Зимске чаролије у Делиблатској пешчари

Делиблатска пешчара јединствена је у Европи. Овај тзв. Банатски песак налази се у југоисточном делу Војводине, у јужном Банату. Главне одлике ове простране области су пешчане масе елипсоидног облика окружене плодним лесним ораницама, између Дунава и југозападних падина Карпата. Она је споменик историје природе Панонске низије, али и  једно од ретких прибежишта за многе специфичне врсте флоре и фауне, које у европским и светским размерама представљају природне реткости. Пешчара представља геоморфолошки и еколошко-биогеографски феномен не само Панонске низије, већ и Старог континента.

 

Ех, а сад што се тиче ове акције, најлепше би било да се она реализује у време снежних падавина. Доживети снег у пешчари је једно прелепо искуство. Та чистоћа и мир који владају кад ходате по лавиринту завејаних пешчарских путева не могу бити ничим нарушене. Човек се максимално опусти и ужива у савршеној тишини коју понекад својим оглашавањем поремети понека птица или животињка. Надамо се да ћемо на дан акције имати овакве услове, али чак иако снега не буде било ићи ћемо у „песак“ и уживати!

 ПОЛАЗАК: са паркинга испред центра „Сава“. Полазимо тачно у 07:30 h, дођите 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Путујемо преко Панчева и Долова ка Делиблату. Од Делиблата се за 5 минута стиже до уласка на пут који води кроз пешчару и ту ћемо да изаберемо на коју страну ћемо ићи: лево или десно. Ако изаберемо леву страну, онда ту напуштамо возило и идемо варијантом бр. 1 која има подваријанте а) и б). Ако изаберемо десну страну, онда се возимо још 3 km до омладинског насеља „Чардак“ одакле настављамо варијантом бр. 2.

Варијанта 1

Варијанта 1: Крећемо се ободом пешчаре у правцу Мраморка који је западно од нас. Ако изаберемо подваријанту а) онда идемо све до Петрове торине где скрећемо и улазимо дубље у песак. Ако изаберемо подваријанту б) онда ћемо раније напустити ободни пут, ући ћемо у песак отприлике негде на пола пута до Петрове торине и кренути путем у правцу Главаша. Без обзира шта одаберемо, долазимо до подручја које је по мени један од лепших делова пешчаре. Ту је постављена ловачка чека са хранилиштем за дивљач, али иако сам до сада много пута боравио ту, још ниједном нисам налетео на ловце. Од чеке се варијанта а) и б) више не разликују, настављамо у правцу истока и после скрећемо ка југу како бисмо се вратили до тачке одакле смо кренули. Варијанта а) је дугачка око 19 км, а варијанта б) око 16 км. У оба случаја, висинска разлика је занемарљива (негде око 100 м), стаза је немаркирана целом својом дужином. У зависности од временских прилика и расположености групе, обе ове варијанте можемо да продужимо за неких 5 км додатним стазама до познатог одмаралишта Чардак. Одлуку о томе ћемо донети на лицу места како се будемо договорили.

Варијанта 2

Варијанта 2: Полазимо од Чардака и крећемо се маркираном стазом бр.2 „Борови брег“. Пролазимо Широку торину и настављамо преко Малог доса у правцу истока. Долазимо до Бендиног бреста где скрећемо на југ и идемо у правцу насеља Шумарак. Нећемо доћи до самог насеља, већ ћемо после Топила кренути натраг у правцу севера према Хероњи. Ту скрећемо на запад и враћамо се натраг до Чардака. Стаза је дугачка 15 км и такође се прелази висинска разлика од 90-ак метара.

Без обзира коју варијанту будемо изабрали, ниједна није кондиционо тешка, једино ће у снежним условима тежина зависити од саме његове висине (тј. ако буде било потребе да се пробијамо кроз њега). Ако буде било снега онда ћемо ићи Варијантом 2, а у супротном највероватније Варијантом 1-б. Успут нема извора воде, тако да је потребно понети са собом довољне количине течности према потребама. По завршетку акције, свратићемо негде да се мало загрејемо, а по могућству и окрепимо неком топлом чорбом или сличним.

 Долазак у Београд у вечерњим сатима (између 20 и 22 часа).

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице (или неке чизме погодне за кретање по снегу), камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.

ЦЕНА (минибус):

1.100 динара

1.000 динара за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином!

У случају преко 40 пријава, цена се смањује за 200 динара.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације средом од 20 h на састанцима Клуба, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

ПОЛАЗАК: са паркинга испред центра „Сава“. Полазимо тачно у 07:30 h, дођите 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у вечерњим сатима (између 20 и 22 часа).

Акцију реализује

Зоран Вујошевић – Буца

063 283 558

buca@serbianoutdoor.com

Погледајте галерију фотографија са прошлогодишње акције: http://x.co/6DwJr

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Означено као , , , , , , , ,