КРИВА ДРИНА: Соколина – Гвоздачке стене (реприза)

 ДРИНО ј…. ти!

Беше то прва псовка изговорена у једном домаћем филму. Исте сам речи изговорио први пут угледавши Дрину са Гвоздачких стена. То ми се просто превалило преко усана, задивљен призором испред себе: Дрина која меандрира (кривуда), а иза ње венац планина на босанској страни. То је нешто што се једноставно мора видети. Наравно, након тога човек се враћа да све то види још једном, па још једном и још…

Гвоздачке стене се налазе изнад села Гвоздац покрај реке Дрине. Из кречњачких пећина ових стена избијају врела која одмах граде јаку и брзу Гвоздачку реку која се слива право у Дрину. У самом селу је велико врело на коме се одмах при извору налази неколико млинова. Све то заједно са прелепим Гвоздачким видиковцима смо обилазили претходних година (фотографије се можете погледати ако кликнете на ЛИНК)

ПОЛАЗАК: у 7.00 h, са паркинга испред центра „Сава“. Путујемо ибарском магистралом према Ваљеву и настављамo преко Дебелог брда према Бајиној башти. Неких 40-ак km  након Ваљева стижемо до Винчине воде и одатле креће чист хедонизам.

Од Винчине воде крећемо макадамом ка западу, у правцу Кенове куће. Кен је Енглез који се оженио српкињом, направио је дивну кућу у овом крају и кажу да много помаже локални живаљ. После његовог имања, пењемо се на први од видиковаца које посећујемо. Свилена стена је уједно и највиши врх на Гвоздачким стенама – 1231 m, што је мање важно, јер је сваки од видиковаца јединствен, и са сваког се Дрина другачије доживљава.

 

Потом настављамо до Соколине, па до Велике стене и на крају до Куртињаче. На крају постоји још један видиковац и тешко да ћете на крају моћи да знате који је најлепши, јер се такве лепоте не могу упоређивати. У техничком смислу, могу само успоравати ток акције, јер се са њих тешко одлази, али то имамо у виду, и предвидели смо довољно времена за сваки од њих!

Након последњег видиковца, пут настављамо тако што се спуштамо према селу Гвоздац које се налази у подножју стена.

Пролазимо засеоке Крстићи и Бакићи и долазимо до великог врела где правимо још једну паузу за обилазак околине.

Онда настављамо пут још мало подножјем стена, па се опет враћамо натраг на гребен где ћемо имати прилику да и даље уживамо пролазећи поред гвоздачких пашњака све до повратка до Кенове куће. Одатле се враћамо до Винчине воде одакле смо и кренули и заокружујемо ову нашу акцију.

Укупна дужина пешачења је око 19 км, а висинска разлика 700 м. у успону и исто толико у силаску. Потребно је да сваки учесник поседује одговарајућу физичку кондицију. Траса којом се крећемо су добри колски путеви, гребенске стазе и стазе кроз ливаде и пашњаке. Тура није дугачка, а амбијенталне, пејсажне лепоте, којима ћемо бити изложени током пешачења, учиниће трасу лакшом.

На крају, приликом повратка за Београд, свраћамо на окрепљење у неки од одговарајућих успутних ресторана у околини Ваљева.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице (или добре патике), камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ: сваке среде у 20 h на састанку Клуба у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

ЦЕНА (минибус):

1.400 динара

1.300 динара за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином!

У случају преко 40 пријава, цена се смањује за 300 динара.

НАПОМЕНА: за све учеснике ове исте акције која је изведена 18. априла 2015-е, а који су због лоших временских прилика остали ускраћени за прелепе погледе са Гвоздачких видиковаца, одобрава се специјални попуст од 300 динара.

ПОЛАЗАК: са паркинга испред центра „Сава“. Полазимо тачно у 07:00 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у вечерњим сатима.

Акцију реализује Зоран Вујошевић – Буца

 063 283 558

 buca@serbianoutdoor.com

  

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Означено као , , , , , , , , , ,