ЊЕНО ВЕЛИЧАНСТВО СТАРА ПЛАНИНА: водопади Арбиња – Три Чуке – кањон Росомаче и Владикине Плоче

Стара планина је, не само у географском смислу, јединствен сплет природних лепота, изузетних вредности и нарочитих амбијенталних особености; то је један свет који се сваком поштоваоцу природе уреже у сећање за сва времена, и свака реч је просто мала и слаба да то опише. Ми вас овога пута позивамо у Арбиње – срце овог предивног масива и срж његове лепоте, дуж тока Дојкиначке реке! Ако до сада нисте били на Старој, ово ће бити идеално упознавање и знајте да ћете јој се увек враћати!

 Драганов вир

Петак, 3. јули:

ПОЛАЗАК: са паркинга испред центра „Сава“ тачно у 17 h, како бисмо до 22 h стигли до села Дојкинци, где ћемо коначити. Пут је дуг, наравно имаћемо успутну паузу.

Субота, 4. јули:

Устајемо рано и у 8.00 h се одвозимо комбијем до полазне тачке за пешачење.  Пролазимо Скрипчанову чесму, и застајемо крај водопада Драганов вир и Тупавица. Полазимо на пешачење ка фантастичном водопаду Три кладенца

Скрипчанова чесма Драганов вир Тупавица 

Учесници који се определе за лакшу варијанту овде завршавају своју путању и полако ће се враћати са Новицом ка Дојкинцима, уживајући у заиста несвакидашњој лепоти Арбиња, а оно је ТОЛИКО лепо, да ни сликама не верујте, јер лепше је! Ова лакша траса дуга је 15 km са 520 m успона.

Три кладенца

Природа је маестрално извајала корито Дојкиначке реке црвеним пешчаром и учинила га својим знамењем фасцинирајуће лепоте! 

 Дојкиначка река Дојкиначка река

Учесници који желе да се попну на врх Три Чуке (1933 m), настављају успон са Ацом Радовановићем. Они ће наставити после водопада до овог карактеристичног и познатог (вишеструког) врха Старе и вратити се до полазне тачке, одакле се комбијем враћају до Дојкинаца. Ова траса је дуга 18  km са успоном од 790 m, и морате знати да је за њено савлађивање неопходна врло добра кондиција. 

Три кладенца од водопада ка Три Чуке... Ено су!

Од водопада Три кладенца почиње зона боровница, срећом, још неће бити зреле, те се успон неће одвијати под „отежаним условима“, јер брање боровница свакако задржава, колико и освежава 🙂 Убрзо ће нам се указати Три Чуке…Рачунајте да пролазимо и клеку, на Старој планини је уобичајена ствар да су путеви на висинама њоме обрасли.

Такође, напомињемо да завршни спуст са Три Чуке (1 km непосредно пре спуштања на макадам) води кроз шуму, делимично БЕЗ стазе.

По повратку нас чека заједничка вечера!

На Првој чуки

Недеља, 5. јули:

Устајемо опет рано и спакованих ствари у 8 h напуштамо село Дојкинци и одвозимо се до села Славиња где обилазимо кањон Росомаче, а потом и село Рсовци у коме је црква у пећини са иконом ћелавог Исуса.

кањон Росомаче - Грло црква у стени у селу Рсовци Ћелави Исус

Иначе, у селу је и огромно стабло црног бора, које је једно од првих природних вредности на Старој планини,стабло црног бора у селу Рсовци које је појединачно стављено под заштиту. Одатле настављамо уз Рудину ка клисури Владикине Плоче и најзад, силазимо ка селу Паклештица, где нас чека заједнички ручак и возило.

Ова траса је дуга 7,5 km са успоном од 260 m. У Паклештици ручамо и коначно полазимо ка Београду. Због дужине пута, правићемо кратке успутне паузе, по потреби. Пред Сава центром смо до  23.00 h.

Приликом конципирања акције водили смо се циљем да вам покажемо само срце Старе планине који је по многима и њен најлепши део, али и да при том буде приступачна свим врстама пешака. Првога дана ће они са бољом кондицијом моћи да се пењу на врх Три Чуке, док ће остали уживати у шетњи Арбињем. Другога дана су активности исте за све, без већих кондиционих захтева.

https://www.youtube.com/watch?v=XxAGosCz5o0&feature=em-upload_owner

Клик на фотку за видео приказ акције!

ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац и штапови за пешачење, одећа прилагођена времену, батеријске лампе, прибор за јело, заштита од сунца, ветра и евентуалних падавина, пресвлака, храна из ранца.

ЦЕНА:

4.000 дин

3.900 дин за чланове Клуба

Путујемо искључиво комбијем, број места је ограничен на 18. Пошто Дом у Дојкинцима не ради због реновирања, учесници који немају шатор, или буду желели собу, биће им обезбеђен смештају у домаћој радиности. Доплата за смештај у собама износи од 1.280 до 1.480 дин и обављаће се лично са домаћином приликом доласка. У цену су укључена оба ручка, док остало носимо сами.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације на састанцима Клуба средом у 20 h (Устаничка 125 ц, Коњарник, код хотела „Србија“) 

Акцију реализујe КАУП тим:

nole@serbianoutdoor.com      aca@serbianoutdoor.com      office@serbianoutdoor.com

065 55 99 346                      063 555 966                     065 377 14 74

               Росомачко грло Три Чуке Тупавица

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Означено као , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,