Национални парк кањон НЕРЕ: кањон Беу и Шушаре; манастир Нера и Лакул Дракулуи (Румунија)

Пре садржаја програма, скрећемо пажњу да до сада објављиване акције одласка у НП кањон Нере нису отказане нити померане, већ попуњене, због чега је отворен списак за акцију 6-7. јуна. И тај термин је попуњен. Следећи је 11. јула!

Нера је позната пре свега као граница између Србије и Румуније. Од њеног ушћа у Дунав почиње Ђердапска клисура, али…предео Нере у суседној Румунији представља природну вредност бајковите лепоте и заносних пејсажних карактеристика! Заштићен је као Национални парк и шта год да напишемо у тексту овог програма, фотографије ће рећи више, а ви покушајте да замислите како то да изгледа на лицу места, или питајте оне који су већ били 🙂

 Седим, гледам, очима не верујем... шумска симфонија...

Обзиром на прошлогодишње искуство и темељно истраживање терена, за ову годину смо, како вам и обећасмо, припремили још богатији план. Овога пута нећемо бити изненађени ако се догоди масовно интересовање – организација је спремна да све протекне без гужве, а да за све буде места, колико год вас буде било. Како? Па лепо, понављаћемо наредних викенда, али никада више од једног аутобуса!

Како је било прошле године, дочараће вам филм, који можете видети кликом на фотку:

Почев од 16. маја, на располагању су вам три програма:

1) Кањон Беу-водопад Беушница,  2) манастир Нера – кањон и водопад Шушаре  и  3) Лакул Дракулуи (дводневна варијанта са спавањем у шатору). Ове четири трасе изгледају овако:

траса 1) траса 2) први део траса 2) други део траса 3)

ПОЛАЗАК:  полазак је исти за све, у суботу, тачно у 6.00 h са паркинга у близини просторија КАУП-а (Устаничка 125). Морате доћи 15-ак минута раније како не бисмо каснили у поласку.  Путујемо преко Панчева, Ковина и Беле Цркве ка граничном прелазу иза Калуђерова. Без обзира што пут није дуг, морамо поћи рано, јер прелазимо границу, што нам одузима сат времена. Из истог разлога не правимо успутне паузе; понесите кафу, на граници је једина успутна пауза (постоји ресторан).

КАУПОВЦИ Први водопади, при сусрету са Беу

У наставку програма, биће изложене све варијанте које смо навели. Прочитајте добро, како бисте изабрали ону која вам највише одговара. Прве две су једнодневне:  дуж кањона Беу до водопада Беушница и Вајоага и дуж Нере до села Саска Романа (20 km), и знатно лакша и краћа од манастира Нера, дуж кањона Шушаре до истоименог водопада (7,5 km). Ко буде желео да види тајанствено пећинско језеро Лакул Дракулуи, остаће и у недељу, која је за то предвиђена, а број учесника за тај део акције је ограничен на максимално 20.

1)   ВРЕЛО Ochiul Beiului – ВОДОПАДИ Беушница и Вајоага – Саска Романа (20 km)

Наше одредиште је од границе удаљено 27 km, а полазна тачка ове пешачке партије је на изласку из села Поток на путу према ушћу реке Беу у Неру. Идемо прелепим валовитим пределима обраслим Ковиљем преko La Dealul de Sokolari углавном колским путем и спуштамо се кроз шуму све до кањона реке Беу. Овај део трасе је дугачак око 6 km.

   Врело Ochiul Beiului  Водене каскаде на путу до Беушнице Бигрене каде; фото: Александар Вељковић

По спуштању у кањон, идемо уређеном стазом и након 1,5 km долазимо до врела Ochiul Beiului. Прелепа плава боја овог језерцета као и околне бигрене каскаде реке Беу остављају посетиоце без даха. На том месту ћете се највише задржати и рачунамо да ћемо морати да употребљавамо пиштаљке, колико год да то не волимо, јер ћемо вас тешко одвојити од призора заиста несвакидашње лепоте.

Царски! Водопад Беушница Видопад Вајоага 

Настављамо стазицом још 1 km и долазимо до фантастичног водопада Беушница! Ту ће бити пауза за фотографисање од неких 20-ак минута и одатле се враћамо истим путем до језера. Идемо истом стазицом све до места где смо се спустили у кањон, па настављамо низводно поред реке и већ након 2 km од језера долазимо до кампа и пастрмског рибњака, где ћемо уприличити кратку паузу ради предаха и освежења (на том месту се може купити пиће). Узгред, то је место где ће преспавати они који остају и сутрадан.

  стаза у кањону Нере прелазак Нере преко висећег моста

На 2 km низводно од рибњака је водопад Вајоага, а даље настављамо још 2,5 km низводно према ушћу Беу у Неру. Одатле следи посластица у виду проласка предивном стазом, уклесаном у саму литицу кањона Нере, која води кроз бројне тунеле. Њоме идемо тачно 4 km до села Саска Романа. На свега 500 m пред селом прелазимо реку Неру преко висећег моста који је сигуран и безбедан, али се мора прелазити лаганим темпом да се не стварају превелике осцилације, и не више од по троје људи истовремено! 

 код Емануела - зборно место пред полазак приказ трасе на топо карти

Одмах по преласку моста стижемо до села Саска Романа где нас чека бус и полазимо за Београд. Пре повратка ћемо се на кратко освежити код Емануела. Вечера није могућа, јер угоститељ захтева да се тачан мени наручи пре доласка.

Дужина ове трасе је 20 km са успоном од 420 m и спустом од 580 m. Нигде не газимо реку, јер је стаза савршено уређена за посетиоце. Једино ако неко буде пожелео да се брчка – ок, није забрањено 🙂

2) Манастир Нера – Саска Монтана – кањон и водопад Шушаре (7,5  km)

Главна одлика НП Нера су њене притоке са обиљем водених каскада. Једна од њих је и река Шушара, чији ток бигреним коритом прати стаза до главног водопада. Стаза је уређена, означена и дословно је може прећи свако (најмлађи учесник је био Огњен, 4 и по године). Они који се определе за ову лакшу варијанту, настављају вожњу до села Саска Романа, после кога напуштамо бус ради обиласка манастира Нера.

 Црква Свете Петке у Молдавском стилу - манастир Нера карактеристичан дуборез 

Стаза до манастира води уз реку (Неру), а величина успона је занемарљива. 

Ово монашко насеље у брдском подручју Слатине крај села  Саска Монтана (регија Караш Северин),  основано је 16. маја 1994. Манастир је јединствен у земљи и у Европи као једина верска институција са медицинском услугом. Такође има и неколико манастир Нера, из даљинеуметничких радионица (дуборезачка и две сликарске), као и библиотеку. Посвећеним радом, монаштво промовише византијску уметност, традицију и културне вредности овог подручја. Саграђен  је на иницијативу др Павла Ћирила, пореклом из Слатине. Свети Синод Румунске православне цркве је 19. јула 1994. одобрио оснивање манастира, и исте године, 14. октобра постављен је камен темељац  цркви брвнари, изграђеној у Молдавском стилу, посвећеној Светој Петки. која је манастир Нераосвећена 1997.

Монахиње, њих 40, баве се баве шивењем, пчеларством, сакупљањем и узгајањем дивљег лековитог биља, а ту је и стоматолошка ординација.

Манастир није стар, али се развија ревношћу свог монаштва и изгледно постаје највеће монашка зједница у епархији. На њихов захтев, а уз благослов свештеника Митрополије Молдавије и Буковине, 5. октобра 2001. је дат, део покрова  Свете Петке, на корист  свима који ће се са вером  овде молити.

Пут до манастира приказ трасе на топо карти

Враћамо се и настављамо према Саска Монтани, одакле полазимо у шетњу кањоном Шушаре. Можете ходати и полако, сликати до миле воље, укупно имамо (до водопада и назад) 5 km хода по уређеној стази, тако да ову трасу може прећи и неко са скромном физичком кондицијом.

 водопад Шушаре бигрено корито Шушаре извор крај Шушаре

По изласку из кањона, одлазимо у Саска Роману, где чекамо остатак групе која се враћа са дуже трасе. Чекамо их у ресторану код Емануела, где ћемо се сакупити пре поласка за Београд.

водопад Шушара

Доле десно је приказ трасе, а лево видео којим смо прошле године најавили ову лакшу опцију, где се може видети само пролазак Шушаром до водопада и назад: 

 tube приказ трасе на топо карти

Овде се завршава акција за оне који су изабрали једнодневну варијанту.  Полазак за Београд до 18 h, a oчекујемо да ћемо стићи најкасније до 23 h. Остали ће сутрашњи дан дочекати крај ове магичне реке.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице (или патике са добрим ђоном за терен), мали ранац са водом и храном за успут, одећа прилагођена терену и временским условима (заштита од евентуалних падавина), пресвлака, батеријска лампа и документа (не заборавите пасош, личну карту и здравствену књижицу!). 

ЦЕНА:

1.500 дин

1.400 дин  –  за чланове Клуба

доплата 300 дин ако путујемо минибусом 

3) Ђавоље језеро – Lacul Dracului (недеља!)

  Отвор пештере ова фотка је мешто као заштитни знак овог места јутарња рефлексија

Ова појава вреди сваке стопе! А како су необичне природне појаве увек инспирација за испредање легенди, ни ова није изузетак. А она говори како је ово необично језеро добило назив. Једном давно, један мудри чобанин је чувао овце крај Нере, када је пред њега искочио човечуљак са рибом у руци и изазвао га на опкладу. Да би надмудрио непознатог човечуљка, морао је да испече рибу без ватре, у чему је и успео, помоћу струна испредених од вуне. Човечуљак се размеснео пропавши у земљу, у којој остаде ово језеро, а чобанин схвати да је то био сам Ђаво, те тако језеру даде име.

Обзиром на карактеристике стазе и њен нагиб, направили смо оптималну шему за долазак до овог необичног, тајновитог језера. Спуст изражен бројем, довољно говори о томе каква је. И ако уређена, чиста и обележена, она води кроз шуму, која је заклања од директног сунца, тако да ћемо је на одређеним местима прелазити врло лагано. Долазак до језера је нешто што захтева довољно времена и потребно је одвојити за то дан.

 Путоказ близу нашег кампа шумска стаза ка Ђавољем језеру Сремуш у јуну :-)

Учесници ове туре су свој јучерашњи дан провели заједно са осталима у једној од две могућности, а по доласку у Саска Роману, се одвезли до кампа на обали прелепе Беу, где су вечерали, дружили се и преспавали у својим шаторима. Ујутру до 9:00 h опрема мора бити спакована у комби, јер се тада одвозимо до полазне тачке пешачења: силаска до Ђавољег језера. Шаторе не носимо, већ их остављамо у компи, собом носимо само мали ранац са стварима неопходним током пешачења! Крећемо се шумском стазом, која постаје стрмија како се приближавамо језеру. И онда…

Пештера Ђавоље језеро Pestera Lacul Dracului у

Наравно да рачунамо на неопходност времена за фото-сесију. Иако је најбоље време за фотографисање ове предивне прородне манифестације јутарње, верујемо да ћете понети на својим картицама лепе снимке. Наставак трасе је другачији, мало лакши и запамтићете га по проласку стазом уклесану у стене кањона Нере. Проћићемо и део нечега што припремамо за будуће акције у овом Националном парку, али сада то не мора бити откривено 🙂 Ево приказа трасе на топо карти:

стаза уз Неру приказ трасе на топо карти

Све што је лепо има крај, па и ова акција, али зато следеће године очекујте продужетак овог доживљаја!

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: Шатор, врећа, подлошка, гојзерице, мали ранац са водом и храном током пешачења (храна за оба дана!), одећа прилагођена терену и временским условима (заштита од евентуалних падавина), лични прибор, пресвлака, батеријска лампа и документа (не заборавите пасош, личну карту и здравствену књижицу!). Учесници дводневне туре морају понети посуду и прибор за јело!

ЦЕНА:

2.000 дин

1.900 дин  –  за чланове Клуба са плаћеном чланарином

Ова група путује искључиво комбијем, а број места је ограничен на максимално 20 учесника

ПРИЈАВЕ  и информације на састанцима Клуба, средом у 20 h у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

ВАЖНА НАПОМЕНА: Молимо све заинтересоване да за пријављивање попуне овај формулар, како бисмо ажурније водили евиденцију. Ако пријаву шаљете мејлом, или телефоном, молимо Вас да пошаљете податке који се траже у пријави. Наравно, питајте и све што Вас буде интересовало.

Акцију реализује КАУП тим

оffice@serbianoutdoor.com

065 3771 474

Ни ово још није све! Следеће године, садржај овог програма ће обухватити још један сегмент и тиме сјајно уоквирити причу о овом предивном Националном парку у суседној Румунији!

ДОБРО НАМ ДОШЛИ 🙂

 фото: Александар Вељковић

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Означено као , , , , , , , , , , , , , , , , , ,