Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Кањон ЦРНЕ РЕКЕ

19. августа 2017.

Настанак имена Дивчибаре везан је за речицу која пресеца њене сувати, Црну Каменицу. По народном предању, набујала након једног летњег пљуска, изненада је однела младу чобаницу. а да би се сачувао спомен на њу, пољу је дато старословенско име Дивчибаре („девојачке баре“).

  

 Као и свака планина у Србији тако и Маљен крије неке своје бисере до којих се не долази  случајно. Црна река и  Ђавољи вир свакако су међу најлепшим од њих. Њен кањон је заштићени природни резерват II категорије. 

   

Не желимо да скраћујемо програм.  Ако вас мрзи да читате „роман“, ево вам плана одмах на почетку, уз напомену да овај кањон морате озбиљно схватити јер захтева пажљиво кретање, адекватну опремљеност и кондицију! Описане лепоте су достижне само за дисциплиноване и искусне учеснике који знају шта значи кретање стеновитим коритом. Дакле, ову акцију никако не смете схватити као рекреативну, већ ћете се пријавити искључиво ако процените да сте спремни и довољно спретни да прођете кањонско корито које ће пред вас поставити извесне препреке (клизаве стене, водопади и сл.).

ПОЛАЗАК:  са паркинга крај нашег Клуба у Устаничкој 125 (15-ак минута раније), како бисмо тачно у 07.00 h кренули. 

Путујемо ка Ваљеву и планини Маљен, а возило напуштамо у центру Дивчибара, одакле маркираном стазом преко Стражаре идемо ка  Љутом кршу, видиковац са кога  пуца поглед на хоризонте предивних Ваљевских планина одакле полазимо у кањон. Цео водоток је дугачак око 8 km, али се коритом иде увек много спорије него ма каквом стазом, јер се хода са камена на камен, при чему има и врло клизавих стена. Пролазак кањонског коридора има и два водопада, па ће трајати око 8 сати. 

 

Кањон пролазимо низводно, тако да стартујемо од Љутог Крша у гојзерицама. Када сиђемо у корито, преобувамо се: пакујемо гојзерице у ранац, а обувамо обућу погодну за кретање водом. То може могу бити и патике, није нужно да имате специјалну обућу за воду, већ да је нога сигурна, а патике тај услов испуњавају (сушиће се кад се вратите кући).

Из кањона излазимо на Подбукове, прелазимо мостић у близини ушћа Црне реке у Буковску реку, и стазицом долазимо до прве куће породице Обрадовић, где нас чека топла добродошлица и љубазни домаћини који ће нас угостити. У понуди имамо комплетан ручак (богат мени) за 500 динара по особи. Ову погодност остварујемо искључиво групно, а уплате за ручак ће бити у аутобусу на дан пута.

Ту нас чека наше возило, полазимо за Београд и наравно, приуштићемо предах пре самог поласка. Укупна дужина трасе износи 13 km, са висинском разликом од 500 m.

ОПРЕМА:  Кроз кањоне, као што је овај, иде се одевен и обувен тако да се без проблема може квасити. Другачије, тј. одевени на класичан планинарски начин, само бисте створили себи проблеме приликом проласка, јер вам камашне и панталоне неби ништа значили, осим компликације, које су по врелом летњем дану, на какав рачунамо – непотребне.

Овако је много лакше, а и логично Одевање као за ход стазом само спутава

Наравно, понећемо и пресвлаку, како бисмо се пресвукли и преобули, по изласку из кањона; мали ранац (може и онај за воду ако имате), храна и вода за успут.

НАПОМЕНА:  Дакле, одевање какво сам описала (купаћи, шортс, обућа за воду, или нешто друго у чему ћете ходати по терену какав видите на фотографијама) – сматрајте ОБАВЕЗНИМ, ради несметаног проласка кањона!

Такође, још једном подсећамо да никако не подцените кањон Црне Реке у смислу да пођете неспремни, односно са представом да се ради о лаганој рекреацији са пуно сликања и задржавања – јер вас чека труд да савладате захтеве које он поставља! 

 

У случају пада температуре, или кише, акција ће бити померена, јер захтева идеално, сунчано време.

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

1.700 дин

1.600  за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином

Не планира се велика група, зато обезбедите своје место на време!

ПРИЈАВЕ и ИНФОРМАЦИЈЕ  на састанцима Клуба, средом у 20 h

Акцију реализује Ноле Радојичић:

061 170 29 55

nole@serbianoutdoor.com

А сад мало  за вас које не мрзи да читате 🙂

Та предивна планинска висораван у централном делу Маљена, 38 км јужно од Ваљева, на просечној надморској висини од 980 – 1000 м. Ово планинско поље се пружа од Црног врха, Паљбе, Голупца до Великог брда и дуго је 7 км а широко 3 км. Београђанима је то најближа планинска оаза. А ту су и четири строга резервата природе: Црна река, Чалачки поток, Забалац и Вражји вир.

  

Дивчибаре носе епитет ваздушне бање Благу и пријатну климу дугују географском положају, који омогућава продор ваздушних маса са Медитерана, чиме се може објаснити присуство јода у ваздуху. Јесени су топлије од пролећа, а. септембар је најсувљи месец, тако да смо, познајући добро овај терен, одредили ово време за излет на који вас позивамо!  А рекреација је у овим пределима облик природног понашања.

Живописни предели чине да аматерско „шкљоцкање“ фото апаратима ствара права ремек-дела.

  

Ово подручје обилује речицама, изворима и потоцима који припадају сливовима Колубаре и Западне Мораве. Између осталих: Буковска река, Црна река, Козлица, Крчмарска река, Црна Каменица. Најинтересантнија је река Манастирица која прави врло леп водопад висок око 20 м, мештани га зову Скакало.

  

Дивчибаре су познате по ливадама са лепом меком травом. На Дивчибарама преовлађују четинари, а у самом центру уздижу се планински борови, који иначе нигде другде не расту на мање од 2000 м надморске висине. У четинарским шумама се најчешће јављају бели, црни бор, јеле, смрча, клека и планинарски бор.Од листопадног дрвећа су најзначајнији: буква и бреза, бели јасен, храст, цер… Крајем априла јавља се најлепши цвет планине – нарцис, а поред њега могу се наћи и шумска јагода, дивља малина и купина.

   

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан Клуба, или неког другог  удружења.

Детаљи

Датум:
19. августа 2017.
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , , , , , ,