Ту смо за вас сваке среде у 20 h!

Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • This Догађај has passed.

Јастребац

29. септембра 2018. - 30. септембра 2018.

Кажу да је Јастребац планина на којој практично не постоји ниједан део а да није покривен шумом. То је једна од ретко очуваних шумских оаза где не пролазе савремене саобраћајнице и нема непланске градње. И дан данас падине Јастрепца су комплетно прекривене шумом, сем неких 5% на којима се налазе пашњаци. Можете замислити како све то изгледа у рану јесен, када шумске боје почињу да „дивљају“ у свим могућим и немогућим нијансама спектра. Овом приликом вас позивамо да нам се придружите и да сами видите како све то изгледа баш онда кад је најлепше.

 Фото: Аниша Фото: Аниша Фото: Аниша

Ево шта о Јастребцу каже Википедија:

Јастребац је планина која се налази у средишњем делу Србије, на простору између Ниша, Алексинца, Крушевца, Блаца и Прокупља. Састоји се од два масива, Великог и Малог Јастребца. Спада у родопске планине. Од Копаоника је одвојен Јанковом клисуром на реци Блаташници. Највиши врхови су Велика Ђулица (1491 m), Поглед (1481 m), Змајевац (1.313 m) и Бела стена (1.257 m) који представљају природну границу између Топлице и Поморавља. Превојем Гребац између Великог и Малог Јастрепца води пут Прокупље-Крушевац (преко Рибарске Бање).

Јастребац се одликује обилном листопадном и четинарском шумом. По лепоти се издвајају резерват белих бреза, али и бројни водени токови, извори и потоци. У околним речицама и потоцима могу се наћи речни ракови и слободна пастрмка, што је знак изузетно чисте воде. За оне који воле природну храну, Јастребац обилује мноштвом самониклог јестивог биља: сремуша, коприве, маслачка, дивљих јагода, јабука и крушака, разних врста јестивих гљива… које је уз добру припрему, изузетно здрава храна.

Субота, 29. септембар; Недеља, 30. септембар: 

ПОЛАЗАК: у суботу са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник), тачно у 06:30 часова. Идемо аутопутем до Крушевца, одакле веома брзо долазимо до планинарског дома на Јастрепцу који нам је база за акције током ова два дана. Због немогућности да се пређе жељена гребенска траса од планинарског дома до Рибарске бање (веома задивљала и непроходна стаза на појединим деловима), одлучили смо да овог викенда изведемо две исто тако атрактивне пешачке акције. Планиране су кружне туре током којих посећујемо најзначајније локалитете (извори, видиковци, врхови…) на западној страни Великог Јастрепца: Соколов камен, Бела стена, Мирчетова чесма, Мечје стене, Мајорова чесма, Ловиште, Змајевац… У зависности од временских прилика најављених за тај викенд, одређујемо коју тачно путању прелазимо и којег дана.

 Фото: Аниша Фото: Аниша

Оквирно је предвиђено да једног дана пређемо 18-19 км са око 900-1000 м успона и спуштања, а другог до највише 15 км са мањом висинском разликом. У сваком случају, од свих учесника се очекује да имају добру кондицију за прелазак обе путање. Трасе којима се крећемо су добри колски путеви, шумске и гребенске стазе, камењари до врхова или видиковаца…

У суботу, након пређене туре долазимо у дом где имамо слободне активности и ноћење. Након акције у недељу и краћег одмора, вероватно и ручка, чека нас повратак за Београд, а очекивани долазак на плато код клуба је између 22:00 и 23:00 часова.

Према предању, Јастребац је добио име по јастребу који је на голом планинском врху свио гнездо.

Са гранчица које је носио у кљуну по планинским голетима испадале су семенке букве, брезе, четинара. Временом је на тим местима изникло високо ‘јастребово’ дрвеће …

 Фото: Аниша Фото: Аниша

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације: телефоном, мејлом или средом од 20 h на састанцима Клуба, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела “Србија”)

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

3.200 дин

За чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином:

3.100 дин

ДОДАТНА НАПОМЕНА:

Исхрана је лични избор сваког учесника (сува или конзервисана храна, сендвичи…). У објекту где спавамо можемо користити кухињу да скувамо кафу или да подгрејемо неко готово јело – треба понети примусе. У дому можемо добити куване оброке, а о појединостима око тога ћемо се договорити са учесницима непосредно пре акције.

ПОЛАЗАК: са паркинга крај просторија нашег Клуба у Устаничкој 125 (Коњарник). Полазимо у суботу 29. септембра тачно у 06:30 часова, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у недељу 29. септембра у вечерњим сатима (претпостављамо између 22.00 и 23.00 часова).

Акцију реализују

Зоран Вујошевић – Буца

063/283-558

buca@serbianoutdoor.com

и

Аниша Бирач

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Детаљи

Почетак:
29. септембра 2018.
Крај:
30. септембра 2018.
Догађај Category:

Организатор

Зоран Буца Вујошевић
Телефон:
+381 63 283558
Е-пошта:
buca@serbianoutdoor.com
Web сајт
http://serbianoutdoor.com

Место

Јастребац
Буци, Србија + Google Map