Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

Самотраки – уточиште богова (Грчка)

9. септембра @ 06:00 - 21. септембра @ 23:00

Како замишљате активан одмор? Пели бисте далеке планинске врхове? Истраживали реке нестварно лепих кањона са мноштвом водопада? Купали у термалним базенима, рекама, дивљим савршено чистим плажама или све то заједно? Шетали кроз прастару „зачарану“ шуму платана? Шетали поред мора у раним јутарњим или касним вечерњим сатима, слушали таласе и гледали звезде? Или шетали поред језера, места где би вам једино друштво биле птице? Да ли некад желите да слушате тишину и чујете своје унутрашње биће? Допадају вам се традиционална места где ова цивилизација касни? Волите укусе пмедитеранске кухиње, вино и плодове мора? Места са богатом историјом и културом, која дају многе могућности? Водимо вас управо на такво место где сваки дан има нови изазов!

Или како га називају „острво месеца“, идеално место за одмор истинских заљубљеника у природу, који желе да бар на кратко побегну у изолацију.

  

ПЛАН  и ОПИС ПУТА:

Недеља, 9. септембар (први дан):Рилска Скакавица

ПОЛАЗАК: у 6.00 часова полазак са паркинга у Устаничкој улици 125 ц, недалеко од просторија нашег клуба. Путујемо аутопутем ка Димитровграду и граничном прелазу са Бугарском. По преласку границе, настављамо до Паничишта на планини Рили. Одвозимо се до резервата Скакавица, где ћемо направити пешачку туру до највећег водопада, у овом националном парку Рилска Скакавица. Након разгледања водопада, враћамо се пешице до нашег хотела, где ћемо преноћити у загрљају планинског масива Рила.

Понедељак, 10. септембар (други дан):

У 7.00 часова, након доручка и јутарње кафе, паковања ствари у возило, полазак према Грчкој граници. По уласку у Грчку, посетићемо изузетно атрактивну пећину Aлистрати и видети кањон реке Aгитис. Настављамо наше путовање према Александрополи, где стижемо у поподневним часовима. До укрцавања на ферибот слободно време. Из Александрополиса фериботом пловимо до острва Самотраки и та вожња траје нешто преко 2 сата. Искрцавамо се у луци Камариотиса и oдвозимо до нашег смештаја, који је удаљен пар стотина метара од луке.

Кањон реке Агитис  

Самотраки  је острво у Егејском мору, југоисточно од острва Тасос према Турској, представља уникатну оазу нетакнуте природе и ризницу културних споменика. Једно од најлепших и најсликовитијих грчких острва, насупрот делте реке Еврос у средини Трачког мора. Најближа лука из које полазе трајекти за Самотраки је Александрополи, после Кавале ка граници са Турском. Након приближно два сата вожње пред вама се указе једна громада која се уздиже скоро вертикално из мора. Острво је мало и састоји се од 12 сеоских насеља. Највеће међу њима је Kamariotissa, која је уједно и једина лука где пристају трајекти и бродови.

  

Острво је углавном планинско и вода из многобројних планинских потока и река прави мале и велике водопаде који својом снагом издубљују стене на које се обрушавају и тако праве мини базене па опет у водопаду, преко стена продужавају даље према мору.

Поред ових елемената које Самотраки намерава да промовише, заједно са јединственом лепотом његових пејсажа, у исто време нуди посетиоцима и богату традицију, импресивна археолошка налазишта, још од давнина познате минералне изворе (бање), традиционална насеља са добро познатом гостољубивошћу, локални кухињу, укусе који добијају јединственост на месту где се праве.

Када од Kamariotisse, наставимо према северу, путем који је тик уз обалу у дужини од око тридесетак километара, наићићемо на многа лепа места. Kariotes, Therma или Loutra (бања), међу богатом вегетацијом од платана, налазе се топли сумпорни извори који су били познати још у Византијско доба по својим терапеутским својствима. Данас посетиоци из свих делова Грчке долазе да користе благодети ове воде. Надаље наилазимо на кампове, затим на кланац реке Fonias а на ушћу реке у море налазе се остаци  истоимене тврђаве, једну од тврђава коју је подигла породица Gattiluzi.  Kрећући се даље ка истоку острва, посетиоца изненади шарм Kipija (Kipos), дивља лепота предела са огромним планинским масивом у позадини, пространо плаво море, и бескрајна плажа прекривена сиво црним облутцима испред вас, оставиће вас без речи.

Напуштајући Kamariotissu, која је транспортни терминал за јужни део острва, сусрешћемо се са руралним селом Alonia. Ако наставимо даље, пролазимо кроз велике маслињаке, клима је овде на јужном делу острва сувља, више медитеранска. После маслињака указује се Lakoma, такође рурално насеље и уточиште рибара. Даље на југу на стенама планине Саос, стоји црква Panagia Krimniotissa, одакле се види најпознатија плажа са ситним песком која се зове Pachia Amos, идеално место за пливање и одмор.

Један део на јужној страни, на ком је неколико значајних локалитета острва, није повезан путем врло је стрм и једино се може разгледати са мора. Или се може нешто обићи и видети пешице, ако се иде копненим делом преко села која су сва повезана асфалтним путем.  Острво је познато по великом броју природних базена  Vatres и водопада у унутрашњости острва, који су незаобилазни, као и по утичишту Богова, пандану Делфима у време античке Грчке.

Идеално место за оне који воле природу, јер спаја планинске и зелене површине, језера и реке са многобројним базенима и водопадима, само неколико метара од изузетно чистих нетакнутих плажа острва. Самотраки острво зеленила и густе вегетације. Острво обилује разноврсним дрвећем од којих је много ретких врста, преовлађују маслине, храстови, кестени, платани и дрвенасто жбуње.

Његова планина Saos или Saoke је највиша планина у Егејском мору.

По предању на врху планине, Хомер је замишљао да је Посејдон, бог мора, седео је и посматрао развој Тројанског рата.

На мистериозном Самотракију, острву култа Кабира посетићемо археолошки музеј, богат експонатима и репликом познате статуе Ники чији се оргинал налази у Лувру (Крилата победа), антички Paleopoli и Светилиште великих богова,  седам километара од Kamariotissa и дванаест од Hore. Тврђаве и зидине Самотракија спадају у најважније примерке поствизантијске архитектуре утврђења на подручју Грчке.

  

На острву боравимо од 10-19. септембра у вишекреветним студијима или у слободном општинском кампу.

Сви студији су опремљени сопственим купатилом, мини кухињом са пратећим посуђем, ТV, wi-fi, клима уређајем и терасом. Постељина и пешкири се редовно мењају, уопште се о хигијени у студијима домаћини јако брину.

Општински камп је бесплатан, има тушеве (без топле воде), чесме, тоалете, малу радњу са основним потребштинама, кафе-пицерију са бесплатаном wi-fi конекцијом, терасом и употребом утичница (где се могу допунити батерије). А најбоље од свега што је смештен у предивној шуми старих платана, на обали мора.

Пошто се сместимо, имаћемо информациони састанак (кратко упознавања са кућним редом, отклањање евентуалних пропуста код смештаја и договор за наредне активности.

ВАЖНО:  Објекат има пространо терасу са доста столова и столица у  дебелој хладовини, са много зеленила и цвећа. У договору да домаћином, могу нам припремати оброке. Овде је погодно и дружити се а ми ћемо ту одржавати састанке и договоре за дневне активности. Домаћини говоре грчки и енглески језик.

 

  • планинарење: успон на Фенгари, кањон реке Фониа

Стаза у кањону реке Fonias је дужине око 8 km са висинском разликом око 600 m. Овде поред планинарске опреме потребно је понети и купаћи костим, јер има толико лепих базена да нећете моћи одолети.

Стаза у кањону Fonias која води кроз платане, зелен јове и папрати пружа јединствен угођај. У самом кањону је „Gria Vathras највећи природни базен острва окружен бујном вегетацијом и налази се само два км од места Terma. Магични предео изузетне природне лепоте карактеристишу вековима стари платани, чиста текућа вода и импресивни водопади.  Ходање поред реке међу платанима, копривама и папрати је јединствено. Права је благодет шетати овуда и уживати у мирису нане, певању птица, води која жубори и неизмерно лепим водопадима. Обале реке Fonias чине стара стабла платана, који су чврсто обавијени бршљаном који као да им извлаче сок и снагу.

Ако само једанпут посетите реку Fonias, нећете је никад заборавити. Бујица лирских призора. Она се улива у вас, купа вам душу, осваја сам ум, а хладовина платана и жбунова позива вас на дубоко размишљање.

Живећете у једном свету снова, унутар магичних путева воде и дрвећа. Вода која непрестано тече резбари беле стене и носи песму птица и шуштање лишћа даље са собом. Док ходате кањоном, приближавате се водопадима и звуку и буцу кристалне воде.

Призор је незамисливо достојанствен и величанствен. Ове благословене воде теку са Фегарија пуне снаге. Човек се одмах запита која се жена купала испод тих водопада, у тим базенима, које богиње, које музе…

Успон на Feggary 1611 мнв је средње захтевна стаза, тражи добру кондицију, издржљивост и искуство. Стаза је дуга 16, 5 km са 1.400 m успона и исто толико списта.

Импозантан планински масив Saos, који је у облику лука, са својим клисурама, кланцима и стрмим падинама, пресеца острво дијагонално са северозапада ка југоистоку, даје Самотракију његову јединственост. Формирани су дивни, високи врхови вредни поштовања, највиши врх је импресивни Feggary, уздиже се у висину од 1611 m велики је изазов за планинаре. Други врхови који могу бити интересантни планинарима су Profitis Ilias, Agios Georgios a Agia Sophia. Највиша је планина у мору, чини се да дотиче бога, а када су ноћи светле, месец се заборави на врху планине. Зато је врх и назван  Feggary (месец). Потребна је храброст и издржљивост да се испењу њене клисуре и ако дођете до једног отвореног седла при врху, осећа се снага ветра. Горе усправно и поносно стоје њене литице и стене. Област Источне Македоније и Тракије има јако изражену рељефност тла, Европска Планинска Стаза Е6 обухвата и планину Saos (Feggari). Ова стаза пролази кроз делове уникатне природне лепоте, планински масив пружа посетиоцима небројене могућности за шетњу, спортске сктивности али и прилику да се диве јединственим природним знаменитостима.

  • пешачење: обилазак светилишта богова, насеља Хора и тврђава и плажа Амос и Kipos

У Светилишту великих Богова, које је било поштовано и у време хеленистичке и предхеленистичке културе, био је изграђен читав комплекс храмова. Налази се у Paleopolis-у, 6,5 километара од Kamariotise, поред Археолошког музеја, на површини од око 40 ари земље. Овде наилазимо на низ здрада које су сведоци религиозних активности које су преовладавале овим пределима. Портал Ptolomeja II Philadelphos-а, јонског стила, подигнут између 285 и 280-те г.п.н.е.

Arsinoeo, округло здање подигнуто око 500-те г.п.н.е. Четвртаста зграда, дар Philip-а од Aridaeus-а и Alexander-а IV. Палата, Тајна резиденција, Ротонда, Светилиште, Мермерни олтар, Пророчиште, Храм, Архаична дупља, Хеленска зграда, Аркада и Извор где је боравила чувена “крилата Победница “ (NIKI) од Самотракија.

У Paleopoli ју сачувани су остаци старохришћанске базилике саграђене у спомен посете апостола Павла острву (у јесен 49. г.п.н.е.на свом путу ка Филипима, где је извршио прво крштење).

Тврђаве на Самотракију

Остаци тврђава у Paleopolis-u, Chori I Phonia говоре нам да је владар Palamedus Getteluzi утврдио острво. На ушћу реке Fonias, наилазимо на једну усамљену тврђаву. Западно од Hore, на врху стрмог брда које надвисује предео, налазимо остатке утврђења. Овај део је вероватно утврђиван при крају X века, када се становнишрво повукло из Paleopolis-а у унутрашњост како би  избегло даље нападе пирата. Породица Gattiluzi није утврдила само Horu. У Paleopolis-у су подигли низ утврђења која су чиниле три тврђаве на уздигнутим, каменитим брдима близу луке. Стари грађевински материјали, којих је у том подручју било у изобиљу, коришћени су за градњу.

Четвртак, 20. септембар (дванаести дан)

Пакујемо ствари и напуштамо острво, као и приликом доласка – фериботом до Александрополиса. Настављамо пут према Бугарској о планини Рила, до Паничишта,  где се смештамо и ноћимо.

Петак, 21. септембар (тринаести дан)

Пошто доручкујемо и попијемо кафу, одлазимо до знаменитог Рилског манастира. Након разгледања манастирског комплекса, ко буде желео можемо проћи планинском стазом до пећине у којој је боравио Иван Рилски. Након ручка у неком од ресторана, полазимо за Београд. Успут ћемо правити једну велику паузу од 45 минута и мање према потреби. Долазак у Београд у ноћним сатима.

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:  

250 € са смештајем у кампу

350 € са смештајем у студијима

(учесници са незмиреном годишњом чланарином уплаћују још 100 дин)

Котизација обухвата:

-превоз минибусом на релацији Београд – Самотраки – Београд,

-превоз до свих планираних дестинација, током боравка на острву,

-сервис представника агенције организатора,

-трошкови организације акције,

-излетничке активности комбијем,

-пешачке и планинарске акције,

-два ноћења у Бугарској,

-услуге смештаја на бази најма студија (четворокреветни) за 10 ноћења.

Котизација НЕ обухвата:

 -превоз фериботом,

-исхрана за време акције,

-рентирање бицикала, чамаца и других средстава за превоз,

-излетничке активности бродом,

-остале индивидуалне и непоменуте трошкове као и факултативне излете, улазнице

– путно здравствено осигурање је обавезно.  Ко га нема може га обезбедити преко Клуба под најповољним условима.

ОПРЕМА:  гојзерице, мали ранац, штапови, заштита од ветра, сунца и евентуалних падавина, лична апотека

НАПОМЕНА: Време поласка и цене карата за ферибот нећемо прецизно знати до 45 дана пред полазак. Обавезна је резервација карата путника и возила. Карте уплаћујемо групно најкасније 15 дана пред полазак.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ  и информације на састанцима Клуба, средом у 20 h (Устаничка 125 ц, Коњарник, код хотела „Србија“)

Приликом пријављивања доставити фотокопију пасоша, аконтација у износу од 80 €, а остатак у ратама до 08.08.2018. Након измирења аконтације, по Правилнику, одустајање могуће једино уз замену.

Акцију реализује Новица Радојичић

061 170 29 55

nole@serbianoutdoor.com

  

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог  удружења.