ЈЕШЕВАЦ-Црни врх, Треска

Јешевац је планина у Шумадији, налази се на свега 7 km источно од Горњег Милановца. Највиша тачка је Црни врх – 902 m, што је веома високо за брежуљкасту Шумадију. Јешевац је планина трећа по висини у Шумадији, после Рудника са севера и Гледићких планина са југоистока. У подножју планине, у котлини са југоистока налази се Гружанско језеро, а на југозападу се ослања на падине планине Вујан. Планина Јешевац је вулканског порекла што се нарочито види кад се попне на Црни врх, а такође  и на Борачки крш и Треску. Веома интересантни облици стена недвојбено одају да су настали изузетно великом вулканском активношћу.

ПОЛАЗАК:  са паркинга испред центра „Сава“ тачно у 6.45 h (дођите 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време). Идемо ибарском магистралом према Горњем Милановцу и долазимо до познате „Норвешке куће“ у чијој близини почињемо пешачење. Крећемо се у правцу истока и пролазимо врхове: Симонов крш (603 m), Метаљка (592 m), Мали врх (628 m), Велики врх (692 m), долазимо до Клика (722 m) и пролазимо његовим подножјем. Ту скрећемо ка југу, пролазимо испод Крша и долазимо до подножја Црног врха. На лицу места ћемо се договорити да ли да се пењемо на врх или не (зависиће од раположивог времена и од заинтересованости учесника акције).

Даље настављамо поред Малог Црног врха, Камените косе и Савићевице и долазимо до Треске. Треска је врх карактеристичног купастог облика са веома интересантним рељефом. Постоје два начина успона: први је тежи и представља директни успон преко стена где има и елемената алпинизма, а други је лакши стазом која лагано завија око врха и излази на његову северну страну. На врху постоје и остаци неког средњовековног утврђења, али су у веома зараслом и урушеном стању.

Са Треске се спуштамо истом стазицом и идемо на другу страну до Грабовичке реке и почињемо повратак према западу. Пратимо стазу поред ње која се повремено губи, али је могуће проћи без већих проблема. У једном моменту се одвајамо од реке и излазимо на чистији део па пратећи колске путеве долазимо до тачке одакле смо кренули, односно до Норвешке куће где ћемо (ако будемо имали довољно времена) и направити предах пре поласка натраг. Долазак у Београд је предвиђен око 22.30 h.

Укупна дужина пешачења ће бити око 22 km, са 1000 m успона и силаска. Уколико будемо ишли на Црни врх, на све ово треба додати још 150 m успона и силаска као и 1 km дужински. Потребно је да сваки учесник поседује одговарајућу физичку кондицију. Траса којом се крећемо: нешто мало макадама, шумске и брдске стазе, колски путеви, стаза поред реке. Негде на средини постоји и извор одличне воде где можемо обновити залихе.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице или добре патике за пешачење, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, камашне, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.

ЦЕНА (до 40 пријава):

1.400 динара

1.300 динара за чланове Клуба са плаћеном чланарином

У случају преко 40 пријава, цена се умањује за 300 динара!

ПРИЈАВЉИВАЊЕ: сваке среде у 20 h на састанку Клуба у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

Акцију реализује Зоран Вујошевић

063 283 558

buca@serbianoutdoor.com

084 Ješevac

   Погледајте све шта смо припремили за 2014.

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Означено као , , , , , , , , , ,