ЛАСТРА-Самари-Маглеш (Зоран Вујошевић – Буца)

А сад нешто мало теже!

Ваљевске планине са својим небројеним врховима, чукама, јаругама, речицама и кањонима увек представљају и неку врсту изазова који сваки заљубљеник у природу кад тад искуси у мањој или већој мери. Овај пут ћемо се мало помучити, али гарантујем да ће сваки учесник ове акције бити задовољан оним што ће да види и осети.

Маглеш је планина удаљена 23 км јужно од Ваљева. Пружа се правцем запад-исток у дужини од 4 км. Може се сматрати и источним делом, огранком, већег  и познатијег Повлена. Падине Маглеша су необично лепе са наизменично поређаним вртачама и ливадама, шумама и прекрасним видицима. Највиши врх ове планине се зове Пали (1036 мнв) и то је највиша тачка коју ћемо овог пута посетити. Међутим, иако је то нека просечна висина за Ваљевске планине, пут до тамо ће бити комбинација пењања, спуштања па поновног пењања и спуштања, тако да ћемо имати укупан успон и силазак у износу од неких 1250 м. Али да почнемо редом.

Акцију почињемо у Београду поласком са паркинга испред центра „Сава“. Ићи ћемо до Ваљева, одакле скрећемо на регионални пут ка Косјерићу и таман кад прођемо кањон реке Градац, долазимо до железничке станице Ластра где напуштамо наш превоз и даље настављамо пешице. Прелазимо Буковску реку на месту где се у њу улива река Забава, па онда идемо неко време путем поред ње. Убрзо долазимо до мостића где прелазимо Забаву и почињемо успон према врху Ивље и гребену Косице. Током успона ће нам се већ пружити поглед ка Маглешу и Палију, а  чим изађемо на гребен, видећемо и суседни Маљен. Даље настављамо гребенским путем, пролазимо врх Бјелак и након њега идемо подножјем познатог врха Дреновачки кик. Одатле почињемо спуштање према железничкој станици Самари.

Даље, прелазимо пругу као и реку Велика Забава, па онда крећемо узбрдо преко Крстате границе и пењемо се према Маглешу. Ту је успон константан све до Пландишта-подножја Палија, одакле се Повлен види као на длану. Успут правимо паузе по потреби. Пењемо се на Пали, а након тога почиње спуст натраг према железничкој станици Ластра где нас чека превоз за натраг. Овај спуст је гарантовано најлепши део читаве акције, иде се стазицом преко ливада и кроз шуме, а видици су незаборавни. Пролазимо засеок Марковићи и спуштамо се опет до реке Забава, а одатле до краја је све већ познато. Након акције, уколико буде било времена, свраћамо у неки од успутних ресторана на путу ка Београду.

Укупна дужина пешачења ће бити око 21 км, уз већ поменутих 1250 м успона и силаска. Ако неко не буде желео да иде на Пали, онда се дужина скраћује за 1 км и 100 м успона. Потребно је да сваки учесник поседује одговарајућу физичку кондицију. Траса којом ћемо се кретати су: нешто мало макадама, гребенске и шумске стазе, колски путеви као и пролазак ливадама без стаза. Успут постоји пар чесама и извора, тако да обнављање залиха воде неће бити проблем.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац, вода, храна за успут, заштита од ветра и евентуалних падавина.

Пријавити се можете сваке среде у 19 h на састанку Клуба у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

ЦЕНА: минибус 1200 дин.

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“. Полазимо тачно у 07:00 h, дођите 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у вечерњим сатима.

Акцију реализује Зоран Вујошевић

 063/283-558

buca@serbianoutdoor.com

Означено као , , , , , , , , ,