ТАКОВСКИ ВИСОВИ – Илијак и Стражевица

Без помпезног назива (довољно је што је први пролећни дан), ова  пешачка партија Вас свакако неће оставити равнодушним, показаћемо вам како се обичан дан, једном планинском шетњом може учинити врло посебним. Правац Таковски крај!

DSCI5935 DSCI6027

ПОЛАЗАК:  са паркинга Сава центра тачно у 8.00 h. Молимо вас да дођете 10-ак минута раније, како бисмо кренули на време.  Путујемо Ибарском магистралом ка Горњем Милановцу и на првоју ка Руднику правимо паузу у ресторану 555, за јутарњу кафу и доручак. У село Брђани стижемо у 10,30 h.

После 3,5 km од села Брђани (300 m), стижемо на врх Илиак (510 m), који се налази изнад Брђанске клисуре, коју смо при доласку прошли аутобусом. Врх је каменит, без растиња, па пружа велелепан видик на околне, мање врхове, као и на  Мали Вујан 745 m, са десне стране, који је једино већи од њега у близини, а лево у даљини поглед досеже  до Овчара и Каблара.

DSCI5859 DSCI5862 DSCI5920

Са врха спуштамо се ка реци Дичина. Не газимо реку, већ је прелазимо мостом преко ауто пута у изградњи. По преласку реке почињемо успон (са 310 m) на Стражевицу  (516 m). Са врха који је делимично без растиња, и самим тим видиковац, на прелепи Таковски крај, спуштамо се ка селу Брђани одакле смо и кренули.

milanovac DSCI5862 naša staza

Дужина трасе износи 11,5 km и не може се рећи да је одвећ лагана, обзиром да се два пута спуштамо по 200 m и једнако толико успона савлађујемо. Али, свакако награђује уживањем у прелепом Таковском крају, уз издашно коришћење фото апарата којима ћемо ловити сјајне кадрове 🙂  При повратку, свраћамо у ресторан да сумирамо утиске и окрепимо се пре него пођема за Београд.

DSCI9382

Ко није раноранилац, време поласка из Београда га неће фрустрирати, а ко у понедељак ради, вратиће се кући у сасвим пристојно време.

ОПРЕМА:  гојзерице, мали ранац, вода и храна за успут, заштита од ветра, сунца и евентуалних падавина

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ:

1.500 динара

1.400 динара за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином

ПРИЈАВЉИВАЊЕ  и информације на састанцима Клуба, средом у 20 h (Устаничка 125 ц, Коњарник, код хотела „Србија“)

Акцију реализује Новица Радојичић

065 55 99 346

nole@serbianoutdoor.com

vrh ilijak DSCI9377

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Означено као , , , , , , ,