Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Пештер: Велика Нинаја и Увац (Лопижанска страна)

24. августа 2018. - 26. августа 2018.

Добили смо информацију да су шумске стазе на Великој Нинаји у тешко проходном стању због набујалог растиња услед протеклих падавина. На предлог наших домаћина и водича на терену, одлучили смо да уместо на Нинају идемо на планину Жилиндар (1616 мнв), на крајњем југу Пештера. Ова планина се популарно назива „међаш“ зато јер се налази на самој српско-црногорској граници. Обећавамо још бољи доживљај са обиљем прелепих погледа на планине Црне Горе и Србије.
Све остало остаје према првобитном плану!

Пре годину дана смо по први пут обишли овај јединствени бисер наше земље који се на жалост веома ретко посећује. Том приликом смо стекли нека нова искуства и сазнања, а такође смо видели и шта још лепо и интересантно тамо има да се обиђе (а верујте да има пуно тога). Ове године смо одлучили да одемо на мало познату планину Велику Нинају, као и да обиђемо чувене Увачке меандре, али овог пута из једног другог правца од оних уобичајених. У свему томе ће нам помоћи наши пријатељи из планинарско-спелеолошког друштва „Змајевац“ из Сјенице, које смо упознали приликом нашег прошлогодишњег боравка у овим крајевима и они ће нам бити водичи на терену на коме одлично познају сваки камен.

Увачко језеро. Фото: Зоран Симић - Сима пећинар Пештерска висораван. Фото: Зоран Симић - Сима пећинар

Пештерска висораван (или само Пештер) је крашка висораван у југозападној србији просечне надморске висине од 1150-1250 м. Лоцирана је југоисточно од Сјенице и северoзопадно од Тутина, а такође садржи и Пештерско поље (око 1150 мнв) површине од 63 км2. Пештер је богато извориште тресета који спада у најквалитетнији како у Европи, тако и у свету. Богат је суватима за испашу оваца и сходно томе овај крај је познат по производима који долазе од пештерско-сјеничких или пештерско-тутинских оваца, попут пештерског сира. Пештерска висораван садржи многе понорнице, од којих је највећа Боровштица. Становништво чине углавном Бошњаци и Срби, а на крајњем истоку према Космету има и нешто Албанаца.

Петак, 24. август:

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник), тачно у 17.00 часова. Идемо преко Младеновца, Чачка, Пожеге, Ариља и Ивањице и долазимо до Сјенице где ноћимо. Смештамо се у собе и одлазимо на заслужени одмор, сутрадан нас чека фина акција.

Субота, 25. август:

Рано устајање, доручак и покрет према договору са водичима. Идемо нашим превозом ка Пештерској висоравни све до подножја Велике Нинаје, одакле крећемо у целодневно пешачење по овој шумовитој планини. У плану је обилазак гребена Хомар и Сухар, излазак на највиши врх – Сухи крш (1462 мнв), а ако буде било времена (и снаге) идемо и на оближње брдо Тројан (1351 мнв). Пређена километража сасвим сигурно неће бити испод 20 км, а неће изостати ни солидан успон, тако да је неопходна добра кондиција.

 Велика Нинаја Поглед на Тројан

На крају акције, одлазимо до Сјенице на заслужени одмор, а нешто више о Нинаји се може прочитати из следећег цитата господина Насера Бакића:

Нинаја се налази на Пештери, простире се између Јарута на југу, Голије на северу и Новопазарске котлине на истоку. Налази се између Сјенице,Тутина и Новог Пазара. Нинаја је сложене морфологије, њу чине и донекле изоловани гребени Хомар и Сухар. На Хомару је и највиши врх Нинаје-Сухи крш (1462 м).

Нинаја је највећи пашњак који користе неколико десетина села која припадају Тутину, Пазару и Сјеници. Најближа села су Баћица, Точилово, Жабрен, Пружањ, Расно, Растеновиће, Мелаје, Аливеровиће, Рашковиче, Баљен, Делимеђе и многа друга која су вековима узгајала стоку у овој огромној планини,а чак су се многи мештани преко лета насељавали са стоком на овој планини на такозваним становима све до мртве јесени.

Нинаја је позната као најздравији пашњак са многим лековитим биљкама. Стока која је користила овај пашњак је била најздравија и живела је у просеку дуже од остале стоке на другим пашњацима. Оно што је интересантно је да су и инсани који су боравили у овој планини били здрави и живели у просеку дуже од осталих народа.

На овој планини или како је назвасмо пашњаку, хранило се неколико хиљада крупне и ситне стоке, или како кажу мештани неколико хиљада грла стоке.

 

О томе како је настао назив ове планине постоји више тумачења, а ми овде наводимо један од занимљивијих митова:

Легенда каже да је цела Пештерска висораван некада била покривена великим језером. У том језеру живела је троглава аждаја коју је убио свети Ђорђе. У свом самртном ропцу аждаја је репом окрњила шуму у данашњој Крњој јели, а од њеног лета „занинала“ се цела планина Нинаја. Пре сукоба са аждајом свети Ђорђе је ударио мачем у камен и из њега је потекла хладна планинска вода. На извору Ђурђевице та вода и данас тече, а житељи пештерске висоравни су ту вековима приносили овна као жртву. Вода из великог језера је, у међувремену отекла и на Пештеру је од ње остало само једно мало језеро у селу Тузиње покрај Карајукића бунара. У наредним вековима уместо тог једног природног језера, у кањону Увца, на северном делу Пештерске висоравни, створена су три вештачка језера.

 Недеља 26. август:

Устајање, доручак, паковање ствари и полазак према Увачком  (Сјеничком) језеру са Лопижанске стране. Села Горње и Доње Лопиже се налазе на левој страни језера, а наш циљ су литице преко пута познатог видиковца Молитва. И овог дана идемо у друштву наших водича из ПСД „Змајевац“ тако да очекујемо једну праву планинарску туру.

 Меандри Увачког (Сјеничког) језера 

Након завршене акције, долазимо до нашег возила и крећемо натраг ка Београду. Обавезно правимо једну дужу паузу за ручак, а по потреби можда још једну краћу. Очекивани долазак у Београд је између 22.00 и 23.00 часова.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације: телефоном, мејлом или средом од 20 h на састанцима Клуба, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела “Србија”)

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

5.300 дин

За чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином:

5.200 дин

Калкулација је рађена за минимум 17 пријављених. Ако број учесника буде мањи, цена може да се повећа о чему ће сви бити благовремено обавештени!

ДОДАТНА НАПОМЕНА:

Исхрана је лични избор сваког учесника (сува или конзервисана храна, сендвичи…). У објекту где спавамо можемо користити кухињу да скувамо кафу или да подгрејемо неко готово јело – треба понети примусе. У Сјеници има доста ресторана, пекара и продавница, тако да сваки учесник за себе може одабрати оно шта му највише одговара.

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо у петак 24. августа тачно у 17:00 часова, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у недељу 26. августа у вечерњим сатима (претпостављамо између 22.00 и 23.00 часова).

Акцију реализује

Зоран Вујошевић – Буца

063/283-558

buca@serbianoutdoor.com

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Детаљи

Почетак:
24. августа 2018.
Крај:
26. августа 2018.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , , , , ,

Организатор

Зоран Буца Вујошевић
Телефон:
+381 63 283558
Е-пошта:
buca@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com

Место

Увац, Пештер
Сјеница, Србија + Google Map