Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Мермер и гранит: Венчац и Букуља

10. фебруара 2018.

Венчац и Букуља су планине које се налазе у околини Аранђеловца и Буковичке бање и практично се надовезују једна на другу. Већ три године је прошло од када КАУП није био у овом крају, па сада користимо прилику да опет одемо и обиђемо ове две лепе шумадијске планине.

Венчац је планина вулканског порекла и има надморску висину од 658 м. У геолошком саставу Венчаца учествују мермери у облику неправилних сочива и променљиве дебљине. Најпознатије лежиште налази се на североисточним падинама, где се експлоатише и обрађује за украсни камен већ више деценија. На тржишту је ова врста камена позната као „бели Венчац“, од кога су сачињене многобројне скулптуре које красе парк Буковичке бање, чесму у Кнез Михаиловој у Београду, фасаду Цркве Св. Ђорђа на Опленцу, део зграде Беле куће у Вашингтону итд. Неке врсте мермера са Венчаца нису погодне за израду украсног камена, већ се прерађују у туцаник, мељу у ризлу или се користе за печење креча. Према истраживањима, резреве мермера су готово неисцрпне.

На Венчацу влада специфични облик блаже субалпске климе. На вишим деловима доминирају листопадне шуме храста, букве, јасена и граба, док на падинама осим храста има јове и јасена. На нижим деловима до 540 мнв налазе се њиве, воћњаци, па чак и виногради

Букуља са својом висином од 696 мнв је једна од највиших тачака овог дела Србије. Ова планина је некада представљала јужну границу до које се простирало Панонско море, и била једно од његових многобројних острва. Гранитне стене Букуље, са специфичном комбинацијом минерала, указују на њено вулканско порекло, а таква геолошка грађа  условила је појаву изворишта природне минералне воде.

Обрасла је буковом, грабовом и храстовом шумом, а назив планине потиче од речи букуљ – деминутива словенске речи бук. Погодна је за припреме спортских екипа, а обележене пешачке стазе воде од парка Буковичке бање до врха планине. Штити град од јаких ветрова. На врху се налази хидрометеоролошка станица, а на њеним ободима је Гарашко језеро. Представља омиљено излетиште Аранђеловчана и бањских гостију, а на њој се налази и извориште газиране минералне воде Књаз Милош.

На врху Букуље је за посетиоце отворена јединствена осматрачница висине 19 m, са које се пружа величанствен поглед на велики део Шумадије: Рудник, Сувобор, Маљен, Овчар, Каблар, Космај, Авала, Гружанске планине и Поморавље.

Поглед са осматрачнице

Надамо се да ће ове информације преузете из Википедије бити свима корисне и желимо да благодети ове бање користимо само из чистог задовољства, а никако због тога што нас је натерала нека болест или друга невоља.

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 07:00 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Идемо (уз једну успутну кафе паузу) преко Младеновца и Орашца до подножја Венчаца где почиње наша акција.

Ка врху Венчаца  Букуљско језеро

Одмах крећемо узбрдо стазом ка врху Венчаца који се налази непосредно изнад манастира Брезовац. До врха долазимо за доста кратко време и након краће паузе крећемо у спуст према западној страни. Настављамо колским путевима и преко Цинцаровог гроба и Кушеља спуштамо се до Букуљског језера (Црвена бара). Правимо дужу паузу, па крећемо на успон на врх Букуље. Постоје два могућа правца, а којим ћемо ићи зависиће од ситуације на терену (могући снег, или блато) као и од спремности групе, што ћемо проценити на терену.

Венчац сликан са врха Букуље Кроз шуму Рекреативна стаза 

По доласку на врх, правимо дужу паузу коју користимо да се попнемо на осматрачницу поменуту у уводу овог плана и у нади да ће дан бити леп и бистар како бисмо били освежени одличним погледима.

Зимски поглед са врха Букуље

Након врха Букуље, настављамо стандардном рекреативном стазом којом се спуштамо у центар Буковичке бање где завршавамо акцију.

Дужина трасе коју прелазимо зависи од одлуке којом стазом се од Букуљског језера пењемо на врх.

Дужа варијанта: 22 км са укупним успоном од 970 м и исто толико спуштања

Краћа варијанта: 19-20 км са укупним успоном од 830 м и 900 м спуштања.

Постоји и трећа варијанта којом ће се ићи само у случају већег снега. У том случају не спуштамо се до Букуљског језера, већ идемо гребеном између Венчаца и Букуље. Ова траса је дугачка око 14 км са 600 м успона и 670 м спуштања.

До поласка за Београд имамо слободно време које можемо искористити да обиђемо бању, да наточимо лековиту воду, као и да одемо до неког од постојећих ресторана на вечеру.

С обзиром на дужину стазе која је предвиђена да се прође, као и на краткоћу фебруарског дана, потребно је да сваки учесник поседује одговарајућу физичку кондицију. Траса којом се крећемо су углавном шумске и гребенске стазе, колски путеви и нешто мало макадама. У случају већег снега идемо гребеном између Венчаца и Букуље, где је један део стазе асфалтни пут, али се надамо да ће бити прекривен снегом.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, камашне и штапови по потреби, мали ранац са водом и храном за успут, заштита од ветра, сунца и евентуалних падавина, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита, примерена временским условима.

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ (минибус):

1.350 динара

1.250 динара за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином!

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације: телефоном, мејлом или средом од 20 h на састанцима Клуба, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела “Србија”).

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо тачно у 07:00 h, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у вечерњим сатима, између 21 и 22 h.

Акцију реализује

Зоран Вујошевић – Буца
063 283 558

buca@serbianoutdoor.com

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог  удружења.

Детаљи

Датум:
10. фебруара 2018.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Организатор

Зоран Буца Вујошевић
Телефон:
+381 63 283558
Е-пошта:
buca@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com

Место

Аранђеловац
Аранђеловац, Србија + Google Map