Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Кањон Великог Рзава – Височка бања

2. јула 2016. - 3. јула 2016.

У кањон Јагнила повела сам вас вођена жељом да га видите док га не униште. Прошлог пролећа, прелепа траса преко Дупеш Чоке је коначно руинирана  да ова акција више никада неће постојати. Ко се сећа Кленцуша од пре 3 године, сада би се засигурно потресао пред његовим призором.

А Рзав? Кратак форшпан испод садржи оно што нас је нагнало да вам прошлог лета покажемо нешто прелепо и вредно, а што је и поред тога у опасности да га више не буде. Оно што овога пута мењамо је да због предугог пута, акција буде дводневна: првога дана пролазимо део кањона Великог Рзава, до Височке бање (термалне каде у самом кањону), а другога дана се придружујемо Нолетовој групи која обилази кањон Пањице и Водену пећину!

Височка бања

фото: Владимир Мијаиловић

Велики Рзав је река која тече источном границом Златибора – поред Бијеле Ријеке, Љубиша, Жељина и Сирогојна. Амбијент изузетне лепоте, плаховити брзаци, смарагдни вирови, врлетни кањони, лековите воде, чак и бања у самом кањону – нису једини адути Великог Рзава. Првенство над свим наведеним има чињеница да се ради о најчистијој реци Србије и последњој која је незагађена целим својим током, дугим преко 50 km. Оваквим вредним реткостима држава би морала бити Мајка, а не зла маћеха која над истим извршава смртну пресуду предвиђену Просторним планом Републике Србије. Више о томе прочитајте овде (потписник редова је уједно и наш домаћин Зоран Раковић). Пре него изнесемо програм акције, наглашавамо кобну могућност да овај кањон и јединствену Височку бању у њему можда више никад нећете видети, јер се радови и поред залагања грађанства – не заустављају…

Височки кањон Височка бања

Субота, 2. јули:

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник), тачно у 6.00 h. Обавезно дођите 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време.  Путујемо Ибарском магистралом до Ариља. На Руднику правимо паузу, а од Ариља настављамо ка селу Висока (Ариљске пирамиде…) Велики и Мали Остреш последњих година буде знатижељу, нарочито након открића босанских пирамида (крај једних и других у близини је село Висока/Високо).

Височки кањон 

Наш план је да прођемо део кањона Великог Рзава код села Висока (Височки кањон), где је и некад чувени, данас мало заборављени извор термалне воде – Височка бања. Да, да, у самом кањону! Биће то адекватан предах након кањонске партије 🙂 То ће изгледати овако: када дођемо до кањона, возило напуштамо спремни за пролажење воде која је у три теснаца дубока толико да нећемо моћи да носимо ранчеве, већ искључиво водонепропусне вреће! После 6 km стижемо до Височке бање, где се бањамо и настављамо сувом стазом, без даљег квашења, до места где логорујемо. Подижемо шаторе, палимо ватру, вечерамо…

Височки кањон 

Траса није напорна,  дуга је око 6 km, али напомињемо учесницима да имају у виду да ће приликом проласка кањона газити и плитку воду и мало пливати по нешто дубљим деловима. Воде Височке бање су термалне и пружиће нам пријатну релаксацију.

Пролазак воде је једини специфичан сегмент ове иначе врло лагане акције, тако да је она приступачна и учесницима са скромнијом кондицијом.

Недеља, 3. јули:

Устанак, доручак, кафа, паковање шатора, да бисмо у 9 h пошли у сусрет нашој екипи са којом проводимо овај дан. У Ариљу морамо бити у 10 h, кјер дочекујемо КАУП-це предвођене Нолетом и са њима настављамо доживљај! Од Ариља се одвозимо до села Добрача, одакле почиње пешачка партија.

Пролазак кањона Пањице и Водена пећина је изузетно популарна акција, коју КАУП годинама изводи у предивном Ариљском крају. Она се и даље изводи као једнодневна акција, а програм можете видети кликом на линковане речи, како бисте стекли детаљан увид како ћемо провести други дан. На располагању вам је избор: кањон Великог Рзава и Височка бања (викенд), или кањон Пањице – Водена пећина (један дан), шта вам буде више одговарало 🙂

ОПРЕМА: за пролазак кањона је потребна одећа за воду – неопрен, или купаћи, а на ногама обућа у којој се може пролазити вода (неопренске патике, или обичне патике, или кроксице), док ствари потребне дуж тих 6 кањонских километара носимо у водонепропусној врећи.

за логор: шатор, врећа, подлошка, батеријска лампа, прибор за јело (порција и есцајг)

за други дан: гојзерице (могу и патике), мали ранац са водом и храном за успут, одећа прилагођена временским условима, батерријска лампа, заштита од сунца, ветра и евентуалних падавина, опрема за купање (пешкир, купаћи) и пресвлака.

НАПОМЕНА: пролазак Височког кањона захтева потпуно квашење и нешто мало пливања.

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

3.300 дин

3.200 дин за пуноправне чланове Клуба

Котизација обухвата и вечеру у суботу у Височкој бањи.

Уколико будемо путовали аутобусом, котизација се умањује за 300 динара

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације на састанцима Клуба, средом у 20 h (Устаничка 125 ц, Коњарник код хотела “Србија”).

Акцију реализује Гордана Атанасијевић

065 377 14 74

office@serbianoutdoor.com

 

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог  удружења.

Детаљи

Почетак:
2. јула 2016.
Крај:
3. јула 2016.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , , , , , , , ,