Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Пројекција: ТИБЕТ

25. јануара 2017. @ 20:00 - 22:00

Још једно далеко одредиште, које ће нам приближити велики путник и планинарски водич ПСД „Копаоник“ из Београда – Драган Павловић.

Пројекција ће бити одржана у среду 25. јануара у 20 h у сали нашег Клуба у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“). Добро нам дошли! 🙂

Тибет (тибетански: བོད་, Вајли: Bod , кин. 西藏自治区, 西藏自治區, Xīzàng Zìzhìqū) велика је висораван у централној Азији, североисточно од Хималаја, која представља традиционалну постојбину Тибетанаца као и других етничких група као што су Монпе, Цјан и Лоба, а у којој такође живи бројна заједница Хан Кинеза и Хуија. Назив Тибет, који се користи у већини европских језика потиче из арапског или персијског Töbän – висина, висораван. Тибетанци своју домовину називају Бод (изговара се по у неким дијалектима тибетаског). Сматра се да је најбољи превод те реци – отаџбина. кинески назив за Тибет је Ш’идзан’. Постоји више тумачења овог назива.

Тибетанска висораван је највиша висораван света, налази се просечној надморској висини од 4.900 m и често је називан Кров света. Највиши врх света Монт Еверест налази се на граници Тибета и Непала. Пустињска тибетска висораван је изграђена од магматских стена, гранита и кречњака, издвојена планинским ланцима и дубоким долинама, а због висине хладна. Северни Тибет је скоро беживотна пустиња, Цан Тан, са само 100-150 mm падавина годишње. Јужни Тибет је влажнији, иако и њему Хималаји ускраћују падавине. Иако су падавине на Тибету оскудне и снежне, на њему изивиру велике реке: Јангце, Хуангхе, Инд, Меконг, Брамапутра и Ганг. Бројна су и језера, пространа и висока. Највеће међу њима је Гегри Нор (2.500 km) на 5.627 m надморске висине. Још више је језеро Апорткона 6.465 m, а безимено језеро је највише на Земљи (6.858). Вода језера је најчешће слана и не отиче.

Економијом Тибета доминира натурална пољопривреда, иако се последњих деценија у Тибету развио и туризам. Доминантна религија Тибета је тибетански будизам, иако постоје и муслиманске и хришћанске мањине. Тибетански будизам даје снажан утицај уметности, музици и фестивалима у региону. Тибетанска архитектура одржава кинески и индијски утицај. Традиционална кухиња Тибета се темељи на печеном јечму, месу од јака и тибетански чај.

Већину становништва чине Тибетанци. Значајан проценат Кинеза доселио се на Тибет углавном током шездесетих и седамдесетих година XX века због тадашње комунистичке политике и покушаја асимилације Тибетанаца. Већина становништва служи се тибетанским језиком који је признат поред званичног кинеског. Доминантна религија јебудизам. Тибет је традиционални центар тибетанског будизма, који се проширио и ван његових граница. Такође је дом спиритуалистичке традиције зване Бен. Становништво говори великим бројем сродних дијалеката који чине јединствен тибетански језик, а постоји и тибетанско писмо. Доминантан је утицај будистичке културе. Палата Потала, бивша резиденција Далај Ламе и Норбулингка, летна резиденција Далај Ламе, су грађевине под заштитом УНЕСКО. Током шездесетих година XX века комунисти су уништили или оштетили велики део културног наслеђа.

Тренутну верзију тибетанске заставе представио је тринаести Далај Лама 1912. Године 1951. Тибет је заузела НР Кина. Влада Тибета предвођена четрнаестим Далај Ламом је 1959. била присиљена да напусти домовину и успостави владу у изгнанству у Дармсали у северној Индији. Влада у изгнанству тражи независност Тибета, позивајући се на историјско право и постојање древне тибетанске државе. Она је наставила је да користи заставу, чије је приказивање Влада Кине забранила да би спречила тежње ка независности.

Подручје Тибета чини неколико историјских регија: Амдо, Кхам и У-Тсанг. Више о историји Тибета видећете ако кликнете овде.

Детаљи

Датум:
25. јануара 2017.
Vreme:
20:00 - 22:00
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , ,