

Завојшница је речица која извире негде на источној страни Медведника и ЗАВИЈА (тако је добила име) око планине све до улива у Љубовиђу на западној страни. Љубовиђа извире на јужним обронцима Јабланика и након тока од 34 км се улива у Дрину код Љубовије. То је најдужа река у овим крајевима, такође и најбогатија водом, а добар део њеног тока иде око масива Оровице. Оровица тј. Оровичка планина је познатија по свом гребену Бобија и највишем врху Торничка Бобија које такође обилазимо на овој акцији, само на мало другачији начин него што смо до сада водили. Акција има за циљ да се прођу и изблиза упознају ти крајеви према којима се пружају погледи са Медведника, а обећавамо и фантастичне погледе на њега из разних углова.

 

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 06:00 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Идемо преко Лајковца и Ваљева, па онда путем према Лозници са којег се одвајамо и долазимо до Дренајића где почиње пешачки део акције.

Козила Медведник са видиковца испод Пајковаче Оровичка планина 

Идемо узбрдо у правцу југа, па након изласка на плато Козила скрећемо ка западу и долазимо до Пајковаче. На сам врх се не пењемо, али одмах у подножју је одличан видиковац ка Медведнику. Настављамо даље ка западу једним прелепим равним делом, па онда скрећемо и држећи правац југа спуштамо се до Љубовиђе (око 450 мнв).

Љубовиђа Медведник - поглед из западног подножја код улива Завојшнице у Љубовиђу Завојшница 

Пратећи њен ток узводно стижемо до састава са Завојшницом одакле почиње дугачак успон на Оровичку планину. Долазимо до засеока Разбојиште у подножју Бобије где правимо паузу пошто нас чека још доста напора. Настављамо узбрдо према Опаљеној стени (1156 мнв) и долазимо до добро познате шумарске куће у близини Добре воде.

Шумарска кућа Извор "Добра вода" Црква брвнара на Доброј води 

Након допуна залихе воде идемо ка врху Торничка Бобија (1272 мнв) посећујући пар успутних видиковаца. Сам врх баш и није много интересантан, па дужу паузу правимо на видиковцу у непосредној близини.

Ка врху Торничка Бобија - 1272 мнв Поглед са видиковца 

Након одмора чека нас технички најзахтевнији део акције, а то је спуштање ка селу Преседо (Присједо). Стаза је веома стрма, а има и доста сипара тако да је неопходно да сваки учесник има одговарајућу обућу, као и претходно искуство на таквим теренима. Најнезгоднији део је дугачак око 700-800 м, а кад то прођемо не треба нам још пуно да лаганим колским путем дођемо до села где је крај акције и где нас чека наше возило.

Детаљ са стрмог спуштања Преседо Торничка Бобија - јужна страна 

Укупна дужина пешачења је око 24 км, а висинска разлика 1250-1300 м. у успону и 1150-1200 м. у силаску. Потребно је да сваки учесник поседује одговарајућу физичку кондицију. Траса којом се крећемо су добри колски путеви, шумске и гребенске стазе, као и наглашени захтевни део низ сипар. Успут постоје два-три извора воде.

Због дужине и тежине трасе коју прелазимо и удаљености места где завршавамо акцију, на лицу места одлучујемо да ли на путу до Београда имамо времена за предах и освежење у неком од успутних стајалишта.

Панорама у правцу север-североисток. Медведник је скроз десно!

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ (минибус):

1.600 динара

1.500 динара за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином!

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације: телефоном, мејлом или средом од 20 h на састанцима Клуба, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела “Србија”).

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 06:0 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у вечерњим сатима (између 22 и 23 h).

Акцију реализује

Зоран Вујошевић – Буца

063/283-558

buca@serbianoutdoor.com

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог  удружења.

Детаљи

Датум:
26. маја 2018.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , , , ,

Организатор

Зоран Буца Вујошевић
Телефон:
+381 63 283558
Е-пошта:
buca@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com

Место

Оровица
Горња Оровица, Србија + Google Map