Водопад БЛЕДЕРИЈА (НП Ђердап)

Бледеријски водопад, изузетна природна атракција налази се у близини села Река, на око 15 km од Кладова. Река Бледерија извире на 190 метара надморске висине, и тече на југоисток. Вода, која се вертикално, са висине од око 7 m, после преливања преко бигрене пречаге, обрушава у облику водене завесе у бигрену каду, велики вир или мало језеро, je тиркизно зелене боје. Са стране великог водопада постоји још један мали, који током лета, када река смањује свој капацитет воде, нестаје али га увек има с пролећа, када је река богата водом и до више стотина метара у секунди. Изнад водопада, на око 2 km растојања са десне стране, налазе се извори субтермалне воде са температуром од 17º C.
Интересантан податак за овај крај је и то да је овуда пролазила пречица римског пута из Пореча, преко Мироча ка Дунаву и Кључу док Трајан није пробио пут кроз Казане. Осим тога, у селу Река постоји једина воденица у овом крају која још увек ради. Овај водопад је само финале наше празничне авантуре кроз Ђердап!

Ђердапска клисура

Петак, 1. мај:

ПОЛАЗАК: са паркинга испред центра Сава, тачно у 7 h. Путује се аутопутем преко Смедерева, Пожаревца и Великог Градишта до Голубца. Краће задржавање у Голупцу а затим успон на врх изнад града са кога се пружа величанствен поглед на Дунав који је ту широк око 6 km и читав низ мањих планина Румуније.

  Музеј (аитентичне куће пренете из Голубиње, пре изградње хидроцентрале) Музеј

Успон земљаним путем и планинарском стазом  траје око 45 минута. После силаска са видиковца краћи одмор и  разгледање голубачког града тврђаве и 15. века. Наставак пута до археолошког локалитета Лепенски Вир старог око 6000 хиљада година пре нове ере. После разгледања археолошког локалитета, пешачка тура  земљаним путем   кроз кањон  бољетинске реке. Пешачка тура траје око пола сата. Наставак пута до видиковца Плоче са кога се пружа величансвен поглед на најлепши део ђердапске клисура  Велики и Мали казан. Земљаним путем и планинарском стазом успон до видиковца  траје око 45 минута. После краћег одмора наставак пута. Најзад, одлазимо до лепе варошице на обали Дунава – Текије, где се смештамо у домаћој радиности.

кањон Бољетинке Плоче

Субота, 2. мај:

Полазак у 7 часова на пешачку туру до водопада Бледерија. Макадамским и земљаним путем и планинарском стазом до водопада Бледерија пешачка тура траје око 2 сата. Водопад Бледерија је Бледеријаједан од најлепших водопада у тимочкој крајини. Река Бладерија извире  под Топлом Баром и допуњује се са два крашка вреле. Ова два врела су удаљена један од  другог 5 метара а интересантно је да су са различитом темпетаратурам воде. На хладном врелу температура вода је 8 степени а на топлом 17 степени. Водопад је висок око 8 метара а на самом водопаду су храстови који су изнили из стена. Од водопада Бледерија на око 2 километра налази се пећина која је пуна пећинског украса. Некада је на овој прелепој реци било много воденица поточара, нажалост данас је само једна у функцији где се може купити пројино брашно за влашки качамак –  мамаљигу. После пешачких тура, одмор и роштиљ у непосредној близини водопада а затим повратак у цивилизацију. Ноћење.

А Чедимир? Или да кажемо на Влашком – Вир алу чедо? Мироч је, као што знате, вероватно најпознатије станиште вила, међу којима је најпознатија, најлепша и Вилински хамамнајмоћнија – Рвијојла. Верује се да је ово место где се оне купају, наравно у тајности, јер нико не сме да види виле, ако му се оне саме не укажу.

Према легенди, Чеда је био пастир који је радознало посматрао како су се виле овде купале. Откривши га, виле су га удавиле, да не открије њихову тајну. Али, има и других прича. Према једној од таквих, Чеда је дошао да се освежи у водама Бледерије, али је на тајанствен начин нестао. Воде су га однеле у неку од пећина, које су овде бројне.

Недеља, 3. мај:

Припреме за повратак. Посетићемо ХЕ Ђердап, остатке Трајановог моста, тврђаве Фетислам у Кладову  и манастира Тумане код Голупца. Долазак у Београд до 20.30 h

   Fetislam ђердапска звезда

НАПОМЕНА: ноћимо у Текији, у приватним кућама. Собе су са два и три кревета и чистом Дунавска магистрала је више него пријатна путна штрафтапостељином, а купатила заједничка.  

ЦЕНА: 

5.300 дин

5.200 дин  за чланове Клуба са плаћеном чланарином

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац, вода, храна за успут, добра  заштита од ветра, сунца и евентуалних падавина. Остало у складу са временским приликама.

ИНФОРМАЦИЈЕ и пријављивање на састанцима Клуба, средом у 20 h (Устаничка 125 ц, Коњарник, код хотела „Србија“)

Акцију реализује Здравко Шево

zdravko@serbianoutdoor.com

063 328 861

Blederija

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог  удружења.

Означено као , , , , , , , , , , , , , , , ,