Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Биоч, Кук, Клиње

26. јула 2018. - 29. јула 2018.

Да ли знате шта значи скраћеница БМВ?

Одговор је: БИОЧ – МАГЛИЋ – ВОЛУЈАК!

На Волујаку смо били, на Маглић смо хтели али нам се није дало (биће и тога), а овај пут идемо на Биоч.

Биоч се својим географским положајем граничи са НП Сутјеска, налази се у Црној Гори, али читава та скупина босанско-црногорских планина чини јединствену и недељиву целину и подручје где планинари веома радо долазе да уживају у свим лепотама и атракцијама које тамо могу да доживе.

Црногорско-Босанске планине

Планина БИОЧ је највиша планина у планинској скупини Биоч-Маглић-Волујак, која се сместила у граничном подручју Црне Горе и Босне и Херцеговине, омеђена кањонским долинама река Дрине, Пиве (и Пивским језером) на истоку, Сутјеске и Сухе на западу те Врбнице на југу. Биоч заузима најјужнији део овога масива и по пространству је његова највећа планина, а на њему се налазе највиши врхови и највише стене ове скупине.

Северну границу планине Биоч чини Мратињска котлина, јужну и источну Пивско језеро (некадашњи кањон реке Пиве), а западну, према Маглићу, ледењачки цирк Урдени долови.

Планина Биоч заправо је пространи плато из којега се уздижу стеновити гребени и врхови. Уски и издужени гребени се пружају у динарском смјеру (СЗ-ЈИ), а између њих се налазе дубоке долине. Главни гребени (наведени како се иде од севера према југу) су Врста – Облик, Оштрац, Витлови и Биочке греде.

На ширем подручју планине Биоч налазе се Стабанска језера – Велико Стабанско језеро (1319 мнв) и Мало Стабанско језеро (1194 мнв) – може се понекад наићи и на назив Стабљанска, те још и Велико Мратињско језеро (1504 мнв) и Мало Мратињско језеро.

Биоч је кршевит и претежно го, с ретком вегетацијом, местимично се сусреће клековина. На многим местима снег се често задржава и лети.

На Биоч се може попети из више праваца (са северозападне стране од Трновачког језера, или са источне од Пивског језера и североисточне од Мратиња) а ми смо се овом приликом одлучили да Биоч „нападнемо“ из Папиног дола, тј. са његове југозападне стране.

Четвртак, 26. јул и петак 27. јул:

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник), тачно у 23.00 h. Идемо преко Чачка, Ужица, Таре и после Мокре горе улазимо у Босну. Пролазимо Вишеград, Горажде и Фочу, па правимо паузу за доручак на Тјентишту. Након паузе настављамо још мало до превоја Чемерно где скрећемо на макадамски пут и након 8 км долазимо до Папиног дола и планинарског дома у власништву „ПД Волујак“ из Гацка. Имамо времена за мали одмор и спремање ствари, па крећемо према врху Кук.

Папин до Кук Волујак - Власуља 

Кук представља „маркантну пирамиду“ са највишим врхом од 1860 мнв. У његовом подножју извире Сутјеска и нећемо пропустити да обиђемо извориште ове чувене реке.

Од Папиног дола идемо колским путем и прво долазимо до извора Сутјеске где правимо малу паузу, па онда настављамо стазицом кроз шуму која води ка првом видиковцу на гребену Кука на коти 1817. Идемо даље гребеном до коте 1860 (највиша тачка) и након паузе можемо или да се одмах вратимо истим путем, или да продужимо још мало гребеном до врха Шанчеви (1809 мнв) одакле имамо леп поглед на Стабанска језера, па тек онда натраг. У првом случају прелазимо укупно 8 км са 500 м успона и исто толико спуштања, а у другом имамо 9 км са 550 м висинске разлике.

 

 Одсечене литице Кука Маркантни Кук сликан из подножја 

Вече у планинарском дому је предвиђено за одмор и рани одлазак на починак пошто нас сутра очекује напоран дан.

Субота, 28. јул:

Рано устајање, доручак и покрет у 06:00 часова. Идемо на Биоч, тј. на његов највиши врх Велики Витао (2397 мнв).

Кук у првом плану, у позадини Лебршник

На самом почетку крећемо се опет према маркантном Куку, али скрећемо прво ка северу, па онда на исток и преко узвишења Мајдан (1528 мнв) долазимо до Врацан пољане. Настављамо до локве Љубота и раскрснице где се пут десно одваја за Стабанска језера, а ми идемо лево према долини Смрековац. Ту нам се већ отвара поглед на врх, као и на суседни Бубрег и Биочке греде.

Биоч у даљини Антене Трновачко језеро 

Након проласка Смрековца, крећемо у завршни успон. Долазимо прво до седла Ћуприја између Биочких греда и Великог Витла, а након тога доста стрмом падином излазимо на врх. Са врха имамо поглед на све суседне планине (Маглић, Трзивка, Трновачки Дурмитор, Волујак, Лебршник, Зеленгора), на оне удаљеније (Бјеласница, Орјен, Голија, Његош, Ловћен, Румија, Војник, Прекорница, Пивске планине, Дурмитор, Морачке планине, Комови, Проклетије), као и на још даље врхове у Далмацији, Босни и Херцеговини. Дакле, једна лепа разгледница нас очекује, наравно ако нас послужи време и бистар дан.

Након одмора, враћамо се натраг истим путем и са неколико успутних пауза долазимо до Папиног дола у вечерњим часовима.

Укупна путања (тамо и натраг) на Биоч је дугачка 22-23 км, са успоном од 1200-1300 м и истим толиким силаском. Потребна је добра кондиција за ову акцију, као и претходно искуство на високогорским успонима.

Недеља 29. јул:

Устајање, доручак, паковање ствари и остале јутарње активности. Овај дан је предвиђен за опуштање и каснији повратак за Београд. Идемо до језера Клиње близу Гацка где постоји одлично уређено купалиште. Клиње је вештачког порекла, али нестварно модра боја воде и планинско окружење у коме се налази гарантују један незабораван и веома освежавајући доживљај.

Клиње

Битно је да све активности завршимо најкасније до 15 часова кад је крајњи термин за полазак за Београд. Враћамо се истим путем којим смо дошли и правимо паузе по потреби. Повратак се очекује до 24 часа увече.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације: телефоном, мејлом или средом од 20 h на састанцима Клуба, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела “Србија”)

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:Поглед на Маглић и Трновачко језеро у подножју

30 € + 1850 дин

За чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином:

30 € + 1750 дин

Калкулација је рађена за минимум 15 пријављених. Ако број учесника буде мањи, цена може да се повећа о чему ће сви бити благовремено обавештени!

ДОДАТНЕ НАПОМЕНЕ:

  1. Исхрана је лични избор сваког учесника (сува или конзервисана храна, сендвичи…). У планинарском дому постоји кухиња коју можемо користити, а непосредно пре акције ћемо видети да ли са домаћином можемо да се договоримо и да нам се нешто спреми.
  2. За боравак у дому је обавезно понети папуче (само тако се може ући у собе), као и вреће за спавање.

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо у четвртак 26. јула тачно у 23:00 часова, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у недељу 29. јула у касним вечерњим сатима (надамо се до 24:00 часа).

Акцију реализује

Зоран Вујошевић – Буца

063/283-558

buca@serbianoutdoor.com

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Детаљи

Почетак:
26. јула 2018.
Крај:
29. јула 2018.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Организатор

Зоран Буца Вујошевић
Телефон:
+381 63 283558
Е-пошта:
buca@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com

Место

Чемерно
Чемерно, Република Српскa, Босна и Херцеговина, Bosna i Hercegovina + Google Map