Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

РЕСАВСКА ЕГЗОТИКА: Кула и Глопски крш

8. фебруара @ 06:00 - 22:00

Ова акција је изазов у смислу куриозитета, а не тежине и као таква је претходних година сјајно прихваћена од стране учесника. Траса  је извезена кроз прелеп крајолик и од свих шест, дуж којих смо вам откривали Горњоресавки парк природе, за овај слободно можемо рећи да је вероватно највише будио вашу радозналост. Глопски крш је шеста траса којом смо заокружили причу о овом фантастичном природном трезору дуж тока Ресаве, око њених кањона.  Идемо дуж литица десне стране Глопа (први кањон Ресаве), са два фантастична видиковца, а овај видео запис ће вам приказати како је ова акција изгледала, тј. како нам је било 🙂 

Горњоресавске трасе КАУП-а

Траса о којој је овде реч је плаве боје

ПОЛАЗАК:  У 6.00 h са паркинга крај нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник, код хотела „Србија“). Морате доћи 10-ак минута раније, како не бисмо каснили у поласку. Путујемо аутопутем до искључења ка Свилајнцу и даље магистралним путем према Деспотовцу и кањонима Ресаве.

Возило напуштамо у Глопу – првом кањону Ресаве, под Стевином косом. Настављамо полако ка лепом пропланку (имању) и видиковцу Кула (828 m), са насловне фотографије.

  КАКАВ ПОГЛЕД!!!

Потом се спуштамо ка истоименом потоку и почињемо да се пењемо на Глопски крш, који оивичава десне литице кањона Ресаве (над левом страном кањона издиже се Вртачеље). Са највише тачке Глопа заслужено ћемо уживати у феноменалном видику и ходајући даље у правцу Јеловог потока, биће још лепих призора.

Ту ће бити лепо место за доручак…јер нам видици неће дозволити да тако лако одемо даље.

Поглед на Глопски крш са Куле

Лево гледамо ка Стражи, погледом ка десној страни швенкујемо Боту, Вртачеље, Виту букву, па преко Ресаве на…ГЛОПСКИ КРШ!

Поглед на Кули са Глопа

Са Глопа се, шумским путем спуштамо у Јелов поток, колским путем до места где понире. Осим што је занимљим с географског аспекта, Јелов понор је лепа стена и атрактиван мотив за фотографисање.

Поглед на Стражу са Глопа

Крај Јеловог понора нас чека и возило, којим се одвозимо до Лисина, у ресторан „Жубор врела“, да се освежимо и сложимо утиске.За Београд полазимо у 19.30 h и стижемо до 22 h.

Јелов понор Велики Бук ноћу, фото Александар Вељковић

Укупна дужина трасе је 12 km, са успоном од 490 m, и као таква је препорука за почетнике, јер није кондиционо захтевна. Важно је да пођете спремни са жељом да ово доживите. Ако група буде била уобичајено агилна, пред крај дан, по доласку у ресторан, моћићемо да видимо и водопад Велики бук.

Кликни и погледај како је било на овој акцији

ОПРЕМА:  гојзерице, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, камашне, заштита од ветра и евентуалне кише и наравно – лепо расположење.

Убог природе терена, тј. квалитета прилазног пута, ограничени смо искључиво на комби превоз.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ  се обавља испуњавањем формулара испод, а детаљније информације можете добити средом у 20 h на састанцима Клуба, или директно од организатора акције.

Приступницу можете преузети ОВДЕ.

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а.

Детаљи

Датум:
8. фебруара
Vreme:
06:00 - 22:00
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , , ,

Организатор

Немања Манчић
Телефон:
0648787878
Е-пошта:
nemanja@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com

Место

Кучајске планине
Ресавица, Srbija + Google Map