Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

СОКОЛСКЕ ПЛАНИНЕ

16. октобра 2016.

Соколска је најдужа од четири Подрињске планине (поред Јагодње, Борање и Гучева). Она одваја Рађевину и Јадар од Шапца. Омеђена токовима Дрине, Узовнице, Љубовије, Криве Реке и Богоштице, пружа се Динарски од Шапца и Мачковог камена до Прослопа на југоистоку. Највиши врх јој је Рожањ (973 m), у подножју почива манастир Светог Николаја, а на обронцима остаци некада неосвојивог, легендарног Соко града…

ПОЛАЗАК: тачно у 6.30 h са паркинга крај нашег Клуба, у Устаничкој 125 крећемо пут Ваљева. Правићемо паузу од 30 минута за јутарњу кафу и доручак.

Манастир Светог Николаја Српског , се налази на лепој, широкој заравни, на обали Соколске реке, испод стрме стене, на којој је Соко град. Манастирска црква изграђена је 1989. године и налази се на улазу. Испред манастира уређено је језеро, кроз које пролазе Соколска река и Лазањски поток.

Након посете манастиру, започињемо пешачку туру, са 350м.н.в. пратећи узводно, ток Шипљанске реке да би на раскрсници започели успон на гребен који нам се налази са десне стране остављајући успон са леве стране који води ка Соко граду. Њега остављамо за крај туре, кад направимо цео круг нашег пешачења до врха Рожњ 973м.н.в. Пењемо се на висину од 800 м.н.в. у следећих 6 км. пре него скренемо ка Рожњу. Правимо паузу за сликање и одмор пре наставка, односно одатле започињемо повратак али другим гребеном, гледајући преко пута котлине и гребен који смо мало пре походили. По изласку на макадамски пут силазимо до извора да наточимо воду, враћамо се на пут и пролазимо поред цкве брвнаре, а одатле се путем спуштамо ка остацима Соко града, до кога нам остаје још 5км спуста. До остатака неколико бивших кула Соко града води уска, калдрмска стаза. На самим рушевинама старе тврђаве Соко града (на око 650 m) је видиковац са кога се као на длану види манастир Св. Николаја (390 m), долина Соколске реке и босанске планине у позадини. Од Соко града и крста до манастира води кривудав макадамски пут, дужине око 2 km. Манастир је на око 400 мнв, Соко град је на око 650 мнв, тако да је потребно спустом савладати висину од свега 250 m.
На путу је равномерно распоређено десет капелица и свака је посвећена једној од десет Божјих заповести. Њихов распоред и исписане поруке у свакој, дају овој стази посебну димензију доживљаја. Интрересантан податак је и то да је крст подигнут 24. марта 2000. године – на годишњицу НАТО бомбардовања.

Стаза дуга 13 km завршава на паркингу где је паркиран наш бус. Пресвлачење и за за полазак Београд око 18.00 h.

НЕОСВОЈИВА ТВРЂАВАСоко град

Соко Град је тврђава у западној Србији у близини Љубовије, која никада није освојена борбом већ је увек мењала господаре мировним уговорима. Она је једна од тврђава у којој су се Турци најдуже задржали, због чега је остао синоним непобедивости, један од последњих бастиона турске власти и доминације у Србији. Отид и његов епитет „султанове цуре“ или „султанове невесте“. После сукоба Срба и Турака 1862. Соко је миниран, у ваздух га је дигао срески капетан рађевски Петар Радојловић. Тада је дигнут у ваздух и Ужички Град, док су преостала четири утврђена града предата кнезу Михајлу Обреновићу 1867. године.

Описана траса не захтева посебну кондицију, тманастир Светог Николајаако да у овој акцији може учествовати свако.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац са водом и храном, заштита од ветра, сунца и евентуалних падавина, одећа слојевита, примерена временским условима, подлошка за седење. 

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

1.900 дин

1.800 дин за чланове Клуба

За групу са 40 и више учесника цена се умањује за 250 дин

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације средом од 20 h, на састанцима Клуба у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

Акцију реализује Новица Радојичић

065 55 99 346

nole@serbianoutdoor.com

 

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог  удружења.

Детаљи

Датум:
16. октобра 2016.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , ,