Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Делиблатски пешчани полумаратон

21. октобра 2017.

Делиблатска пешчара или Банатски песак јединствена је пешчара у Европи, а налази се у југоисточном делу српске покрајине Војводине, у јужном Банату. Ова пространа област површине од око 300 km², чије су главне пешчане масе елипсоидног облика окружене плодним лесним пољопривредним површинама, протеже се између Дунава и југозападних падина Карпата. Овај споменик историје природе Панонске низије једно је од ретких прибежишта за многе специфичне врсте флоре и фауне, које у европским и светским размерама представљају природне реткости. Пешчара представља геоморфолошки и еколошко-биогеографски феномен не само Панонске низије, већ и читаве Европе.

Што се тиче ове акције, одабрали смо да се она изведе током периода када пешчара има најлепши изглед и када је читаво подручје прекривено нестварним јесењим бојама. Током проласка кроз пешчару видећемо крајеве како под листопадним, тако и под четинарским шумама, велике травнате површине који подсећају на степе и саване, а ако будемо имали среће можда налетимо и на понеку срну или јелена, или неку другу живуљку којих овде има подоста. Иако ће се некима учинити ова акција помало захтевнијом, верујте да ходање кроз пешчару представља једно право уживање и опуштање без обзира на дужину стазе којом се пролази, у шта ће се уверити сви који ће нам се придружити овог дана.

Боје руја Кроз тунел 

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 07:00 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Путујемо преко Панчева и Ковина и уз једну краћу успутну кафе паузу стижемо до Делиблата тј. до приступа пешчарском подручју одакле крећемо у акцију.

На самом почетку идемо кратко асфалтним путем, али убрзо скрећемо са њега и до краја ходамо лавиринтом пешчарских колских путева, као и преко травнатих или пешчаних подручја ван видљивих стаза. Стаза нас води ка северу и тако све до Корна где мењамо правац кретања.

Јесен у пешчари  

Делиблатска пешчара се простире у смеру северозапад-југоисток и кроз њен средишњи део је изграђен асфалтни пут (тренутно у доста жалосном стању) који спаја Делиблато и Шушару. Корн је локалитет који се налази у средини северне половине пешчаре и тај положај је одличан за контролу активности у овом подручју. Овде превасходно мислимо на посматрање и истраживање биљака и животиња, као и на веома битну заштиту од пожара. У те сврхе, на локалитету Корн је у близини старе лугарнице, постављена висока осматрачница опремљена камерама која контролише овај део пешчаре и сигнализира настанке евентуалних пожара. Такође, ту се налази и стари бунар на коњски погон дубине 80 м. Ако нам чувар лугарнице потврди да је вода добра, онда ту можемо и допунити наше залихе воде.

Пешчарска степа Осматрачница код Корна. Фото: Дејан Граховац - www.freebiking.org

Од Корна скрећемо ка западу и идемо преко Коаста Маре у правцу Малог Кравана. Долазимо до раскрснице где пут ка југу води према оближњим Мраморачким виноградима, али ми настављамо на североисток према Великом Кравану. Све време се један на други надовезују разни предели (четинари, листопадне шуме, делови са ниским растињем, травнате површине…) тако да је читава стаза веома живописна и разноврсна. Након проласка Великог Кравана, идемо преко Мале Тилве право ка Девојачком бунару који представља и крај наше акције.

 У Девојачком бунару

У овом познатом излетишту постоје продавнице, а надамо се да ће радити ресторан где се на крају свега можемо окрепити пре поласка натраг за Београд. Дужина трасе је између 28 и 29 км са незнатном висинском разликом и потребно је да сваки учесник поседује одговарајућу физичку кондицију за комплетан пролазак. Крећемо се углавном пешчарским путевима, као и ван стаза преко травнатих  и пешчаних површина.

Очекивани повратак у Београд је у вечерњим сатима (између 22 и 23 часа).

Није Златибор већ је Пешчара.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице (или добре патике), камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ (минибус):

1.300 динара

1.200 динара за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином!

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације: телефоном, мејлом или средом од 20 h на састанцима Клуба, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела “Србија”)

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 07:00 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у вечерњим сатима (између 22 и 23 h).

Акцију реализује Зоран Вујошевић – Буца

063/283-558

buca@serbianoutdoor.com

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог  удружења.

Детаљи

Датум:
21. октобра 2017.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , ,

Организатор

Зоран Буца Вујошевић
Телефон:
+381 63 283558
Е-пошта:
buca@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com

Место

Делиблатска пешчара
Делиблатска пешчара, Србија + Google Map