Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Ваљевска класика: Јабланик и Медведник

17. септембра 2016.

Класик Ваљевских планина, пешачка тура Јабланик – Медведник је свакако нешто што не треба пропустити. Ова два планинска лепотана одмеравали смо предходних сезона са Бобије и Повлена. Сваким успоном магистралним путем према Дебелом брду одзвањало је питање: „Када ћемо тамо ?“

Приликом боравка у овом делу Ваљвских планина Јабланик и Медведник су два врха које је готово немогуће раздвојити. Сличних висина, први 1275 мнв и други 1247 мнв спојени су седлом чија је висина изнад 1000 мнв. Динамика стазе пружиће нам посебан ужитак у готово деветосатном боравку у природи.

ПОЛАЗАК: са паркинга крај нашег Клуба у Устаничкој 125, тачно у 6:30 h. Молимо, дођите 10-ак минута раније, како бисмо кренули на време.  Паузу за јутарњу кафу правимо у кафани „Дуга“ иза Ваљева а затим настављамо до полазне тачке.

  

Нашу туру започињемо са превоја Дебело брдо и након почетног макадама у дужини од 2 km лаганим успоном пењемо се на нешто виши Јабланик али зато питомији, заравњеног врха са феноменалним видиком на све стране. Након паузе прелазимо преко Марковића брда као лагани је увод у густе шуме Медведника. Сам врх Медведника налази се у раскошној буковој шуми али тек на неколико стотина метара даље наилази се на одлочан видиковац Велико Платно са очаравајућим погледом на долину Завојшнице и Љубовађе. У наставку следи Војинова стена са које се такође пружа поглед ка Завојшници, али овога пута на њен ток са северне стране Медведника.

Спуштамо се до Завојшнице, речице која опасује Медведник са три стране уливајући се у Љубовађу реку дринског слива. Завојшница на тај начин чини „крађу„ воде из колубарског слива којем припадају саставнице Колубаре, Обница и Јабланица које извиру на источним обронцима. Након изласка на широки шумски пут идемо до планинарског дома Крушик. Од дома до нашег превоза дели нас још 5 km лаганог макадамског спуста са прелепим видицима на падине Ребеља. Пешачења завршавамо у живописном засеоку Бебића Лука на Јабланици.

Укупна дужина стазе је 23 km са 900 m успона и 1200 m спуста. Стаза је разноврсна највећојм делом су колски и шумски путеви па неће бити проблема да се савлада у предвиђеном времену уз осредњу кондицију.

Велико Платно Завојшница пут Медведник-Јабланик

При повратку направићемо паузу за вечеру у неком од ваљевских ресторана. Повратак у Београд око 22 h.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац са водом и храном, штапови за ходање (нису обавезни, али ко је навикао, нека их понесе), заштита од сунца, ветра и евентуалних падавина.

  

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

1.400 дин

1.300 дина за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином

ПРИЈАВЕ и информације на састанцима Клуба, средом у 20 h у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

Акцију реализује Александар Радовановић

063 555 966

aca@serbianoutdoor.com

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог удружења.

Детаљи

Датум:
17. септембра 2016.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , ,

Организатор

Александар Радовановић
Телефон:
+381 63 555966
Е-пошта:
aca@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com