ПОЈАНА ТРЕСНИТ

Хомоље и хомољске планине су непресушан извор инспирације за све љубитеље природе без обзира на врсту активности. Непрегледна пространства, многобројни прелепи локалитети, маса више и мање познатих врхова, видиковаца, пећина, јама, стена, столетне шуме, небројене речице и потоци. Хомоље нам несебично пружа све ове ствари и каже нам „Дођите, видите и осетите све лепоте које вам могу дати“.

Прошле године смо направили премијеру са овом акцијом и реаговања учесника су била неподељена – сви су били одушевљени. Оно што је добро, за сада нећемо ни мењати тако да ћемо и ове године ићи истим путевима, а како смо се провели пре годину дана можете да видите на нашем албуму са акције: Појана Треснит.

У непосредној близини познатих пећина Равништарка и Церемошња, или још прецизније, преко пута највишег врха Хомоља – Штубеја и његовог комшије Врања, кад се крене мало на исток, сакрио се још један веома интересантан хомољски локалитет са чудним називом „Појана Треснит“. Назив је наравно на влашком језику, Појана је пољана, а Треснит отприлике значи удар (вероватно грома), дакле „Пољана (ливада) где удара гром“. Но, надам се да тога неће бити и сигуран сам да нас ништа неће спречити да направимо једнодневни излет у овај крај и да се опет лепо проведемо и опустимо у мирноћи и магији Хомоља.

ПОЛАЗАК: окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ и полазимо тачно у 06:30. Дођите 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Идемо преко Пожаревца и Кучева где се одвајамо на локални пут који води према Равништарки и Церемошњи. Након још једног одвајања, долазимо до села Буковска одакле креће пешачки део акције.

Крећемо се у правцу југа и прво се спуштамо до Тупоначке реке.

Одатле идемо узбрдо и излазимо на гребенски пут којим ћемо доћи до Појане Треснит. Успут пролазимо локалитете: Велико брдо, Јабуково брдо, Змјеур, Краку Њалта, Краку Грљеј. То су све успутни врхови, али их не обилазимо због дужег пешачења које имамо у плану, тј. због недостатка времена да се све то обиђе.

 

Од полазне тачке до Појане Треснит (877 мнв) прелазимо 12-ак км, са пар успутних краћих пауза. На Појани Треснит или непосредно испод врха правимо нешто дужу паузу.

 

Даље, крећемо назад другим краком преко Ракине пољане и Кулма Маре. Спуштамо се у клисуре речица Ваља Новокоњ и Ваља Мика.

Клисуре су веома живописне са многобројним каскадицама и импровизованим мостићима. Све је у дебелој сенци околног дрвећа тако да ако буде био врућ дан, имаћемо фино природно освежење.

  

Постоје и базенчићи где би у врелим летњим данима могло чак и фино да се окупа. Клисуре пролазимо у дужини од 5 км и излазимо на долину где од Ваља Мика и суседне речице Приод настаје Буковска река.

Буковска река је иначе притока познате златоносне реке Пек. Још мало идемо долином и ту би требало да нас сачека наш превоз за Београд.

У зависности од сатнице, на лицу места ћемо се договорити да ли ћемо на путу до Београда имати и времена за предах и освежење у неком од успутних стајалишта.

Укупна дужина пешачења ће бити око 24 км, а висинска разлика 850 м. у успону и 1000 м. у силаску. Потребно је да сваки учесник поседује одговарајућу физичку кондицију. Траса којом ћемо се кретати су добри колски путеви, шумске стазе и стаза кроз клисуру (са повременим преласцима реке).

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице (или неке добре патике), камашне по потреби, мали ранац, вода, храна за успут, заштита од ветра, сунца и евентуалних падавина, батеријска лампа…; одећа слојевита, примерена временским условима.

ЦЕНА:

1500 дин.

1400 дин  за чланове клуба са плаћеном чланарином.

Путујемо минибусом, јер велико возило не може доћи до полазне тачке за пешачење.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације средом од 20 h, на састанцима Клуба у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела Србија)

ПОЛАЗАК: са паркинга испред центра „Сава“. Полазимо тачно у 06:30 h, дођите 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у вечерњим сатима (између 22 и 23 часа)..

Акцију реализује

Зоран Вујошевић – Буца
063 283 558

buca@serbianoutdoor.com

 

Погледајте све шта смо припремили за 2014.

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

 

 

Означено као , , , , , , , ,

Коментари

 1. Pozdrav!! Veoma lepo, rado bi se pridruzio, nskom drugom prilikom..
  Pojana Tresnit bi po meni znacilo Livada gde je grom udario.
  Tresnit (trasnjit) bilo bi mesto udara groma.
  Pozdrav Ljuba Ilic 9.04.2013

 2. Zoran Vujošević says:

  U pravu ste! Dobio sam naknadno sličan odgovor od jedne naše drugarice KAUP-ovke koja potiče iz tih krajeva! Nismo stigli da promenimo to u ovoj najavi, pa ću to i ovog momenta da učinim.
  Pozdrav!