ЗАПАДНА ФРУШКА ГОРА: Рохаљове базе-Лисварски поток-Мандалина ћуприја-Кешелез ливада

Мислили сте да сте већ све обишли на Фрушкој гори, али ова планина и даље може да изненади нечим новим, интересантним а надасве лепим. Западни део Фрушке горе је неправедно запостављен и мало посећен, што не значи да и мање вреди. Овај излет ће показати каквих још лепота има у овом националном парку, а откриће нам и једну мање познату спортску активност која на мала врата долази у наше крајеве али са тенденцијом да постане веома популаран начин доживљавања природе и свега што нам она пружа.

Стандардно, крећемо из Београда са паркинга испред центра „Сава“. Ићи ћемо аутопутем према Сремској Митровици где ћемо се и одвојити у правцу Лежимира. Још мало и излазимо на гребен Фрушке горе и долазимо до Рохаљове базе одакле крећемо у акцију.

Идемо у правцу истока и долазимо до Вилиног брда, па одатле скрећемо на север и практично почињемо спуст северним падинама Фрушке горе. Пролазимо Дивошке стране и долазимо до Лишварског потока. Одатле опет имамо мали успон, па излазимо на гребен Комлуша и крећемо се у правцу северозапада према Косарлији. Са десне стране нам остаје село Луг, али не идемо према њему већ преко Комлушког венца долазимо до Мандалине ћуприје.

Одатле имамо још мало успона и излазимо на гребен Равне шуме, па онда једном скривеном стазицом долазимо до једне од највећих лепота Фрушке горе – Кишелез ливаде. То је иначе и највећа ливада ове планине, а вероватно и шире. Поглед који се пружа више подсећа на неке планинске пределе, а још кад се томе додају и многобројна стада оваца која пасу, утисак је потпун. Ово је једно од места која се за живота морају видети. Од Кишелез ливаде, не треба нам пуно до асфалта и до возила које ће нас ту чекати.

А онда почиње други део приче. У непосредној близини локалитета наше акције налази се село Манђелос, а у њему највећи домаћи одгајивач паса за трке псећих запрега. Званичан назив овог центра је „Husky Center Lothlorien“ а наши домаћини биће Сале Николић и његова љупка супруга Жељка. Посета је предвиђена у трајању од два сата и за то време ће нас њих двоје упознати са радом свог центра, показаће нам како се дресирају куце за овај (код нас)  неуобичајен спорт и даће нам одговоре на све што нас буде интересовало. Овакви или слични центри су стварно веома ретки у нашој земљи тако да сигурно треба искористити ову прилику да се упознамо са нечим новим и другачијим од свега на шта смо навикли.

По завршетку обиласка „Husky“ центра, крећемо за Београд, вероватно негде успут правимо паузу за окрепљење и очекујемо да будемо код Сава центра најкасније до 22:00 часова.

Укупна дужина пешачења ће бити око 16 км, са 500 м успона и силаска. Потребно је да сваки учесник поседује одговарајућу физичку кондицију. Траса којом се крећемо: шумске стазе, гребенски путеви, ливаде без стаза. Успут нема познатих извора воде тако да је потребно понети са собом довољне количине.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице или добре патике за пешачење, мали ранац, вода, храна за успут, заштита од ветра и евентуалних падавина.

ЦЕНА (превоз минибусом и организациони трошкови): 1150 дин. Посета „Husky“ центру се додатно наплаћује!

ПРИЈАВЉИВАЊЕ: сваке среде у 19 h на састанку Клуба у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

ПОЛАЗАК: са паркинга испред центра „Сава“. Полазимо тачно у 07:00 h, дођите 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у вечерњим сатима.

Акцију реализује Зоран Вујошевић

 063/283-558

buca@serbianoutdoor.com

 

Означено као , , , , , , , ,

Коментари

  1. Veoma sadrzajno

  2. Zoran Vujošević says:

    Zahvaljujem, pridružite nam se!