БРАНКОВИНА – Јаучански и Бранковачки вис

Историјски спомен комплекс Бранковина је заштићена културно историјска целина, са статусом знаменитог места. Бранковина је позната по заслужним личностима, њиховим споменицима и задужбинама па је због тога јединствена просторна, културна и историјска целина. Постојбина Ненадовића,  а такође и место где је Десанка Максимовић провела своје детињство и учила прва слова. Овде је она нашла и своје место за вечни одмор.

Међутим, Бранковина има и веома лепу природу коју ћемо овом приликом обићи и направити једну фину и атрактивну акцију. Прошле године је у оквиру КАУП-а ова акција премијерно изведена и имали смо пех са лошим временом. Киша нас је пратила током целог дана, али то нас није омело да акцију завршимо на опште задовољство. Надамо се ове године да ће нас време послужити, а фотографије са прошлогодишње акције се могу погледати на следећем линку: http://goo.gl/znc6Nr

План за овај излет је следећи:

ПОЛАЗАК: са паркинга испред центра „Сава“ тачно у 7.00 h. Путујемо до Ваљева, скрећемо на десно и после 10-ак километара долазимо до спомен комплекса. Ту ћемо направити малу паузу да обиђемо цркву, свете гробове, стару школу, као и собрашице – старе дрвене кућице за породична окупљања у време црквених празника. Након тога, крећемо у пешачење. Ићи ћемо поред Школског потока па онда косом до Белог камена.

Ту излазимо на гребен Јазавчине и преко Јошеве идемо у правцу Јаучанског виса. Са гребена ћемо имати поглед на Ваљевске планине: Повлене, Медведник…

Направићемо паузу на врху Чот (највиши врх Влашића – 477 мнв.) па ћемо наставити даље. Обићи ћемо вис и кренућемо натраг другим гребеном опет преко засеока Јошева у правцу Посовог брда и Бранковачког виса. Одатле ћемо се кроз Павића крај и Ненадовића брда спустити натраг до места одакле смо кренули.

Ови крајеви су питоми, благо заталасани, али са изузетно лепим погледима на ближу и даљу околину. Укупна дужина пешачења ће бити око 24 км, а висинска разлика 600 м. у успону и исто толико у силаску. Потребно је да сваки учесник поседује одговарајућу физичку кондицију. Траса којом ћемо се кретати су добри колски путеви, стазе поред потока и кроз шуме. На крају акције ћемо свратити у неки од успутних ресторана (можда и у самој Бранковини) да се мало окрепимо, а повратак у Београд се очекује око 22:00-22:30 часа.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА: гојзерице (или добре патике), камашне по потреби, мали ранац, вода, храна за успут, заштита од ветра и евентуалних падавина, батеријска лампа.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ: сваке среде у 20 h на састанку Клуба у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“)

ЦЕНА:

1.050 дин

950 дин за чланове Клуба са плаћеном чланарином

(доплата 250 дин, ако путујемо минибусом/комбијем)

ПОЛАЗАК: са паркинга испред центра „Сава“. Полазимо тачно у 07:00 h, дођите 15-ак минута раније, како бисмо кренули на време. Долазак у Београд у вечерњим сатима.

 Акцију реализује

Зоран Вујошевић – Буца

buca@serbianoutdoor.com

063 283 558

Погледајте све шта смо припремили за 2014.

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

 

Означено као , , , , , , , , , ,