Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Козомор и водопад Котлине

11. јануара @ 07:00 - 22:00

Козомор је планина, која се издиже североисточно од Косјерића на висину од 1007 m својим врхом Велики Козомор, који је овог пута наше одредиште. А зашто? Па једноставно зато што се ради о идиличном пределу, са лепим пејсажним карактеристикама, које зими зраче неком топлином. Када се то употпуни водопадом, руралном вечером и лепим дружењем, имаћемо за собом пријатно испуњен дан 🙂

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 07:00 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Путујемо ибарском магистралом, пре Ваљева скрећемо ка Косјерићу и долазимо до места Ражана одакле почињемо пешачење.

Усамљени бор на врху Велики Козомор, фото: Драган Милићевић

Широким колским путем напредујемо ка гребену Обртаљке на 775 m висине и представља диван видиковац са кога поглед допире према Каони и даље према Ластви. Завршни гребенски успон одвија се дуж ски-стазе, након чега долазимо до познатог прзора и симбола одредишног врха – Усамљеног Бора.

Са врха Велики Козомор (1.010 m нв) пружа се фантасичан поглед (насловна фотографија) према Паљби и централном делу Маљена и остале Ваљевске планине: Субјел, Кик, Маглеш, Повлен – као на длану!

Водопад Котлине на Скакавачкој реци

Након хедонистичког предаха, са Великог Козомора врха се, широком гребенском стазом спуштамо ка Малом Козомору и засеоку Росића, до малог језерца и бране у селу Скакавци. Кажу да је ово село добило име по водопадима који скакућу, у шта ћемо се уверити када од бране, благим успоном кроз шуму до кућа а затим ширим локалним путем, стигнемо до другог врло познатог призора –  водопада Котлинe на Скакавачкој реци! Ту, наравно сви воле да сликају, тако да је мноштво фотографија овог водопада у етру 🙂

Ту се иначе завршава наше пешачење. Сада нам предстоји пола сата вожње до села Подбукови, где ћемо вечерати у домаћинству Обрадовић. За Београд полазимо до 19:30 h, како бисмо у Београд стигли  до 22 h.

Дужина описане трасе износи 15 km са 620 m успона и 590 m спуста, за шта нам је потребно око шест сати хода. И ако ови параметри указују на рекреативан карактер акције, скренули бисмо пажњу да је за ушчешће потребно имати средњу кондицију. Њена умерена јачина, одговара ширем кругу планинара, свих узраста. Крећемо се претежно шумом, колским путевима и ливадама.

Можда буде и снежно…

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, одећа слојевита примерена временским условима.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ  се обавља испуњавањем формулара испод, на састанцима Клуба средом у 20 h, где можете добити и детаљније информације директно од организатора.

Приступницу можете преузети ОВДЕ.

фото: Душко Опачић фото: Душко Опачић

    Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а.

Организатор

Ненад Царевић
Телефон:
+381 64 6840137
Е-пошта:
nesa@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com

Место

Дивчибаре
Дивчибаре, Србија + Google Map