Како користити нови календар акција?

Како надоместити обавештења електронском поштом?

Вероватно сте приметили да однедавно на сајту имамо нови календар акција, који је донео обиље новитета за лакше и прегледније праћење најава, али нажалост и нужду да неке навике променимо. Једна од њих је начин на који нас сајт обавештава о новим програмима у календару. Наиме, за разлику од старог, нови календар не шаље обавештења електронском поштом, без обзира да ли сте на обавештења о новим чланцима на сајту претплаћени или не. Међутим, постоји далеко једноставнији и практичнији начин да вам ниједна новопостављена најава не промакне (који вам притом и не затрпава поштанско сандуче), а то је коришћење RSS довода у вашем преферираном веб читачу.

Не ради се ни о каквој „вишој математици“. Штавише, у питању је нешто веома једноставно, без обзира што је мало познато – за конфигурисање вам треба само пар минута, а када једном поставите, све функционише аутоматски. Објаснићемо вам корак по корак како то да урадите у најпопуларнијем претраживачу, Google Chrome, а поступак је готово идентичан и у Firefox-у (Mozilla), Operi или Microsoft Edge-у. Ево поступка у два корака.

  1. Инсталирајте RSS читач. Са главног менија Google Chrome-a изаберите опцију „још алатки -> додаци“ (као што видите на слици испод) и отвориће се прозор за инсталацију додатака (уколико као језик користите енглески, пронађите адекватне команде у менију на енглеском).
    feed4Када се отвори прозор са додацима, идите на само дно и кликните на „Набави још додатака“. У прозор за претрагу који ће се појавити куцајте „RSS“. Биће вам понуђен већи број различитих RSS читача. Можете се определити за било који од њих. Препоручујемо вам врло популарни RSS feed reader, за који сматрамо да је најједноставнији. Кликните на „+ Додај у Chrome“ и додатак ће бити постављен. Појавиће се у продужетку линије за унос web адресе ваших страница у виду иконице која подсећа на wi-fi иконицу, као што је то случај на овој слици (последња иконица десно уз ону за отварање главног менија). feed3
  2. Додајте RSS довод КАУП догађаја у читач. То можете урадити на два подједнако једноставна начина. За почетак, идите на страницу http://serbianoutdoor.com/dogadjaji/. Кликните на иконицу RSS читача и појавиће се овакав дијалог:
    feed1Требало би да се у листи под „Feeds on current page“ већ налазе доводи који су расположиви на овој страници. Да бисте пратили довод са најавама акција, кликните на +Follow на крају реда „Serbian Outdoor >> довод за Догађаји“. Уколико желите да RSS читач поред довода догађаја прати и остале чланке које објављујемо на сајту, кликните и на +Follow на крају реда „Serbian Outdoor >> довод“. Ако вам случајно конфигуратор није понудио доводе, можете да их додате и „ручно“, тако што ћете у поље Add Feed унети адресу довода http://serbianoutdoor.com/dogadjaji/feed/ и кликнути на Search, а затим одабрати пронађени довод.

То је то! 🙂 Убудуће ће вам се сваки пут када постоји нека нова објава на доводима које пратите на иконици читача појављивати бројка која указује на то колико нових чланака има feed5, а када кликнете на њу отвориће се листа довода из које ћете јасно видети у ком се тачно доводу тај нови чланак налази, као и наслов самог чланка:

feed6

feed7feed8

Довољно је да кликнете на назив жељеног чланка и он ће се отворити исто онако како би се отворио и да сте кликнули на линк у обавештењу електронске поште.

Зашто сматрамо да је овакав начин праћења најава на сајту бољи него путем обавештавања електронском поштом? За почетак, нисте затрпавани поштом, а не постоји ни шанса да се обавештење о чланку „затури“ негде у мору поште у сандучету. Обавештени сте истог тренутка када покренете ваш веб читач, и све информације остају ту где јесу, уредно сортиране по извору и редоследу пристизања. Пробајте и сигурни смо да ћете закључити да је у питању квалитативно потпуно ново искуство!

Бољи, ефикаснији, лакши за претрагу

Нови календар донео је нове могућности за претрагу акција, које ће свакако помоћи да лакше пронађете све оно што вас занима. Постоје два основна приказа – листа и месец. Основни приказ је листа, који хронолошки ређа изводе из најава, одељене месечним граничницима. Алтернативни приказ је месец, који акције приказује у месечном календару налик на зидне календаре – како се миш нађе изнад дана у којем постоји нека најава, искаче прозор у којем се налази кратки извод из најаве, наслов и фотографија (кликните за комплетну најаву). Осим ова два приказа, постоји и могућност претраге на два начина – по датуму и кључној речи. Кликните на линију „Пронађи Догађаји“ и појавиће се још две линије за претрагу. Прва вам омогућава да одредите датум, односно месец од којег вас занимају најаве, док у другој куцате кључну реч како би се појавиле све најаве које ту реч садрже. Саветујемо да кључну реч уносите ћириличним писмом, с обзиром да су најаве на сајту писане ћирилицом, тако да то знатно повећава шансе да се појам који тражите пронађе (уколико је унесете латиницом претраживаће се само латиничне ознаке које постоје у свакој најави).

Надамо се да смо овим кратким објашњењем успели да вам помогнемо да од нашег сајта добијете више. Ако имате било каквих додатних питања, слободно нам пишите на office@serbianoutdoor.com!

Означено као , , , , ,