Фрушкогорски манастири – Стражилово – Сремски Карловци – ГРОЖЂЕБАЛ

„Грожђебал“ је настао као народно-обичајно-културна манифестација која означава почетак бербе грожђа на подручју Сремских Карловаца. Први је одржан давне 1930. године, касније је прекинута, да би од 1992. године поново била успостављена. Својим садржајем, она представља културу и винску традицију овог предела и сјајан је начин да ту „слетимо“ нако лепог, опуштајућег пешачења Фрушком Гором!

Назив Фрушка гора носи у свом придевском облику етник Фруг у значењу „Роман“, те на тај начин име ове планине чува успомену на једну етничку заједницу која је давно нестала са ових простора. Проглашена је националним парком 1960. године, у циљу обезбеђења трајне заштите и унапређења њених природних вредности и лепота. Сли оно по чему је такође позната су духовне тековине у виду бројних манастира унедрених у њене шуме. Овога пута изабрали смо  лагану пешачку трасу која полази од манастира Крушедол, даље води до Гргетега а завршава се код Велике Ремете. Придружите нам се!

Сремски Карловци Идиличне у свако доба - стазе Фрушке :-)

ПОЛАЗАК:  са паркинга испред центра Сава, тачно у 8 h. Путујемо аутопутем.

Ово кратко, али живописно пешачење започињемо посетом манастиру Крушедол у коме се чувају мошти Светих Бранковића. Крушедол је највећи и вероватно најзначајнији манастир Свете Фрушке горе.

Након посете Крушедолу крећемо на пешачку туру до манастира Велика Ремета и Гргетег где после  обиласка манастира настављамо даље до споменика Бранку Радичевићу.

Крушедол Фрушкогорски манастири

После ових 12 km ћемо се договорити хоћемо ли пешачити још 5 km до Сремских Карловаца, или ће то учинити само они који буду желели. Остали ће се до Сремских Карловаца одвести комбијем. Обзиром да је тамо Грожђебал, уживаћемо у традиционалним данима бербе грожђа и добром вину до поласка за Београд, где стижемо најкасније до 23 h.

ЦЕНА:  

1.200 дин

1.100 дин  за чланове Клуба са плаћеном чланарином

ОПРЕМА:  мали ранац, гојзерице или патике (лаган терен), вода и храна из ранца, одећа прилагођена временским условима.

ПРИЈАВЕ и информације  на састанцима Клуба, средом у 20 h у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

 Акцију реализује Ненад Царевић

nesa@serbianoutdoor.com

064 684 01 37

grožđebal

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.