Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

НП Фрушка Гора: од Буковца, преко Вилине водице до Стражилова и Сремских Карловаца

27. новембра 2016.

Буковац је једно лепо мало село у близини Новог Сада, тј. Петроварадина. Географски се налази у Срему, на десној обали Дунава и на падинама Фрушке Горе, а кроз место пролази Буковачки поток. То су опште  познати подаци, али мање је познато да у Буковцу постоји планинарско друштво „Вилина водица“ које је организатор познатог „Буковачког маратона“. Овом приликом ћемо обићи један део тог маратона, а сазнаћете и одакле потиче такво лепо име овог планинарског друштва.

Мапа Буковачког маратона

ПОЛАЗАК: Акцију као и увек почињемо у Београду поласком са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 07:00 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Идемо према Новом Саду, а у Петроварадину скрећемо ка Буковцу. Ту напуштамо возило и крећемо у трекинг Фрушкогорским стазама.

Након Буковца, конфигурација терена је променљива, мало равно – мало узбрдо и после 4 км пешачења долазимо до Вилине водице где ће вам све бити јасно. Одатле настављамо шумским стазама према главном гребену Фрушке горе. Излазимо на асфалт и након само 500 м се враћамо натраг у шуму и добро познатом стазом се спуштамо према „Бранковом гробу“ и Стражилову.

  Кроз фрушкогорску шуму Споменик Бранку Радичевићу

Ко не жели даље, на излетишту Стражилово може да прекине са туром. Наш превоз ће бити на оближњем паркингу и превешће учеснике до Сремских Карловаца.

Група која наставља пешачење иде од излетишта према планинарском дому Стражилово где се може направити мало дужа пауза. Дом је пре неколико година несрећним случајем изгорео, али је у потпуности обновљен и обавезно га треба посетити.

Планинарски дом "Стражилово" Гребеном поред винограда и воћњака

Након дома, излазимо на гребен Загуљанац и настављамо њиме кроз воћњаке и винограде у правцу Сремских Карловаца. Спуштамо се са гребена и стижемо у Карловце где на крају туре посећујемо једну од најстаријих ботаничких башти у Србији – „Дворску башту“.

На крају свега, посећујемо неку од локалних кафаница да се мало освежимо а ко буде желео може да оде у обилазак овог лепог места. Повратак у Београд је предвиђен најкасније око 22:00 часова.

150-о годишњи платан у дворишту Доње цркве

Укупна дужина пешачења је око 18 км, са 700 м. успона и 750 м. силаска. За оне који акцију завршавају на Стражилову, дужина пешачења је 13 км, са 600 м успона и 550 м силаска. Потребно је да сваки учесник поседује одговарајућу физичку кондицију. Траса којом се крећемо: нешто мало макадама, шумске стазе, гребенски путеви. Успут постоји пар чесама, тако да обнављање залиха воде неће бити проблем.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ (минибус):

1.300 динара

1.200 динара  за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином!

У случају да иде велики аутобус, цена се смањује за 200 дин.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације: телефоном, мејлом или средом од 20 h на састанцима Клуба, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела “Србија”).

ПОЛАЗАК: крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 07:00 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у вечерњим сатима (око 22 h).

Акцију реализује Зоран Вујошевић – Буца

063 283 558

buca@serbianoutdoor.com

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Детаљи

Датум:
27. новембра 2016.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , ,

Организатор

Зоран Буца Вујошевић
Телефон:
+381 63 283558
Е-пошта:
buca@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com

Место

Стражилово
Сремски Карловци, Србија + Google Map