Кањон ТРЕШЊИЦЕ

Од Повлена, где извире на 1185 m висине, до ушћа у Дрину (на 180 m), раздрагано тече Трешњица у својој живописној, изразито клисурастој долини, која дуж 6 km има кањонске одлике. Туда она тече усечена у 800 до 1000 m високу површ, а окомите стеновите литице су познато станише супова. Ту јој сe придружују популарне притоке – Сушица и Трибућа…

кањон Трешњице весела екипа из 2005 :-) 

Кањон Трешњице један је од наших најлепших кањона и заштићен је као природно добро од изузетног значаја, не само због амбијенталне лепоте, већ и ради очувања популације белоглавих супова, као природне реткости . Има их свега 17 парова, и настањују једино још кањон Увца. Еколози чине све да их спасу од нестајања, што је врло тешко, јер женка током године положи само једно јаје. Специфично за кањон Трешњице је и то да сваког прoлeћа излази из Дрине на природни мрест риба младица – „краљица Дрине“.  

 sup IMG_0044a фото: Ива Вуковић

За све које је Здравко  провео овуда, био је то пре свега увек један врло динамичан догађај који смо и годинама касније препричавали и ишли опет и опет. И опет ћемо!

ПОЛАЗАК:  са паркинга испред центра САВА тачно у 6.30 h.  Потребно је доћи 10-ак минута раније како не бисмо каснили у поласку.

IMG_0011 IMG_0006 IMG_0158

Путујемо преко Лајковца, Пецке и Љубовије до села Горња Трешњица. После краћег задржавања и припреме крећемо на пешачку туру кроз кањон реке Трешњице. Прва два километра крећемо се сеоским макадамским путем а зати обележеном планинарском стазом која иде поред саме реке, све до места где се река Трибућа улива у реку Трешњицу. Од тог ушћа више непостоји стаза и сви они који хоће да наставе кретање  кроз кањон треба да знају да ће морати да се крећу директно коз воду и корито реке Трешњице.

IMG_0144 IMG_0034 IMG_0106

У програму излета је  посета етно селу Врхпоље и пешачка тура до римског моста аутентичиној грађевини из римског времена. Мост је  у доста  добром стању и још увек је  у функцији и подсећа на мост на Неретви у Мостару. Пешачка тура траје око један сат.

ОПРЕМА:  гојзерице и опциона обућа за воду, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, камашне, заштита од ветра и сунца. Рачунајте на квашење и могућност пливања, ако желите, па понесите за то одговарајућу одећу.

ЦЕНА

1.400 дин

1.300 дин  за чланове Клуба

ПРИЈАВЉИВАЊЕ  и информације средом од 20 h, на састанцима Клуба

IMG_0113

Акцију реализује Здравко Шево

063 328 861

zdravko@serbianoutdoor.com

 

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Означено као , , , , , , , , , , ,