Рибница-Струганик-бања Врујци

На сам помен села Струганик, одмах се јављају асоцијације везане за чувеног војводу Живојина Мишића, балканске ратове и наравно први светски рат. Историју везану за нашег чувеног војсковођу мање-више сви знамо и то овде неће бити главни предмет интересовања. Оно што нас интересује је прелепа, питома природа, атрактивне локације, купање и опуштено проведен дан.

Рибница је река која припада сливу Колубаре и налази се подно северних обронака Маљена и Дивчибара. Са Равне горе и Маљена се стрмоглављују две речице Манастирица и Паклешница и на месту њиховог споја настаје Рибница. На самом почетку, река је дивља и брза, па таква гради прелепу клисуру и пружа се у правцу Мионице. У делу око саме Мионице, вода је већ доста мирнија и пратећи свој ток у правцу севера, улива се у Колубару негде у близини села Дивци.

Најатрактивнији део реке Рибнице је околина цркве Светог Петра и Павла која је подигнута 1907-е године на рушевинама манастира саграђеног највероватније у доба Немањића. Одмах испод цркве у нивоу реке, налази се позната Рибничка пећина која је карактеристична по томе што у њој живе око 15 различитих врста слепих мишева, веома ретких у Европи. Рибница је позната по својој чистој води, самим тим је препуна рибе и важи као рај за мушичарење.

Акцију почињемо у Београду поласком са паркинга испред центра „Сава“. Ићи ћемо према Ваљеву, али ћемо пре њега скренути ка Мионици. Од Мионице идемо путем поред Рибнице још неколико километара и долазимо до цркве где напуштамо возило и крећемо у пешачку акцију. Прво идемо стазом поред Рибнице, а онда се одвајамо према Струганику. Посетићемо спомен обележје – родну кућу Живојина Мишића, као и споменик и онда настављамо узбрдо према Говеђем брду.

Одатле идемо гребеном, па се спуштамо према Берковачкој реци и долазимо до нашег познатог одмаралишта бање Врујци. Од почетка пешачења до бање има око 11 км, тако да група која не жели да иде даље може да остане и да искористи погодности освежења у неком од многобројних базена.

Ту ће бити паркирано наше возило које ће их сачекати и после купања вратити натраг до Рибнице. Група која наставља пешачење, мало ће се одморити и освежити у бањи и кренуће натраг према Рибници преко засеока Попадић. Опет се пењемо на гребен и гребенским колским путем поред Томића долазимо до пресецања асфалта одакле се спуштамо натраг до Рибнице тј. до цркве где је и крај пешачког дела акције.

У Рибници можемо да се мало пробрчкамо и охладимо врела стопала, а ко буде желео моћи ће да посети пећину. Ту се налазимо са групом која је остала у Врујцима и са претпоставком да ће бити довољно времена, настављамо даље до етно центра „Кључ раја“ у непосредној близини Мионице. Тамо ћемо се додатно одморити и окрепити након свих акција које ћемо имати тог дана. Полазак за Београд је предвиђен између 20:00 и 20:30 часова, тако да се очекује најкасније стизање натраг око 22:30.

Укупна дужина пешачења ће бити око 19-20 км, са 650 м. успона и силаска. Ко жели да остане на купању у Врујцима, пешачи 11 км са 400 м. успона и 450 м. силаска. Потребно је да сваки учесник поседује одговарајућу физичку кондицију. Траса којом се крећемо: нешто мало макадама, гребенске и шумске стазе, колски путеви као и пролазак ливадама без стаза. Успут постоји пар чесама, а пролазимо и кроз бању Врујци, тако да обнављање залиха воде неће бити проблем.

Долазак у Београд у вечерњим сатима.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице или добре патике за пешачење, мали ранац, вода, храна за успут, заштита од ветра и евентуалних падавина. Ко жели да остане у бањи на купању, потребно је да понесе све што му је неопходно за ту активност. Ствари ће до бање бити превезене возилом.

ЦЕНА:  1.150 дин (минибус)

ПРИЈАВЉИВАЊЕ: сваке среде у 19 h на састанку Клуба у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

ПОЛАЗАК:  са паркинга испред центра „Сава“ тачно у 07:00 h (дођите 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време)

Акцију реализује Зоран Вујошевић

063/283-558

buca@serbianoutdoor.com

Означено као , , , ,