Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Козомор и Маљен у три корака!

8. маја 2016.

Као већ по некој традицији, сваке године направимо акцију по прелепом Маљену увек се трудећи да изаберемо неку нову стазу којом се може проћи и да покажемо колико лепота постоји на овој планини веома близу Београда. Можда смо неким деловима ове стазе ишли и раније, можда је неко већ и био у прилици да обиђе понеки крај, али сада смо осмислили стазу која може бити погодна како за већ искусније и кондиционо спремније учеснике, тако и за почетнике или за оне који то нису, али више воле лаганије акције. Стаза је подељена у три дела, па отуда и назив „Козомор и Маљен у три корака!“. У овом плану ћемо изложити све детаље, тако да ће сваки учесник моћи да одабере оно шта му одговара сходно сопственим жељама и могућностима.

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 07:00 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Путујемо ибарском магистралом, пре Ваљева скрећемо ка Косјерићу и долазимо до места Ражана одакле крећемо у акцију.

 Кроз четинаре На Обртаљки

Стаза нас у почетку води одмах узбрдо и већим њеним делом до првог места за одмор пролазимо кроз четинарску шуму. Идемо гребеном Обртаљке и долазимо до Великог Козомора (1007 мнв) где правимо паузу. Са овог места се одлично виде јужни делови Маљена и сва места која ћемо проћи даље током акције.

На Великом Козомору Поглед са Великог Козомора на Маљен

Са Великог Козомора се спуштамо до Превије (разделник Козомора и Маљена) па настављамо даље узбрдо. По изласку на Маљен долазимо на видиковац Паљба (1051 мнв) одакле видимо крај одакле смо дошли, а такође и остале делове венца Ваљевских планина. Од Паљбе идемо кратко асфалтом до места Дивчибаре и ту завршавамо први „корак“ акције. До овде прелазимо око 8 км стазе и савлађујемо укупни успон од 550 м. Сигурни смо да већини учесника то није никакав проблем, а они који не желе да иду даље могу да остану у Дивчибарама и да по вољи имају слободне активности (лагана шетња, посета неком од ресторана, излежавање на околним ливадама, итд…) до завршетка комплетне акције.

  

Други део акције настављамо од Дивчибара у правцу два карактеристична Маљенска врха. Стаза нас води даље узбрдо и прво долазимо до Црног врха (1096 мнв). Црни врх је други по висини врх на Маљену (највиши је Краљев сто – 1104 мнв) али је атрактивнији зато што се до њега може слободно попети (на Краљевом столу се налази војни објекат, па није баш уобичајено да се иде горе) и бити награђен сјајним погледима према Тометином пољу, Субјелу, Ваљевским планинама, Равној гори и Рајцу, а кад је лепо време и даље према Златибору и Тари.

Поглед са Црног врха према Тометином пољу

На Црном врху постоји и једина сређена ски стаза на Маљену где се у снежним месецима може лепо и активно проводити слободно време. Настављамо даље до суседног врха Велика плећа (1037 мнв) на коме се задржавамо таман колико да се издувамо од успона до њега и крећемо натраг до Дивчибара. Спуштамо се опет до насеља и ту завршавамо други „корак“ акције. До овде (заједно са првим делом) прелазимо 13-14 км стазе са успоном од 820 м и спуштањем од 250 м. Ко не жели да иде иде даље, остаје ту да ужива у слободним активностима, а остатак групе иде на трећи део акције.

Ако будемо имали среће, можда ћемо и њу срести! Велика плећа Медитација на "дрвету љубави"

Да бисмо видели још нешто од прелепих предела Маљена настављамо на другу страну и долазимо до врха Голубац (1056 мнв). Пењемо се на њега и уживамо у одличном погледу на суседни Љути крш и кањоне Црне и Буковске реке. Након тога се другом стазицом враћамо натраг до места где нас чека остатак групе и наш превоз за Београд. На крају трећег „корака“ укупно прелазимо 19-20 км са успоном од 930 м и спуштањем од 500 м. Остајемо још неко време да би се и група која је завршила целу акцију мало окрепила, па онда крећемо натраг преко Мионице и Лајковца. Долазак у Београд се очекује у вечерњим сатима (између 22 и 23 часа).

Потребно је да сваки учесник поседује одговарајућу физичку кондицију у складу са делом трасе коју жели да прође. Стазе којима се крећемо су углавном кроз шуме, преко гребена, нешто мало колским путевима и асфалтом.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице (или неке добре патике), камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ (минибус):

1.300 динара

1.200 динара за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином!

Ако буде довољно учесника за аутобус, цена се смањује за 200 динара.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације: телефоном, мејлом или средом од 20 h на састанцима Клуба, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела “Србија”)

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 07:00 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у вечерњим сатима (између 22 и 23 h).

Акцију реализује Зоран Вујошевић – Буца

063/283-558

buca@serbianoutdoor.com

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог  удружења.

Детаљи

Датум:
8. маја 2016.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , , , , , , ,

Организатор

Зоран Буца Вујошевић
Телефон:
+381 63 283558
Е-пошта:
buca@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com

Место

Дивчибаре
Дивчибаре, Србија + Google Map