Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Манастирица – водопад Скакало

28. априла 2018. @ 07:00 - 22:00

Манастирица, која извире под Краљевим столом, тече стешњена између маљенских висова. У свом горњем току ова брза планинска речица прави између висова Великог брда и Орловца, с једне стране, и масива Краљевог стола, с друге стране, врло леп водопад са каскадама, висок око 30 метара.Током зиме водопад се заледи и служи као вежбалиште за алпинисте који долазе из свих крајева Србије,  па и шире. Гледајући воду која пада са стене не стену, док коначно не поприми релативно мирнији ток, мештани су говорили да вода „скаче“, те и водопад прозваше Скакало.

фото: Милош Марковић

фото: Милош Марковић

фото: Горан Поповић

Водопад за изазов и оне који се добро сналазе на тешким теренима.Једном речју веома неприступачан за посете али и добро сакривен.Висок је 30-так метара и богат водом само у кишним периодима и на пролеће. Испод главног вертикалног водопада теку два мања која се тешком муком пробијају кроз огромне стене нагомилане једна на другу. До самог подножја водопада могуће је прићи некако али у подножје главног и највећег водопада скоро никако у време када је пун воде.Оставља утисак бруталне силе мајке природе и никако вас не може оставити равнодушним према заглушујућем шуму. Изузетне природне лепоте водопада и његовог окружења дуго ће вам остати у сећању.

ПОЛАЗАК: са паркинга крај нашег Клуба (Устаничка 125 ц), тачно у 7 сати ! Дођите 15-ак минута раније како бисмо кренули на време.

Путујемо Ибарском магистралом до Maркове Цркве где ћемо свратити у Кумову воденицу на кафу,чај и доручак качамак и кисело млеко ко буде хтео и може да се купи брашно 5-6 врста,пут настављамо кроз Лајковац и Дивце, Мионицу до Дивчибара. Из минибуса излазимо код чесме са квалитетном пијаћом водом, од које се спуштамо на прелепи водопад Скакало и истим путем враћамо назад и крећемо на пешачку туру.

Сви заједно настављамо вожњу до полазне тачке за пешачење и ту се група дели на учеснике који би радије ишли на лакшу пешачку партију и оне који су спремнији за јаче пешачење.

Учесници који се определи за лакшу пешачку туру пратиће Нешу Јовановића и након посете водопаду Скакало, одвозе се у центар Дивчибара одакле полазе на пешачење. Након обиласка прелепе цркве Св. Пантелејмона, крећу на лагану туру по врховима Маљена. Од центра се пењу ка Голубцу (1056 мнв), одакле настављају ка Црном врху (1096 m), па преко њега до прелепог видиковца Велика плећа.

  

Друга група следи Нешу Царевића и пешачи на Краљев сто, затим наставља колским путем ка реци Црна Каменица и даље ка врху Велика Плећа, поред којег пролазимо и настављамо ка Црном врху где се завршава ова захтевнија траса. Током пешачења ће бити успона и спуштања шумским и колским путевима и стазама, прелажења преко реке Црна Каменица, излазака из шуме на чистину, а све у служби лепих видика!

  

Прва, лакша траса дуга је 13 km са око 400 m висинске разлике и приступачна је за све. Друга је дуга око 16 km са 700 мнв успона, средње тежине , напорна и захтевна, а наградиће ваш труд заиста дивним видиковцима. Предстоји нам примерена агилност да бисмо све постигли у кратком дану, наравно уз краће паузе током пешачења!

  

У повратку нас возило чека у центру Дивчибара , и око 19:30 h крећемо пут Београда, где стижемо до 22 h.

ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац са водом и храном за успут; штапови за пешачење, заштита од ветра и евентуалних падавина, пресвлака.водопад Скакало

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

1.500 динара

1.400 динара за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином!

За групу од 40 учесника износ котизације се умањује за 200 дин

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације на састанцима Клуба, средом у 20 h, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

Акцију реализују:

Ненад Царевић        и          Ненад Јовановић

064 684 01 37                       065 99 22 782

nesa@serbianoutdoor.com                       nenad@serbianoutdoor.com

 водопад Скакало

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Детаљи

Датум:
28. априла 2018.
Vreme:
07:00 - 22:00
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , , , , , , ,