ЛИТИЦАМА КАЊОНА РЕСАВЕ: Лисине-Церјак-Склопови-Мали Пат

Некада давно, док „није било горе без вука и ‘ајдука“, како вели пастир Пера из Стрмостена, и док кањонима Ресаве – Склоп и Глоп, није пролазио пут, ОВУДА се ишло. Али, пут је сада ту, а стаза преко Церјака, остала је тек архаична успомена. Е да не би било тако, видећете шта је све ту стару путању красило. И ако ондашњим путницима то вероватно није много значило, не сумњам да ће данашњим намерницима врло да прија

После шест година, колико смо вам показивали Горњоресавски крај, као један изузетан предео, на карти то изгледа овако:

Горњоресавске трасе КАУП-а

 Траса о којој овде говоримо је наранџасте боје

поглед са Малог Пата

ПОЛАЗАК:  у 6.30 h (јер дани су све краћи) са паркинга испред центра „САВА“, с’ тим што ћете доћи 10-ак минута раније, како не бисмо каснили у поласку.

видиковац Церјак

Возило напуштамо у Лисинама, одакле почињемо пешачење старим путем преко Церјака, којим се раније  пролазио потез Склопа Извор и његов чувар...(другог кањона Ресаве). Обзиром на састав шума, овај крај је пароверено најлепши у јесен, када се та разноликост манифестује у фантастичном, ватреном спектру јесењих боја. На Церјаку свраћамо на једно необично имање, које радо прима нас планинце, а недалеко је и леп видиковац на Склопове. Даље настављамо према Гувну (890 m, још један леп видиковац, са кога поглед допире до Глопа – првог кањона Ресаве, а Вита Буква и двери Пејкове пећине биће нам, као на длану, преко пута, тј. с’ друге стране кањона!).

на путу ка видиковцу на Церјаку, је једно симпатично мало здање... уз стазу ка видиковцу

Најзад, трећа атрктивна тачка је Мали Пат (676 m), сјајан видиковац, после чега следи спуст ка Дебелом потоку до његовог ушћа са Ресавом, где нас чека возило, којим одлазимо до Лисина где ћемо се окрепити и сложити утиске пред полазак кући.

Дужина ове трасе је 13 km, са упоном од 850 m. Планирани повратак у Београд је до 22.30 h

Вита буква са отвором Пејкове пећине, тик преко пута нас

ОПРЕМА:  гојзерице, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, камашне, заштита од ветра и евентуалне кише и наравно – лепо расположење.

ЦЕНА:     

1.750 дин (1.650 дин за чланове Клуба)

Ако будемо путовали аутобусом, цена се умањује за 250 дин

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације средом од 19 h, на састанцима Клуба

АКЦИЈУ РЕАЛИЗУЈЕ

 Гордана Атанасијевић

 065 377 14 74

office@serbianoutdoor.com

на путу ка Малом Пату

Погледајте и остале акције за 2014.

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Означено као , , , , , , , , , , , ,