Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

На путу ждралова: Слано Копово – Арача

27. новембра 2016. @ 07:00 - 22:00

Специјални резерват природе “Слано Копово” налази се у западном Банату, 5 км североисточно од Новог Бечеја. Најважнији део резервата је истоимено слано језеро – прастари меандар реке Тисе. Слано Копово је: Међународно значајно подручје за птице (Important Bird Area – IBA); Значајно биљно подручје Европе (Important Plant Areas in Europe – IPA); Emerald подручје и Рамсарско подручје. Ово су подаци који су сасвим довољни да нас покрене да посетимо ово атрактивно место.

Посебан куриозитет Сланог Копова је окупљање ждралова крајем новембра и наставак њихове миграције према топлој Африци. Ово место је једно од неколико успутних станица на европском континенту где се ждралови окупљају у тако великом броју. Процењује се да се на овоме језеру окупи сваког пролећа и јесени више од 17.000 ждралова. Сваког поподнева ове грациозне прице окупљају се на језеру како би наставили свој пут према југу. Испратимо их!

slano-kopovo-zdralovi1

Испраћај ждралова је предвиђен за поподне тако да ћемо први део дана искористити за шетњу по једној омањој слатини како би смо посетили остатке средњкевековне катедрале Арача.

slano-kopovo-araca3 OLYMPUS DIGITAL CAMERA slano-kopovo-araca01

У непрегледном окружењу ораница и пашњака налази се рушевина бенедиктинске опатије која је културно историјски споменик првог реда. Романичка базилика подигнута је око 1230. године, а након страдања обновљена је залагањем краљице Јелисавете Анжујске 1370. када је уз апсиду дозидан готички торањ. Археолошка истраживања показују да је монументална зграда опатије подигнута на темељима неке старије цркве, вероватно из 11. века, која је била украшена прероманичком каменом пластиком. Више о Арачи прочитај овде

slano-kopovo-pasnjak1 slano-kopovo-pasnjak2

Слатине као врста земљишта настају под утицајем допунских влажења првенствено подземних вода које су заслањене и/или алкализоване. Ова земљишта се због неповољних хемијских и физичких својстава користе као природни, доста оскудни пашњаци. Међутим, слатине као мозаична станишта, богата су живим светом, представљају специфичне и осетљиве еколошке заједнице у којима свако нарушавање компоненти екосистема драстично мења изглед предела. Слатинске биљке, тзв. Халофите, успешно одолевају већој концентрацији соли образујући готово монотипску вегатацију. Слатине око Сланог Копова су настале након што су изграђени насипи и исушене мочваре. Повећање испаравања и повлачење воде из најнижих приземних области довело је до акумулације слојева соли понекад и по неколико центиметара. Нажалост, због слабе заштите ових подручја, слатине су често изложене неуспешним култивизацијама након којих се ново настале оранице врло брзо напуштају остављајући иза себе само поља корова.

slano-kopovo-osmatracnica slano-kopovo-most lovacko_drustvo_novi_becej

Слано Копово  је једна од последњих очуваних сланих мочвара у Србији. Оно је јединствено Панонско станиште које се одликује сланим блатњавим барама и повремено постаје језеро које током летње сезоне се пресушује. Резерват се налази на просечној надморској висини од 80 м. Најнижа тачка је на 75 а највиша на 86 метара надморске висине. Дубина језера је у већем делу око 20 cm а највећа дубина је око 70 cm.
У Сланом Копову је сачувана јединствена слатинска заједница. Ова врста хабитата је готово нестала из области Панонске регије. Неке од најважнијих врста слатинске вегетације су  раритети заштићени законом. Слано Копово је један од значајнијих и јединствених станишта птица у Србији. Од посебног значаја је да се у Копову гнезде птице које су типичне за Понто-Каспијска подручја и морске обале, а не подручја Панонске низије, као и чинњеница да је јединствена тачка за миграторне врсте птица. Укупно је на подручју Сланог Копова забележено 203 врста птица, што је 63% од свих познатих врста у Војводини.

СРП Слано Копово Уредбом Владе РС поверен је на управљање Ловачком удружењу Нови Бечеј. Више о Сланом Копову погледајте овде

ПОЛАЗАК: са паркинга крај нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник), тачно у 7:.00 h, правимо паузу за јутарњу кафу. Молим вас да дођете 10-ак минута раније како не бисмо каснили у поласку.

ПЛАН:Први део пешачке туре зашпочињемо на обали канала ДТД и крећемо пашњацима и земљаним путевима до Араче. Након обиласка овог локалитета настављамо нашу шетњу до возила које нас чека неколико километара од почетне тачке. Овај део туре у дужини од 8 км, без икакве висинске разлике , прећи ћемо за 3 часа. Наше возило ће нас затим пребацити до јужног улаза у СРП „Слано Копово“ где ће нас дочекати неко из водичке службе Ловачког удружења Нови Бечеј. Шетња кроз СРП, посматрање и фотографисање и посета визиторском центру трајаће око 2 часа и притом ћемо прећи нешто више од 5 км, такође, без икакве висинске разлике. Оваква тура не изискује посебну кондицију па је погодна и за почетнике.

Након што испратимо ждралове, у касно поподне, кратког позно-јесењег дана свратићемо у ресторан у правом етно стилу банатске куће како би смо се угрејали и средили утиске. Повратак у Београд до 22 h.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац са водом и храном,  одећа прилагођена временским приликама, посебно заштита од ветра и евентуалних падавина. slano-kopovo-araca4

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

1.500 дин

1.400 дина за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином,

У случају пријаве више од 40 учесника, цена се умањујe за 200 дин.

 

zdralovi

ПРИЈАВЕ и информације на састанцима Клуба, средом у 20 h у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

Акцију реализује Александар Радовановић

063 555 966

aca@serbianoutdoor.comslano-kopovo-suvo1

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог удружења.

Детаљи

Датум:
27. новембра 2016.
Vreme:
07:00 - 22:00
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , ,