Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

РАМАЋКИ ВИСОВИ ход по опалу

22. јануара 2017. @ 07:00 - 21:00

Ако сте икада били у овом пределу, знате ли по чему сте ходали?

Житељи Рамаће, подно Рудника, рећиће вам по „Шареном камену“, од ког су Немци током окупације, правили „керамичке плочице“. Оближњи локалитет Главица је налазиште јувелирских минералних сировина, или тачније, полудрагог камена – ОПАЛА. Ради се о минералу силицијума, који спада у трећу категорију јувелирског драгог камена, а цена на светском тржишту, у зависности од квалитета, износи од 60 до 300 долара по карату. Па ипак, никада се није екплоатисао, село се гаси, а сељани су својевремено сами копали, водећи се мишљу да „Шарени камен“ мора да нешто вреди, чим су га Немци куповали. Анализе никада нису рађене, тако да се не зна ни колико га има. Својство опала је специфично преламање светлости, појава коју стручњаци називају опализирање и иризирање. Од давнина се користи у изради накита. Овде је недавно њиме насут пут ка суседној Добрачи.

ПОЛАЗАК:са паркинга крај нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник), тачно у 7:.00 h. Молим вас да дођете 10-ак минута раније како не бисмо каснили у поласку. Путујемо аутопутем до Малог Пожаревца, затим путем преко Младеновца до Тополе, где правимо краћу паузу за јутарњу кафу.Пут настављамо према Страгарима и селу Рамаћа на источним падинама Рудника.

Почетак стазе је у живописној клисури речице Клисуре са имања Крстића. Успон је лаган, кроз шуму без изразитих видиковаца али повремено излазићемо на ливаде које ће нам отварати видике на источне обронке Рудника. До самог врха долазимо готово неприметно где ће се видик отворити према добром делу Шумадије. Видик се пружа према Вујану, Книћком језеру, Гледићким планинама, Крагујевцу….

Након паузе настављамо гребеном према западу до Голог брда (772 мнв). Од ове тачке почиње спуст до Каменичке реке и до готово непознатих остатака цркве из 15. века где је и крај пешачења.

Планирана дужина стазе је 15 км са висинском разликом од 650 м. Уколико падне већи снег стазу ћемо скратити и прилагодити временским приликама.

Планирани повратак испред Клуба око 21 h.

ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац са водом и храном за успут, заштита од ветра и евентуалних падавина и пресвлака.

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

1.100 дин

1.000 дин за чланове Клуба са плаћеном чланарином

ПРИЈАВЕ и информације на састанцима Клуба, средом у 20 h у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

Акцију реализује Александар Радовановић

063 555 966

aca@serbianoutdoor.com

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог удружења.

Детаљи

Датум:
22. јануара 2017.
Vreme:
07:00 - 21:00
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , ,

Организатор

Александар Радовановић
Телефон:
+381 63 555966
Е-пошта:
aca@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com