Слапови Белог Изворца и Ваља Прераст

Понекад осетимо једноставну потребу за релаксацијом без много напора; просто бисмо у природу, у сусрет лепим призорима, без амбиција за проверу или стицање кондиције. Е, ова акција је осмишљена управо са тим циљем! Пешачимо 8 km уз свега 300 m успона, али живописном стазом дуж фантастичних водених каскада – низа слапова Белог Изворца, који ужива статус Споменика природе, све до величанственог каменог моста Ваља Прераст. Магија источне Србије – тајновити пећински извори, појате разбацане  по пропланцима, предивни видиковци на кршевите масиве Дели Јована, Крша и Стола на хоризонту, плажа…Мало ли је? Никако. Једино је пут мало дужи, али то ранијих година није примећено као мањкавост. Били смо максимално опуштени и опијени лепотом виђеног крајолика.

0055_resize 0210_resize 0209_resize

ПОЛАЗАК:  са паркинга испред центра „Сава“, тачно у 6.00 h полазимо на пут преко Пожаревца, Кучева и Мајданпека до места где се Бели Изворац улива у Шашку. Ту је једно имање одакле почињемо наше пешачење. Молим вас да дођете 10-ак минута раније како не бисмо каснили у поласку.

Belli Izvori DSCF2375

Стаза прати Бели Изворац узводно и врло брзо сусрећемо се са његовим бигреним каскадама, које дуж наредног километра постају све веће, ток све виртуознији, све до највишег. Mожете мислити како изгледају сада када су реке обилне након свих ових летњих падавина?

0057_resize 0056_resize 0203_resize

А изнад њега је клупа и пећина из које извире – идеално место за предах, или боље рећи, да се напојимо свега око себе! А тек је почело…

0191_resize izvor Belih izvora _DSC7004_5_6

Наша стаза овде скреће десно, преко мањег сипара на горе, према врху Стража (541 m), где су салаши, чесма и феноменалан видиковац!

0058_resize 0059_resize

Одатле се, шумском стазом, лагано спуштамо до највише од свих прерасти источне Србије – Шупљој Стени, познатијој као Ваља Прераст. Висина њеног спољашњег лука је 42 m! Пролазимо испод тог грандиозног свода и очекујем да га затекнемо у најлепшем издању, када му унутрашњи лук обасја руменило поподневног сунца, те изгледа као да је вештачки осветљено!

0041 0064_resize

Одатле стаза постаје колски пут којим за 15 минута стижемо до Шашке, где нас чека наше возило. Заједно са нашим пријатељима из ПД „Старица“ из Мајданпека полазимо за Рудну Главу на вечеру (гратис!). После вечере за Београд путујемо Дунавском магистралом преко Градишта и Пожаревца, а стижемо најкасније до 23 h.

37_03 Serbia-Donji-Milanovac_web 2

Ова акција није кондиционо захтевна, тако да је приступачна свим категоријама љубитеља природе. Све што је потребно је жеља да се опустите и препустите…

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац са водом и храном, штапови за ходање (нису обавезни, али ко је навикао, нека их понесе), заштита од сунца, ветра и евентуалних падавина

ЦЕНА:

2.100 дин

2.000 дина за чланове Клуба

За групу од 40 учесника, цена се умањује за 300 дин

ПРИЈАВЉИВАЊЕ  и информације на састанцима Клуба, средом у 20 h, Устаничка 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

АКЦИЈУ РЕАЛИЗУЈЕ

Гордана Атанасијевић

065 377 14 74

office@serbianoutdoor.com

082 BeliIzvorac

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Означено као , , , , , , , , , , , ,