Београдско пролеће: од Дубоке до Сремчице

Ово ће бити прилика да упознамо људе са једном веома интересантном „околобеоградском“ стазом која у раним пролећним данима љубитељима природе измамљује уздахе задовољства и наговештава све лепе ствари које нас чекају у наступајућем периоду. Придружите се акцији која ће вам показати да и око Београда има веома лепих терена који се надовезују један на други: гребенске стазе, путеви кроз поља и ливаде, прелазак преко потока и река, колски путеви, фантастичне шумске стазе итд, итд…

Овај пут нећемо ићи изнајмљеним возилом, већ ћемо користити услуге јавног превоза тако да су и трошкови ове акције минимални и занемарљиви. План је следећи:

Скупљамо се на аутобуској станици код Београдског сајма у 07:30 часова. Хватамо приградски аутобус којим долазимо до наше полазишне тачке: аутобуске станице Дубоко близу Барича. Одатле крећемо у пешачење прво уским асфалтним путем који веома брзо прелази у колски пут преко Старог виса са кога имамо леп поглед на реку Саву.

Настављамо даље и преко Липика и Шарчевића краја (ободи Мале Моштанице) спуштамо се до Баричке реке. Прелазимо реку на погодном месту, идемо узбрдо преко Гаћановице и гребенским путем преко Крчевине долазимо до Жутог брда.

Одатле се спуштамо до потока Бубањ и крећемо на успон према Ибарској магистрали и Мељаку. Идемо подвожњаком испод магистрале и крећемо у спуст ка Гунцатској реци. Кад дођемо до ње, пратимо неко време њен ток, па се онда одвајамо и крећемо узбрдо ка Дебелом рту.

Иако је ово подручје намењено за ловце, ипак ова зараван и даље представља један од лепших делова ове стазе, а поготову шума кроз коју пролазимо пре него што изађемо на чистину.

Након Дебелог рта, опет излазимо на Ибарску магистралу, крећемо се кратко стазицом поред ње и онда улазимо у чаробну Липовачку шуму коју пролазимо углавном ван постојећих стаза.

Долазимо до сакривеног Дрењачког потока којег прелазимо, идемо онда стрмом косом узбрдо па се спуштамо до Дољанског потока. Чим њега пређемо, хватамо колски пут који нас лаганом узбрдицом води до Сремчице и аутобуске станице која представља и крај ове акције. У Сремчици хватамо аутобус ГСП-а ка граду, а можемо и да свратимо у неки ресторан ако буде било интересовања.

Дужина ове стазе је око 25 км са укупним успоном од 650 метара. Стаза упркос својој дужини уопште није тешка, а могуће је да они са слабијом кондицијом скрате ову акцију тако што би дошли само до Мељака и ту би сачекали неки од приградских аутобуса који саобраћају Ибарском магистралом. У том случају дужина стазе иноси око 14 км са укупним успоном од 400 метара.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице (или неке добре патике), камашне по потреби, мали ранац, вода, храна за успут, заштита од ветра и евентуалних падавина, батеријска лампа…

ЦЕНА: трошкови приградских аутобуса 200-500 дин (у зависности од тога да ли се иде цела стаза или само краћа варијанта до Мељака).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ: сваке среде у 20 h на састанку Клуба у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

ПОЛАЗАК: са аутобуске станице код „Београдског сајма“. Скупљамо се у 07:30, улазимо у први аутобус који иде према аутобуској станици Дубоко. Долазак у Београд у вечерњим сатима.

 Акцију реализује Зоран Вујошевић – Буца

 063/283-558

buca@serbianoutdoor.com

Погледајте и остале акције за 2014.

Означено као , , , , , , , , , ,