Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

НП Ђердап: МИРОЧ – Велики и Мали Штрбац – Текија – Фајфур

18. августа 2017. @ 17:00 - 20. августа 2017. @ 22:30

Ах, МИРОЧ!… PORTILE DE FIER ! Полигон Марка Краљевића и Виле Равијојле; место највеће концентрације лековитог биља, према др Туцакову;  најлепши Дунавски видиковци;  Текија…Златна бућка Ђердапа… Шта још? Па КАУП, наравно!

Национални парк Ђердап је без премца у Европи! Осим 10 природних резервата, он је и геолошки Дећебалбуквар Балканског полуострва, највећи археолошки музеј под ведрим небом, пупак европске цивилизације, а од свих природних целина, Мироч је посебно вреднован. Не ваља лицитирати, али би се за трасу на коју вас позивамо овим програмом, могло рећи да је међу најлепшим у земљи. Свему томе, митски Дунав даје посебну, мистичну драж… Елем, ово је трећа акција из нашег Ђердапског циклуса (у септембру је и четврта!)

Највећа пробоjница Старог континента, река укроћена хидроелектраном, чија се величина не мери физичким јединицама, већ првенствено еповима из ранијих епоха – вечитој граници два царства. И тако, док нас са стена Казана, посматра уклесани лик Дакијског вође – Дећебала, ветрови над Мирочем миришу на дуге косе виле Равијојле… Надамо се да ће наши пријатељи из Кладова имати времена да нам се придруже, јер са Митом, Чедом и Галином, доживљај увек има пуне боје! 🙂

Узгред, стазе које пролазимо воде до УЛТИМАТИВНИХ видиковаца на званично најлепши ток Дунава, од којих је једна и насловница сајта нашег КАУПА! Ова акција је практично наставак приче коју смо давно започели од Голупца, јер Дунав и Ђердапска клисура увек заузимају посебно место у календару наших активности.

Недавно ми рече пријатељ „Летос сам открио Текију“. Поред две сјајне трасе које ће вам приближити чари Мироча, Текија ће можда бити откриће и за вас. Зато смо планирали да нам ту буде база током викенда. Ово место има медитерански шмек и лети је пуно живота. Постоји много начина да упознате Мироч. Мишљења смо да је ово идеалана варијанта!

Текија Текијска плажа Текијска плажа

Петак, 11. август:

ПОЛАЗАК:  Обзиром да је до Текије дуг пут, полазимо петак, како бисмо сутра имали цео дан који је дакако неопходан, ако се желе проћи оба Штрпца, а да се при томе заиста ужива. Окупљамо се на паркингу, крај нашег Клуба (Устаничка 125, Коњарник) и полазимо тачно 17.00 h. Молимо вас да дођете 10-ак минута раније, како бисмо пошли на време. Путујемо аутопутем до Пожаревца, а потом се одвајамо ка Градишту, према Дунавској магистрали. У Текију би требало да стигнемо до 21 h. Подижемо шаторе на плажи. Акција је начелно шаторска, али постоји могућност смештаја у домаћој радиности за учеснике који одаберу такву опцију.

Текијско предвечерје, плажа 

Субота, 12. август:

Устанак, кафа, доручак и у 9 h се одвозимо до полазне тачке за успон на Мали и Велики Штрбац. На плажи је пријатан ресторан „Јоца-крофна“, на који можете рачунати за доручак, кафе и остало.

Текијска плажа крај Дунава... полазна тачка за Велики Штрбац

Полазимо на пешачење. На полазној тачки постоји чесма где ћемо напунити своје резервоаре, после чега крећемо на успон најпре на Велики Штрбац. Али, на путу до њега имамо и један од најлепших Дунавских видиковаца – Мали Прилаз! Специфичан је због свог положаја, јер се са њега виде оба кањона Ђердапа: Мали Казан (у првом плану) и иза у оси Велики Казан.

са видиковца "Мали Прилаз" предах на видиковцу

До видиковца нас води уска земљана стаза, која се касније шири. Осим Казана, са Малог Прилаза видимо и наш следећи циљ: Велики Штрбац!

Велики Штрбац са Малог Прилаза почетак стазе Весна и Жељко

Ту ћемо предахнути 15-ак минута, јер ћете свакако желети фотографију, а потом настављамо даље, преко салаша и ливада препуних разног воћа…

воћни интермецо преко ливада и салаша... и џенарике...

Напредујемо преко Штрбачког Чукара ка Великом Штрпцу (768 m). Стаза је оскудно обележена, тако да је врло важно да се испоштују правила колоне. Са Великог Штрбца се види Мали Казан и ту је следећа пауза од 20 минута, шта мислите ЗАШТО?

стаза ка Великом Штрбцу IMG_6416 на Великом Штрбцу

Просто – ЗАТО:

То што ћемо се тешко одвојити од предивног призора, можемо ублажити једино чињеницом да је поглед са Малог Штрпца још лепши! Силазимо на шумску стазу и наредних 6,5 km преваљујемо до Малог Штрпца (626 m), чије се стене уздижу над Великим Казаном и прелепом обалом Хајдучке воденице. Ту се такође мора уживати 20-ак минута. У том делу свог тока, Дунав има највећу дубину – 90 до 100 m, зависно од водостаја. Такође, ту му је и најужи део тока, истог промера (на крају Малог Казана).

Ето зашто сам мишљења да је поход на Мироч без Малог Штрпца крњи доживљај! Мироч је огроман и може пружити пуно тога и за више дана. Али, ако је реч о врховима, онда се једнако морају прећи и Велики и Мали Штрбац, без „погађања“. Уживајмо, јер после Малог Штрпца преостаје тек 3 km спуста до Голог брда, где нас на магистрали чека наше возило.

  скретање за Мали Штрбац

Дужина трасе износи 18,5 km, са укупним успоном од  850  m, дакле средње је захтевна и потребна је добра пешачка кондиција, да би се савладала.

спуст ка Голом Брду Голо Брдо И бућ у Дунав, ПРИЈАЋЕ! :-)

Силаском са Голог брда, завршава се ова предивна пешачка партија. Комби нас чека на магистрали и одвози у нашу базу – Текију где ћемо се освежити на плажи, крај великог, топлог Дунава…

залазак на плажи мајстори :-)

Недеља, 13. август:

Ако сте помислили да је јучерашњи дан собом носио најлепше што Мироч пружа, данас ћете после спуста бити у дилеми 🙂 Пошто доручкујемо и попијемо кафу, пакујемо шаторе и ствари и у 9.00 h полазимо на Фајфур.  Затим од Фајфура даље гребенски до Ђеврина, те се спуштамо на магистралу где нас чека комби. Предстоји нам 15 km хода са висинском разликом од 580 m и сјајни видици! На пешачење ка Фајфуру (505 m) крећемо са места Одуш, са довољно воде, јер до краја имамо само један извор! Стаза је на почетку врло стрма, али после видиковца се нагиб знатно ублажава.

видиковац на Фајфуру

Овај врх је, као што видите на фотографији, изузетно леп видиковац изнад Текије. Испод њега је и сам извор Фајфурског потока, који смо пратили узводно. Ово је право место за групну фотку, што увек радимо. Уједно, ту се завршава део трасе са јаким нагибом.

стрми део стазе стрми део стазе

Оно што следи је претежно брисан простор, колски пут, а непосредно после видиковца кратка деоница где су велике падавине претпрошле године мало измениле конфигурацију терена у смислу да се може проћи, али део стазе недостаје. Прошле године нам то није представљало сметњу 🙂

Овде се стаза губи на кратко део трасе без стазе

Убрзо излазимо на колски пут и настављамо даље, савијајући путањом ка Пропазшћу (472 m), што је још један леп видиковац, а потом, преко Дугог поља ка Ђеврину (434 m). Мироч је препун лековитог биља, разног воћа које нам се нуди успут, те пролазак његовим стазама, с обзиром на величанствене видиковце, увек представља посебан ужитак, који се памти, а богме и понавља.

Пропазшће фото: Дејан Ристов

Иначе, траса је амбијентално врло динамична и води кроз шуме, преко ливада, поред видиковаца, а то су све места згодна за паузе. Осим тога, лето је, те ће пријати краћи предаси у хладу, рачунамо на све те факторе, али наш следећи циљ је Ђеврин. А он пружа тако леп поглед, да ће вас то сигурно лакше покренути даље!

видиковац за предах Драго ми је, ја сам Дејан, а ти?

Ако посматрамо ону Дунавску „чизмицу“ на карти уз границу са Румунијом, Ђеврин се налази на пети. Његов врх је стеновит и са њега ћемо уживати у погледу на Дунав, Сип и ХЕ „Ђердап I“.

Поглед са Ђеврина... КАУП-ци на Ђевринској стени

Када се сити исфотографишемо, силазимо ка Ђевринском потоку до моста на магистрали, где нас чека наше возило, којим одлазимо из предела под стражом Мироча, уз Дунав до Лепенског Вира где правимо паузу за освежење и вечеру (ко буде желео). Полазимо за Београд, испуњени подељеним доживљајем и стижемо око 23 h.

Деки на Ђевринској стени DSC_0247 стигли!

Иначе, август је у Текији месец када се одржава традиционална „Златна бућка Ђердапа“. Ми долазимо, ове године, после Манифестације, али то неће бити разлог да овде не нађемо деликатесну свежу сомовину 🙂

Лов на сома уме бити права драма и најчешћи мотив популарних „пецарошких прича“. Бућкање је традиционалан начин риболова на сомове. Прибор за се састоји од подебље јаке струне довољно дугачке да може дохватити дно сваке дубине. На једном њеном крају везана је удица. Други део прибора је сама бућка, начињена од комада дрвета, дугог око 30 cm а дебљине око 4 cm. У пределу рукохвата је округла, а доле у делу који бућка воду, пљосната, док на самом крају остаје овална, пљосната плочица, пречника око 2 cm. Управо од облика те чашице зависи успех или неуспех. Битан је угао клокне, која може бити удубљена или испупчена. Прва је мирну воду , а друга за таласе. Рибар седи у чамцу мирно пушта да матица реке носи чамац и ставља мамац на удицу. На струни изнад удице око 30 cm мора бити комад олова, како би удица са мамцем (ровац, шкољка, глиста, пијавица) могла да потоне. Алас омота струну око леве шаке коју држи изнад воде с леве стране чамца и помера је горе доле, изазивајући сома . Десном руком удара бућком по води. Тај звук из неких разлога привлачи сомове, диже их са дна, и када наиђу на мамац , лакомо га прождиру.

Стене Штрбца изнад Дунава

ОПРЕМА: шатор, врећа, подлошка, мали ранац, гојзерице, храна и пиће, штапови за пешачење, заштита од сунца, опрема за плажу (пешкир, купаћи) и пресвлака, одећа прилТекијски залазак сунцаагођена временским условима,  заштита од сунца, ветра и евентуалних падавина и прибор за јело (посуда и есцајг).

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

2.500 дин

2.400 дин  за чланове Клуба са уплаћеном чланарином

За групу од 40 учесника котизација се умањује за 200 дин.

Котизацијом је обухваћен трошкови кампа и уласка у национални парк.

НАПОМЕНА: учесници који из ма ког разлога одлуче да спавају у собама, рећиће то приликом пријављивања, а смештај плаћају директно домаћину.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације на састанцима Клуба, средом у 20 h (Устаничка 125 ц, Коњарник, код хотела „Србија“)

Акцију реализује Александар Радовановић

063 555 966

aca@serbianoutdoor.com

Ђевринска стена, фото Дејан Ристов

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог  удружења.