ЈЕЗЕРО ВРУТЦИ

Понекад, силе веће од нас направе епске приче које нас својом симболиком дубоко померају. Ово језеро вековима чува истиниту причу, пуну симболике и неочекиваних обрта, налик оној из филма „Горштак“ – да мора остати само Један. Прича о месту где Свети Георгије бије битку са аждахом природних сила, где једно друго побеђују и обрћу точкове судбине, до коначног мира данашњих дана.

 

Река Ђетиња настаје на обронцима планине Таре, у Пустом пољу код Кремана, на месту где се спајају реке Братешина, Коњска, Ужички и Томића поток. Након 75 km, она се улива у Моравицу и са њом твори Западну Мораву. Легенда каже да су Турци у своје време са зидина ужичког Старог града бацали у реку децу (ђецу), па реку назваше Ђетиња.

фото: Пеђа Супуровић

Подно планине Поникве, лежи котлина Врутци кроз коју протиче Ђетиња. Долина је добила име по томе што ту извиру један крај другог два извора: један са топлом, а други са хладном водом, што указује на посебну енергију места, што је вероватно пресудно утицало да се у средњем веку ту сагради Манастир Рујно, посвећен Светом Георгију. Што ли баш њему поред мноштва других светитеља? Зато што је баш ту на том месту, Свети Георгије првом штампаном књигом почео да побеђује аждају незнања, празноверја и паганизма, кроз монаха Теодосија који је месецима предано, под слабим осветљењем воштаница резбарио 250 дрвених плоча за прву књигу која ће се 1537.  године штампати у Србији – „Рујанско четворојеванђеље“ (прва штампарија у Србији почела је са радом 1529. године, 48 година после Гутенберга).

Вештачко језеро, на 700 m надморске висине, настало преграђивањем Ђетиње узводно од Ужица. Дугачко  8 km, са изузетно чистом водом,  Богом је дано за уживања крај воде током летњих дана.

Али, на овом походу, имаћемо МНОООГО више од пуког уживања и пешачења!

 Ужичка тврђава градска плажа

ПОЛАЗАК са паркинга испред центра „САВА“, тачно у 6.30 h. Морате доћи 15-ак минута бисмо кренули на време

На пешачење крећемо од градске плаже у центру Ужица, старом трасом  Ћире, кроз кањон Ђетиње до језера Врутци. На том Ужички град, некад, некад...петочасовном путу, пролазимо кроз 12 тунела, више од 5 мостова (половина тунела је НЕосветљена па ће нам требати лампа; тунели нису дугачки) a у селу Стапари, где је отприлике половина пута, правимо паузу на термалним изворима око 30 минута, а затим настављамо пешачење до језера. Траса је дуга 15 km  са 300 m висинске разлике.

Са градске плаже, на врху стеновитог гребена, указују се остаци некад моћног и значајног утврђења. Ужице, некадВековима су туда пролазили трговачки каравани, тутњали војни походи од Врхбосне (данашњег Сарајева), до Београда и даље… Стари град, са кога пружа незабораван поглед на град посећен је свакодневно; то је омиљено место младих где се дружи, сневају слатки снови, отпочињу нове љубави… Ту је у последњој деценији прошлог века сниман домаћи филм Ноћ у кући моје мајке.

После неколико тунела проћићемо поред велике и мале бране, које су направљене у насељу Турици за потребе снабдевања хидроелектране водом.

кањон Ђетиње Ђетиња

 Кањон Ђетиње је дугачак 15 km, пружа се узводно од Ужица а висина литице досеже до 300 m. Заштићен је као предео изузетних одлика и  природно добро од великог значаја. Уживаћете у динамичним шумовима и сликама воде која наизменично пени брзацима у тзв. лоницма и мирно разлива долинама. Један од бисера на овом путу је бања Стапари где се налазе извори топле воде, добре за кожу лица, у чију ћемо благотворност и ми уживати и окупати се. Освежени и подмлађени натављамо до манастира Рујан и језера где нас чека организован ручак.

језеро Врутци 1315604845327987_large

ОПРЕМА  гојзерице, мали ранац са водом и храном за успут, батеријске лампе, одећа прилагођена временским приликама, заштита од ветра и евентуалне кише, и све што је потребно за купање у језеру. Јагњеће печење ћемо имати за ручак!

НАПОМЕНА: Они који не буду желели да пешаче, биће одвежени директно на језеро на купање и сунчање!

ЦЕНА   1.150 дин 

            ручак 450 дин (јагње на ражњу, салата, хлеб)

ПРИЈАВЉИВАЊЕ  и информације средом од 19 h, на састанцима Клубa

Aкцију реализује

Новицa Радојичић

nole@serbianoutdoor.com

065 55 99 346

    језеро Врутци

 

 

Означено као , , , , , , ,