Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Струганик – Рајац

13. октобра 2018.

Рајац смо већ више пута обилазили и пролазили разним стазама, такође смо били и у Струганику и крајевима око њега, али никад до сада нисмо спојили ова два веома позната локалитета. Позивамо вас да се придружите овој премијерној акцији јер је траса којом пролазимо заиста живописна и изненадиће вас у многим лепим детаљима.

Родна кућа војводе Мишића

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 06:00 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Идемо преко Лајковца и Мионице, па долазимо до Струганика – родног места војводе Живојина Мишића. За детаљнији обилазак целог комплекса (споља и унутра) највероватније неће бити времена, тако да одвајамо време за кратак обилазак куће и дворишта, и након тога полазимо у акцију.

    

Јеремија КрстићКрећемо се гребенском стазом изнад Струганика и долазимо до Берковачке главе (632 мнв). Након паузе настављамо гребеном још неко време, а онда крећемо у спуст ка селу Палежница. Прелазимо реку Марицу и опет идемо узбрдо у правцу Петковића рида (472 мнв) где имамо другу паузу.

Идемо кроз прелепу четинарску шуму и преко засеока Ђурђевићи долазимо до села Ба и извора реке Љиг. Правимо још једну паузу па полазимо даље на успон на врх Рајца (847 мнв). Након последње паузе на врху идемо даље и спуштамо се до „Побединог“ планинарског дома где је и крај ове акције. У дому се окрепљујемо и одмарамо, а затим крећемо натраг ка Београду где очекујемо да стижемо најкасније до 22:00 h.

  

Стаза је веома живописна, има неколико успона и спуштања, а све време се смењују листопадне и четинарске шуме, пашњаци, као и ливаде и њиве локалног становништва. Успут имамо погледе на многе околне Ваљевске планине, на бању Врујци, као и на удаљеније врхове Овчара и Каблара..

Изнад Палежнице

Укупна дужина пешачења је око 22 км, са висинском разликом од 1240 м успона и 980 м спуштања. Потребно је да сваки учесник поседује одговарајућу физичку кондицију, а постоји могућност да се акција прекине након 15-ог км код извора реке Љиг (за оне који не могу да прођу целу стазу у предвиђеном року и темпом којим иде група). Траса којом се крећемо су добри колски путеви,  шумске, гребенске и ливадске стазе. Успут постоје и неколико извора воде.

 На Петковића риду Горе на врх!  

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ (минибус):

1.500 динара

1.400 динара за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином!

НАПОМЕНА: Уколико се укаже могућност да комплетно обиђемо целу кућу војводе Мишића, онда се за ту прилику доплаћује и улазница. Детаљније о овоме, као и тачан износ улазнице знаћемо непосредно пре акције.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације: телефоном, мејлом или средом од 20 h на састанцима Клуба, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела “Србија”).

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 06:00 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у вечерњим сатима (око 22 h).

Акцију реализује

Зоран Вујошевић – Буца

063/283-558

buca@serbianoutdoor.com

На врху Рајца

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Детаљи

Датум:
13. октобра 2018.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , , ,

Организатор

Зоран Буца Вујошевић
Телефон:
+381 63 283558
Е-пошта:
buca@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com

Место

Струганик
Струганик, Србија + Google Map