Златар и Тичје поље

У југозападној Србији, у Динарском појасу, уздиже се Златар, својим највишим врхом Голо Брдо (1627 m), а одмах до њега Велика Кршева (1625 m). 

Прекривена  великим, стаситим шумама бора и брезе,  а ишарана пашњацима, Златар по својој морфологији и аутентичној природи представља прави природни трезор, а због погодне климе, висине и нарочите руже ветрова, благотворна је за организам, због чега и располаже рехабилитационим центром.

Поглед на Златар из Вилова

Недалеко је и кањон реке Увац и реликтне птичје врсте, попут колоније белоглавих супова. Ту су и позната и Златарска језера чија лепота не заостаје. У ако су људско дело, савршено се уклапају у постојећи природни рељеф. Све то су места која се углавном посећују и где се праве разне акције у природи, али овог пута ћемо ипак видети нешто друго и обићи ћемо локалитете који су мање познати, али који својом скривеном лепотом остају на жалост помало запостављени.

Петак, 15. август:

ПОЛАЗАК: са паркинга испред центра „Сава“ у петак 15. августа тачно у 15.00 часова. Идемо стандардно ибарском магистралом преко Чачка, Ужица и Златибора и долазимо до Нове Вароши. Паузе правимо успут по потреби, а на одредишту се смештамо у собе у приватном објекту. Слободне активности до одласка на спавање.

Субота, 16. август:

Рано устајемо, доручкујемо и вршимо последње припреме за акцију тог дана, а то је одлазак на највиши врх Златара Голо Брдо и њему суседну Велику Кршеву. Одлазимо превозом до оближње цркве у Дрмановићима одакле крећемо на успон према највишим врховима Златара. Стаза све време иде кроз дивну четинарску шуму и њоме долазимо до поменутих врхова.

Испод Велике Кршеве

Обилазимо оба и бивамо награђени погледима према клисури Правошевске реке, засеоцима Горње и Доње Правошево, кањонима Међанске и реке Милешевке и коначно Јадовнику.

Према Јадовнику

Са врхова се спуштамо прво на колски пут којим долазимо до цркве Светог Дамјана и Козме на Воденој пољани, а одатле крећемо у даљи спуст стазицама према Новој Вароши. У једном моменту прелазимо пут Нова Варош-Сјеница и даље комбинацијом стаза, колских путева и нешто макадама долазимо до краја акције за овај дан.

Енглеска башта

Дужина пешачења је око 19-20 km са укупним успоном до максимално 800 m.

Недеља, 17. август:

Данас нас очекује права посластица! Устајемо такође рано, пакујемо ствари и идемо нашим превозом до Сјенице. Одатле настављамо према Тријебинском пољу и долазимо до засеока Царичина у подножју Озрена (у непосредној близини се налази један од извора Увца).

Царичина

Напуштамо возило и крећемо на успон у правцу врха Крњи бор (1480 m) одакле се преко Металице спуштамо директно у Тичје поље.

Металица

Правимо дужу паузу за разгледање овог несвакидашњег планинског блага.

Тичје поље

Тичје поље је засеок села Милаковићи и представља један од лепших кутака ове наше земље. Тамо је практично време стало, старе куће су остале онакве какве су биле када су саграђене пре ко зна колико година, а околни крајолик и погледи на пашњаке интензивних боја дају утисак као да се налазите на неком сасвим другом свету. Куће Тичјег поља су саграђене од дрвета и камена и представљају аутентичну српску архитектуру и народно градитељство.

Фото: Александар Вељковић

Небројени водотокови свуда около, пружају посетиоцима додатне утиске који се верујте не заборављају тако лако.

Након паузе и обиласка настављамо љупким колским путем трекинг по планини Озрен.

Одмориште у дебелој хладовини

Све време имамо погледе на суседни Јадовник према западу, а чим добијемо на висини и на Пештер у правцу југоистока. Пролазимо врхове Главица (1405 m) и Камаришта (1641 m) и онда крећемо у спуст натраг према Царичини.

Пут на планини Озрен

Укупно прелазимо 14-15 km током којих имамо око 750 m успона и спуштања. Акцију завршавамо најкасније до 16.00 часова и крећемо за Београд. Враћамо се преко Ивањице и Чачка и правимо успутне паузе по потреби.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице (или добре патике), камашне и штапови за ходање по потреби, мали ранац, вода, храна за успут, заштита од ветра и евентуалних падавина, батеријска лампа.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ: сваке среде у 20 h на састанку Клуба у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

ЦЕНА:     

5.600 рсд

5.500 рсд за чланове Клуба са плаћеном чланарином

Калкулација је рађена за минимум 17 учесника. Ако буде мањи број пријављених, цена може да се повећа о чему ће сви учесници бити благовремено обавештени!

У цену је урачунато: превоз минибусом од Београда и натраг, трошкови возача (спавање и храна), ноћење у приватном објекту, организацијски и остали трошкови.

ДОДАТНЕ НАПОМЕНЕ:

Исхрана је лични избор сваког учесника (сува или конзервисана храна, сендвичи…). Ако у објекту где будемо смештени постоје услови за припремање хране, онда ће се о томе знати непосредно пред акцију. Такође ћемо тада знати и да ли у објекту евентуално постоји ресторан у коме се могу наручити оброци по потреби. О томе се можемо договорити са власником објекта на лицу места или непосредно пред полазак на акцију!

ПОЛАЗАК: са паркинга испред центра „Сава“. Полазимо 15. августа тачно у 15:00 часова, скупљамо се 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд 17. августа у вечерњим сатима (претпостављамо између 22.00 и 23.00 часова).

 Акцију реализује

 Зоран Вујошевић – Буца

 063 283 558

buca@serbianoutdoor.com

Погледајте и остале акције за 2014.

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Означено као , , , , , , , , , , , , ,