ДУКАТ и БЕСНА КОБИЛА – кроз махале до висина; ВРАЊСКА БАЊА

Између изворишних кракова Драговиштице на око 1.400 m надморске висине, почива планина Дукат. То огромно голо било, саздано од кристаластих шкриљаца и гранита, припада Родопском планинском систему и  највиши му је врх Црноок  (1.881 m). На глатким падинама, западно, разбацане су куће истоименог села, а током лета обрасле су боровницама, брусницама, малинама, купинама… И колико год неки крајеви важили за пасивне, љубитељима природе представљају управо супротно – чежњу, појачану чињеницом да су далеко, због чега се не посећују често, што само додатно разгорева жељу…

P9260117p Besna-kobila-Mirosl.Jer_.-730x486

субота 12. јул

ПОЛАЗАК:  са паркинга испред центра САВА, у 6.00 h. Кратку успутну паузу правимо у ресторану „Наис“, код Ниша. На одредиште бисмо требали да стигнемо до 13 h.

Са аутопута се искључујемо код Владичиног Хана и настављамо преко Сурдулице до махале Клисура, где напуштамо возило и полазимо на успон до Црноока – највишег врха планине Дукат. По силаску, што ће бити у предвечерје, одлазимо у оближњи Дом у Горњој Љубати и смештамо се у групне собе (вреће неће бити потребне, имамо кревете и постељину).

dukat (1) Crnook

Траса је дуга 15,5 km. Висинска разлика (Клисура – Црноок) је 980 m. При том, успона има 974 m, и исто толико спуста.

ЛЕГЕНДА каже да је град своје име понео по краљу Бусилу. Наиме, када су Турци освојили Бугарску, садашњи регион Краjиште (Босилеградски крај) био је под управом војвода: Краља Буса (Бусила) и Краља Бранка. Утврђење Краља Буса је било на месту Градиште на око један километар од Босилеграда, док је краљ Бранко имао утврђење на око 15-ак километара југозападно.
Када су Турци покорили Ћустендилски крај, двојица војвода су се одржали још дуже времена, због конфигурације планинског терена. Међутим, убрзо су Турци и њих покорили. Прво је покорен краљ Бранко, док је Бусилово утврђење било много јаче и одолевало нападима. Високи зидови тврђаве, густа шума и стрме литице око ње нису дозвољавали Турцима да јој приђу. Тада су се они послужили лукавством, натеравши Краља Бранка да пошаље поруку Краљу Бусилу да изађе из тврђаве, пошто Турака нема више, да би отишли на причешће у црву Св. Спас код села Рајчиловци. Приликом изласка Краљ Бус је да заповест својим људима да затворе тврђаву и да је добро чувају.
Међутим, када је стигао код цркве, Турци су га заробили и убили заједно са Краљем Бранком. Тада су Турци спалили Босилеград.

Локлитет Градиште

По легенди утврђење краља Буса се налазило на локацији „Градиште“, која се налази око 1км западно од Босилеграда.Ту се Лисинска и Љубатска река спајају у реку Драговиштицу, стварајући природну утврду која је са три стране окружена рекама а са четврте стрмом падином. Ту се и данас налазе рушешевине старог насеља, које нису археолошки истражене.

Толико што се легенде тиче, а о документованој историји, можете  прочитати овде.

недеља 13. јул

Дан повратка, али са још једним успоном. Буђење, кафа, доручак, те полазак у 9.00 h ка Кривој Феји. Возило напуштамо код Руског споменика у подножју Бесне Кобиле, на 1615 mnv и одатле се пењемо на врх ове планине (1923 m), препознатљивом и по предајнику. Не спуштамо се истом стазом, већ према планинарском дому, где нас чека и наше возило.

Besna kobila  BESNA KOBILA_bk

Овај споменик је подигнут у знак захвалности козацима, припадницима чувене Кубањске козачке Дивизије, који су од 1921. до 1925. на југу Србије саградили тзв. руски пут у дужини од 70 km. Њих 5000 је градило пут који је у то време био изузетно важн

ruski spomenikа траса за тај део Србије. Спајао је Врањску бању и Босилеград и омогућио селима око овог пута комуникацију са светом. Ове козаке, који су овде доспели пред налетом

револуције, предводио је белогардејски Генерал Василиј Логвинов, који је и сахрањен у Врању на Шапраначком гробљу.

Пројектант пута био је ватрени присталица царске Русије, козак са Дона, геодетски инжењер Борис Поздњаков, чији потомци и данас живе у Врању. Поздњаков је био познат по пројектима за путеве, мостове и чесме, а многи од ових козака су и умрли од тешког рада током градње овог пута, будући да се исцрпљујуће радило најпримитивнијим оруђима и алатом. Овај пут је и дан данас у употреби, и ако никада није реновиран, а путници њиме све ређе ходе.

Кота где се налази овај споменик, највиша је за полазак према врху, али ћемо ми одатле кренути, јер не желимо да се заборави!

Дужина ове трасе износи 7,5 km, са успоном од 300 m.

Одлазимо у Врањску бању, где ћемо мало одморити и сложити утиске пред полазак за Београд. Полазимо у 18 h, а пред центром САВА бисмо требали да будемо до 23 h.

Ова бања има најтоплију воду! Једине воде на свету које су топлије су гејзири на Исланду и у Јелоустоуну. Температура терми је различита: 61° С на извору гвожђевите воде, 84° С на сумпоровитом горњем извору, и 94° С (а из бушотине и до 110° С) на главном извору. Ова три извора налазе се крај зграде Стационара Завода за реуматизам и моћићемо да их посетимо.

То је и место где је живела и умрла Малика Еминовић, познатија као Коштана, али на жалост, није извесно да ли постоји могућност посете њеној кући и гробу.

НАПОМЕНА: храна из ранца (и вечера у суботу и доручак у недељу, као и кафа), пошто нисмо сигурни да ћемо то наћи у Љубати. Понесите и примус !

ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац, вода и храна, штапови за пешачење, одећа прилагођена веременским условима и висинама; заштита од сунца и ветра, као и евентуалних падавина. У случају лошег времена, акција се помера недељу дана!

ЦЕНА:

3.700 дин

3.600 дин – за чланове Клуба са уплаћеном чланарином.

Путујемо комбијем, не планирамо велику групу, због природе терена.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације на састанцима Клуба средом у 20 h (Устаничка 125 ц, Коњарник, код хотела „Србија“)

АКЦИЈУ РЕАЛИЗУЈЕ:

Гордана Атанасијевић   065 377 14 74

office@serbianoutdoor.com

 Дукат Бесна Кобила (фото: Мирослав Ј.)

Погледајте све шта смо спремили за 2014.

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

 

Означено као , , , , , , , , , , , , , , , , ,