НП Сутјеска: Маглић и језера Зеленгоре

НП Сутјеска је најстарији национални парк у Републици Српској и некадашњој БиХ.  Oбухвата шире подручје Сутјеске, прашуму Перућицу, заштићени резерват природе, као и делове планина Зеленгоре, Маглића и Волујка. Сам парк настао је још 1962. године и то због изузетних природних вредности природе и познатом историјском значају. По многим природним лепотама као што су: прашума Перућица (једна од две последње у Европи), Зеленгора са својим чаробним језерима, небројени планински врхови од којих се наравно издваја и највиши врх БиХ – Маглић (2386 m), близина Дрине и Таре, невероватно  Трновачко језеро срцоликог облика, чине је јединственом. Овај пут ћемо само додирнути тај непресушни извор инспирације за боравак у нетакнутој природи са надом да ћемо више пута понављати наш долазак у овај предео и откривајући његове лепоте што више будемо могли.

Маглић (Фото: Игор Бардић)

Маглић (Фото: Игор Бардић)

Петак, 1. август:

ПОЛАЗАК: са паркинга испред центра „Сава“  тачно у 07.00 h. Путујемо преко Чачка и Ужица, пролазимо Мокру Гору (не заустављамо се) и улазимо у Босну и Херцеговину. Долазимо до Вишеграда где правимо паузу за кратко разгледање града и његових знаменитости. Настављамо даље преко Горажда и Фоче и долазимо до Тјентишта тј. до ресторана „Тенториум“ у близини ушћа реке Хрчавке у Сутјеску, где постављамо камп.

Река Сутјеска (Фото: Александар Вељковић)

Река Сутјеска (Фото: Александар Вељковић)

Долазак се очекује у послеподневним сатима тако да ће бити довољно времена за слободне активности (постављање шатора, лагана шетња по околини или купање у реци). У ресторану можемо користити њихов тоалет за основне хигијенске потребе, а купање је могуће у реци Сутјесци.

Прашума Перућица (Фото: Игор Бардић)

Прашума Перућица (Фото: Игор Бардић)

Субота, 2. август:

Рано устајемо, доручкујемо и вршимо последње припреме за акцију тог дана, а то је успон на Маглић. Идемо превозом према Драгош седлу где правимо кратку паузу на видиковцу одакле имамо леп поглед на чувени водопад Скакавац (висина око 70 m).

Водопад Скакавац (Фото: Игор Бардић)

Водопад Скакавац (Фото: Игор Бардић)

Настављамо даље макадамским путем и долазимо до Дернечишта одакле почињемо успон на Маглић са његове северне стране. Пењемо се преко Црвене Прљаге и долазимо до врха.

Маглић испод самог врха (Фото: Игор Бардић)

Маглић испод самог врха (Фото: Игор Бардић)

Правимо паузу и крећемо у силазак преко Шарене стране на Трновачко језеро. Још једна дужа пауза на језеру, па се спуштамо према Сувој Језерини и онда се пењемо на Пријевор.

Трновачко језеро (Фото: Игор Бардић)

Трновачко језеро (Фото: Игор Бардић)

Цела акција је доста захтевна. Дужина туре је до 16 km (10-11 сати временски укључујући и паузе) са око 1200 m укупног успона и силаска. На једном месту прелазимо преко стрмог камењара са местимичним сипарима који је делом осигуран сајлама тако да је ту потребна додатна опрезност. На Пријевору нас чека наш превоз који нас враћа натраг у камп. Вечера и ноћење!

Маглић путања

Недеља, 3. август:

Устајемо такође рано, доручкујемо, пакујемо ствари и крећемо превозом на Зеленгору. Макадамским путем идемо у правцу Озрена и стижемо до долине језера. Идемо према језеру Горње баре, па се пењемо на Угљешин врх.

Горње баре (Фото: www.zelengora.net)

Горње баре (Фото: www.zelengora.net)

Преко Товарнице се спуштамо натраг и настављамо према језеру Доње баре. Одатле можемо отићи до видиковца Борић одакле је изванредан поглед на кањон Сутјеске, Волујак, Маглић, Перућицу, Вучево.

Доње баре (Фото: Игор Бардић)

Доње баре (Фото: Игор Бардић)

Тура је лагана (10-ак km са можда 500 m успона, укупно око 4-5 сати заједно са паузама), а након свега се превозом спуштамо натраг према Тјентишту. Претпостављамо да ће бити времена и за ручак, а најкасније до 16 часова треба да кренемо натраг за Београд. У повратку правимо само кратке успутне паузе.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице (никако патике), камашне и штапови за ходање по потреби, мали ранац, вода, храна за успут, заштита од ветра и евентуалних падавина, батеријска лампа.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ: сваке среде у 20 h на састанку Клуба у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

ЦЕНА (минибус до 18 учесника):           

45 €

Доплата 100 дин за учеснике који нису чланови клуба

У цену је урачунато: превоз минибусом од Београда и натраг, трошкови возача (спавање и храна), накнада за камповање, такса за улазак у НП за особе и за возило, излетничка такса на Трновачком језеру, услуге локалног водича, организацијски и остали трошкови.

У цену није урачунато: уколико се испостави да због лошег стања путева према Пријевору и на Зеленгору не можемо доћи нашим превозом, биће потребно ангажовање локалног превоза. То ћемо знати непосредно пред акцију, или кад дођемо на лице места. Доплата за локални превоз се креће око 120 € по дану, тако да ће се тај износ поделити према броју учесника (за 18 учесника – око 6,5 € по особи дневно).

ДОДАТНЕ НАПОМЕНЕ:

  1. У случају лошег времена, успон на Маглић се ИЗОСТАВЉА ЗБОГ СИГУРНОСТИ УЧЕСНИКА. У том случају идемо на трекинг вероватно до Трновачког језера (директно од Пријевора) и по његовој околини!
  2. Исхрана је лични избор сваког учесника (сува или конзервисана храна, сендвичи, спремање хране у кампу…), а ко буде желео, у ресторану Тенториум може добити оброке по жељи. Цене су доста приступачне, а понуда је стандардна (слани-слатки доручак, роштиљ, гулаш, печење испод сача…)

ПОЛАЗАК: са паркинга испред центра „Сава“. Полазимо 01. августа тачно у 07:00 h, дођите 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд 03. августа у касним вечерњим сатима (претпостављамо до 24 h).

 Акцију реализује

 Зоран Вујошевић – Буца
  063 283 558

 buca@serbianoutdoor.com

 058 Sutjeska

Погледајте све шта смо припремили за 2014.

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

 

Означено као , , , , , , , ,