Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Крајњи исток Хомоља – рајска природа и колевка модерне цивилизације

21. маја 2016. - 22. маја 2016.

Гарван, Кунуна, слапови Белог Изворца, Ваља Прераст, Рудна Глава…звучи познато? Вероватно из неких ранијих акција. Сада смо те драгоцене елементе сабрали у много вреднију и целовиту причу о једном посебном пределу, у који се много ређе иде и поред драгоценог садржаја који га одликује. Током година иза нас, довде смо преваљивали огроман пут како бисмо само за један дан дотакли нешто огромно што не може стати у бљесак једне шетње, нарочито када се путује седам сати. Само зато јер преовлађује мишљење да се много лакше организујемо за једнодневну акцију. Не желимо више такве компромисе, знајући колико тиме губимо; да се враћате кућама без праве представе о вредностима краја чијој ћете се лепоти и даље дивити, не! 

Јер источно Хомоље је врло посебно и ако овој акцији посветите викенд, спознаћете његову праву слику, колико и лепоту слапова Белог Изворца, ширину хоризонта над Кунуном, моћ вечности којом вода обликује камен у најлепши природни споменик и вратити се кући као ходочасник са места где је човек пре 7000 година из каменог искорачио у доба метала!

Садржај ове акције састоји се од три које смо раније изводили као засебне, али са превише сати вожње и премало сати да се обиђу све тачке од важности. А све три стазе се спајају својим завршним и почетним тачкама, тако да ништа није природније, него да се споје у незабораван викенд! Поред афирмације овог изузетног предела, циљ акције је да стекнете знање о његовом садржају који не постоји у уџбеницима, нити другој литератури, а то је нешто што акцији даје пуноћу доживљаја, а лепоти коју ћете видети, смисао.  Ево плана:

Субота, 21. мај:

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија Клуба у Устаничкој 125 (Koњарник), тачно у 6 h полазимо аутопутем до Пожаревца (молимо вас да дођете 10-ак минута раније како бисмо кренули на време), а потом преко Кучева у правцу Мајданпека, и даље преко Дебелог Луга и Влаола. Већ када се укажу силуте Малог и Великог Крша, напуштамо возило и полазимо на пешачење ка Гарвану и необично лепом венцу – Кунуни. У Дебелом Лугу нам се придружује и етнолог Александар Репеџић, директор Музеја у Мајданпеку! Он ће пешачити са нама, што ће бити прилика да о овом пределу много више сазнамо, а нарочито о топонимима: Гарван, Кунуна и други 🙂

Гарван на видику

Дуги гребен Малог и Великог Крша су граница Хомоља. Ми се дакле крећемо његовим источним ободом, пратећи линију простирања Малог Крша, с југа ка северу, преко широких пропланака, идиличних засеока и фантастичних ливада. Пред нама је својеврстан фото сафари, обзиром на лепоту крајолика, а оно што се овде свима посебно допадало јесте динамика терена којим води траса: пропланци, смењују шуме, а ови опет стеновите одсеке. До краја нема насеља, осим неколико појата.

 

Што се тиче воде, пре Гарвана пролазимо поред лепог и здравог извора. А  после Кунуне, пролазимо још два (извор на имању бака Катице и једна чесма), тако да нећемо сигурно бити жедни, само је важно да обавезно пођемо са водом!

Под јасеном саборно место за наставак пешачења савршен мир извор 

После Гарвана продужавамо даље, на десно ка Кунуни – стеновитом балкону са погледом на Крш и Стол. Са Кунуне се погледом може ошвенкати пуних 360 степени! Плато за предах, ужину, медитацију… Једном речју, ово ће вам највероватније бити утисак дана. Предео под велом заборава у коме ничу сећања… Мада, нећемо претеривати са медитирањем, јер до Близне треба још добрано пешачити, Кунуна је тачно на пола трасе.

Поглед са врха Гарвана Кунуна

Кунуна на Влашком значи венац и има их више у источној Србији. До ове стижемо пролазећи разнолике пејсаже: ливада/шума/појата/шума/извор/…

на Кунуни на Кунуни на Кунуни

По силаску са Кунуне, пролазимо стару појату са извором и једну чесму. Спуштајући се ниже наилазимо и на једну ћумурану, а на даље пут води кроз шуму, све до Близне, где се сакупљамо у ресторану „Балић“ код нашег старог пријатеља Чеде, на аутентичан влашки ручак, који годинама препоручујемо пријатељима. Сигурни смо да ћете пожелети ту да одморите некад, онако за своју душу и без групе.

Поглед на Борски Стол при спусту са Кунуне чесма Кунуна иза нас

Описана траса је дуга 18,5 km, са успоном од 450 m што није страшно када се не путује натраг истога дана. Доле десно је дат њен топо приказ:

епски пејсаж приказ трасе на карти

По доласку у Близну, чека нас традиционална влашка вечера у ресторану код Чеде Балића. Подижемо шаторе на његовој ливади, а учесници који су желели смештај у соби размештају се по кућама. Дан завршавамо на прави начин, јер не иде се толико далеко да би се истога дана бежало натраг, никако.

Једно овако уђосмо у Близну :-) ресторан "Балић" вечера

Недеља, 22. мај:

И док је јучерашњу шетњу красила динамика смене крајолика и дивни хоризонти, данашњу ће обојити импресија два споменика природе: касакадни слапови Белог Изворца и грациозан природни камени мост Ваља Прераст. Пешачење се протеже од једног до другог и износи 7 km уз свега 300 m успона и полазимо у 9 h, пошто доручкујемо, попијемо кафу и попакујемо шаторе.

Стаза прати Бели Изворац узводно и врло брзо се  сусрећемо са његовим бигреним каскадама, које дуж наредног километра постају све веће, ток све виртуознији, све до највишег. Ово је и главни разлог што је акција смештена у пролећно време, када су водотокови богатији водом.

0056_resize

Изнад великог водопада је клупа и пећина из које извире Бели Изворац – идеално место за предах, или боље рећи, да се напојимо свега око себе! А тек је почело… Ту се сакупљамо и настављамо даље.

одатле извире Бели Изворац  

Наша стаза овде скреће десно, преко мањег сипара на горе, према врху Стража (541 m), где су салаши, чесма и феноменалан видиковац! До њега, успу пролазимо и две мање пећине, крај саме стазе, а ко у њих буде хтео да завири, мораће да има чеону, батеријску лампу!

салаш изнад поглед на Дели Јован топо приказ трасе

Ово је иначе највиша кота на траси, а када се нађемо ту, значи и да смо од прилике на пола пута. Пред нама је лакша половина трасе – спуст. Горње фотографије приказују видиковац и изглед трасе на карти. Одатле се, шумском стазом, лагано спуштамо до највише од свих прерасти источне Србије – Шупљој Стени, познатијој као Ваља Прераст. Висина њеног спољашњег лука је 42 m! Пролазимо испод њеног грандиозног свода, газећи речицу Прераст под њим и пратећи је низводно, стижемо до Шашке у коју се улива.

 

Одатле стаза убрзо постаје колски пут а крај Шашке нас чека комби, којим се одвозимо у Рудну Главу где посећујемо археометалуршки локалитет Окнопрви рудник метала у Европи, односно место где је човек пре 7000 година из каменог искорачио у доба метала. На брду Чока Окњи изнад села Рудна Глава, човек неолита је вадио руду, творио метал и тиме отварао нову епоху – бронзано доба. И ако је по важности овај локалитет у истој равни са Лепенским Виром, не можемо се похвалити стањем у којем се налази.

 Боривоје Крчмаревић оруђа

Од села до самог локалитета нас дели 2,5 km пешачења и имаћемо изузетно задовољатво и част да о овом историјском месту сазнамо више од инг. Боривоја Крчмаревића, кустоса Музеја у Мајданпеку. Газићемо стазу по којој су расути комадићи разних руда, попут црног хематита, или плаво зеленог бакра… Кликните на слику испод (лево у антрфилеу) да видите представку овог културног добра јединствене вредности и схватите зашто је Рудна Глава – светлост Балкана.

жртвеници винчанских рудара

Научна јавност је у почетку била уздржана пред новим открићем. Чињенице да су у срцу Балкана – на Рудној Глави у источној Србији откривени „живи споменици“ који сведоче о прапочетку европског металног доба, косиле су се са дотадашњим ставовима. Дуго је у науци владало мишљење да су се првобитна металитшка знања ширила из високо развијених центара Блиског Истока, преко грчких обала и долина Вардара и Мораве, до панонских равница и горњег тока Дунава. Уместо тога, из далеке прошлости изрониле су рударске области средишњег и источног Балкана, као прва жаришта самосталног развоја металургије бакра. Као и на живописним гравирама старих мајстора, на Рудној Глави су из давне прошлости искесли винчански рудари настањени током четвртог миленијума старе ере, од северне Македоније до равница јужне Паноније. Њихова оруђа и керамика, израђени од локалних сировина, проистекли – по облику и стилу – из далеких традиција млађег каменог доба (неолита), не показују никакве трагове страних утицаја…

По силаску са Чока Окњи биће организован ручак у Рудној Глави. За Београд путујемо Дунавском магистралом преко Градишта и Пожаревца, паузу правимо у Лепенском Виру, а стижемо до 23 h.

ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац са приручним стварима (вода, хранруда бакраа за успут, пресвлака), велики ранац (или путна торба) за ствари потребне за логор ако спавате у шатору (шатор, врећа, подлошка, батеријска лампа); заштита од ветра, сунца и евентуалних летњих падавина.

На овај начин, лепота природе стављена је у службу представљања садржаја предела, што је суштина његове посебности. Утисцима о лепоти крајолика, то ће дати смисао и тиме га учинити незаборавним. Јер, није необично заборавити где беше онај усамљени јасен и чијем смо хладу ужинали и посматрали Дели Јован, или онај леп шумски извор чија нам је вода тако лепо клизила низ жедно грло; али се не може ни са чим заменити како ток Шашке обогаћују пенушави слапови каскадних слапова Белог Изворца, или магијски ослобађајуће воде Ваља Прераст, и која нас узводно доводи до неолитског рудника. То се не заборавља.

   На Окну

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

3.000 динара

2.900 динара за чланове Клуба са плаћеном чланарином

Котизација обухвата: превоз, вечеру у суботу, обилазак Рудне Главе и организационе трошкове.

За групу од 40 учесника, износ котизације се умањује за 250 дин

НАПОМЕНА:  доручак и храну за успут, носимо сами. Ко буде желео, може доручковати и у ресторану „Балић“ у Близни. Ова акција начелно подразумева шаторски смештај. Учесници који буду желели да спавају у домаћој радиности, сами плаћају смештај домаћину по цени од 800 до 1.000 дин.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ  и информације средом у 20 h, на састанцима Клуба, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

Акцију реализујe Гордана Атанасијевић

office@serbianoutdoor.com

065 377 14 74

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.