На Столове – гребенски од Маглича

Прошле године, негде у ово исто време, извели смо ову акцију као истраживачку с обзиром на то да никад пре тога нисмо ишли на успон на Столове том путањом, а кретали смо се уз помоћ карата, GPS треклогова и информација које смо добили од пријатеља.

Стари град Маглич Долина Ибра

Пошто смо тада прошли цели терен и видели све његове карактеристике, ове године организујемо ову акцију с намером да нам се прикључе сви љубитељи природе који желе да доживе пролазак једном од најтежих а у исто време и једном од најатрактивнијих гребенских стаза које постоје у Србији. Терен којим ћемо пролазити је сам по себи веома живописан и необичан, а изузетни погледи на све околне врхове као и на долину Ибра ће само појачати утиске којима ћемо бити испуњени. Веома добра кондиција се наравно подразумева, а такође и сва неопходна опрема без које се никако не сме кренути на једну овакву акцију. Укратко, у плану је да дођемо превозом до старог града Маглича на Ибру одакле ћемо извести успон на планину Столови и на врхове Чикер (1324 мнв) и Камариште (1375 мнв). Иако нам је терен познат, могуће је да ћемо у складу са ситуацијом која нас тамо буде затекла морати да вршимо неопходне корекције и учесници морају бити спремни на то. Стаза је тешка, никако није за почетнике и понављамо још једном, неопходно је да пријављени учесници имају заиста добру кондицију.

ПОЛАЗАК: окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ и полазимо тачно у 06:00 часова. Скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Идемо преко Горњег Милановца и Краљева и долазимо до подножја Маглича одакле крећемо у акцију најкасније до 10:00 часова.

Маглич Маглич Маглич

Одмах на почетку долазимо до самог старог утврђења, накратко га обилазимо и одмах настављамо гребеном – јаким и константним успоном ка врху. Идемо преко Градске косе, Козаревог брда, Липара, Велике и Мале чуке и долазимо до Чикера. На Градској коси на једном делу имамо стене преко којих је неопходно да се узверемо и потребно је мало више спретности, али то је једини такав део на успону и није проблем да се пређе.

Градска коса Стене преко којих идемо

Од Чикера, гребеном Усовице прелазимо до Камаришта-највишег врха планине Столови. На врху правимо неопходну дужу паузу и онда крећемо даље.

Поглед на Ибар Долина реке Маглашнице

Спуштање се одвија другом гребенском стазом преко Греде и Клечка и враћамо се на почетну тачку.

Одавде почиње већи нагиб

На спусту је такође потребно бити доста обазрив због саме конфигурације терена, а и на самом крају гребена је нешто већи нагиб и тај део се прелази веома опрезно и лагано.

Укупна дужина пешачења је око 16,5 км, а висинска разлика 1300 м. у успону и исто толико у силаску. Уколико је група компактна и уједначеног ритма, онда је за прелажење ове стазе потребно неких десетак сати, што значи да би се акција завршила око 20:00 часова увече. Ако група буде била спорија, могуће је да ће нас ухватити мрак и зато је веома битно да сваки учесник поседује одговарајућу батеријску лампу, као и резервне батерије. Траса којом се крећемо су углавном немаркирани гребенски путеви. Шуме и растиња практично нема, тако да ће акција бити тежа у случају јачег Сунца. Постоји један извор, али је могуће да је вода замућена тако да је неопходно понети довољне количине са собом.

Траса коју прелазимо

У односу на време проведено на акцији, видећемо да ли ћемо стићи да на крају свега одемо и до неког ресторана на окрепљење. У сваком случају, битно је да се понесе довољна количина хране за цео дан, као и за пут натраг до Београда. Повратак до Сава центра би ако све прође по плану био у касним вечерњим сатима (око 24 часа).

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице са добрим неклизајућим ђоном, камашне и штапови по потреби, мали ранац са водом и храном за успут, заштита од ветра, Сунца и евентуалних падавина, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита, примерена временским условима.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ: сваке среде у 20 часова на састанку Клуба у Устаничкој 125-ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

ЦЕНА (минибус):

1.700 дин.

1.600 дин за чланове клуба са плаћеном чланарином за текућу годину

 Акцију реализује

Зоран Вујошевић – Буца
063 283 558

buca@serbianoutdoor.com

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Означено као , , , , , , , , , , ,